U tvornicama modne industrije radi oko milijun djece u dobi od 12 do 14 godina // Ivana Mrčela: TEKSTILNA DJECA

  Umjetnica tekstila i modnog dizajna Ivana Mrčela instalacijom 'Tekstilna djeca' naglašava temu koje se svi 'boje' - a to je činjenica da u modnoj industriji radi mnoštvo djece.

  TEKSTILNO DJETINJSTVO 01

  - Iako većinu zaposlenih radnika čine žene, ono što me šokiralo je da u modnoj industriji radi od 20 do 60 posto djece. Ova djeca nemaju vremena za odlazak u školu, nemaju vremena za igru, rade od zore do sumraka za minimalne plaće u uvjetima koji su ekstremno opasni i neljudski. Prema podacima kojima raspolaže UNICEF, u takvim tvornicama radi oko milijun djece u dobi od 10 do 14 godina, ali kako se proširila dobna granica djece za rad, vjeruje se da je ta brojka znatno veća. Tekstilni otpad koji svaki dan nastaje u šivaoni na fakultetu na kojem radim (TTF), poslužio je kao glavni materijal u izradi skulptura djece u prirodnoj veličini. Medvjedići simboliziraju ono što toj djeci nedostaje - igra, učenje, bezbrižno djetinjstvo.

  IZLOŽBA JE OTVORENA 𝗗𝗢 𝟮𝟵.𝟲.𝟮𝟬𝟮𝟰.
  RAZGLEDAVANJE 𝗨𝗭 𝗡𝗔𝗝𝗔𝗩𝗨 NA 098/863306
  KEC MURAI, Pleškovec

  Fotografije: Marko Todorov

  TEKSTILNO DJETINJSTVO 07

  Rad je kolažno 'uranjanje' dječjih figura u restlove, a dječja istinska priroda, uloga, zaklonjena je i sakrivena, negirana. Oni nisu više djeca, već tekstil koji treba složiti, sašiti, dovršiti, kako bi gladna industrija jeftine odjeće bila sita.

  Vječita nepravda u svijetu modnog biznisa, o kojoj se premalo priča, ovime na sunce donosi ove male, ranjive članove našeg društva. Time su njihova prebrisana lica i tijela zamršena u tekstil, važan je taj posao koji ih čini malim robovima modernog doba i industrije koja proizvodi ekstremno previše. Oni nemaju svoja prava, već samo - pravo na rad i gubitak djetinjstva.

   TEKSTILNO DJETINJSTVO 02

   TEKSTILNO DJETINJSTVO 05