IVA KORDIĆ // čaroban talijanski otok CAPRI izgleda poput kulise nekog VINTAGE filma

  Moja draga kolegica Iva Kordić bila je na Capriju, pa sam je zamolila da složi dojmove – donosi dašak prekrasne atmosfere, dojmove i općenito opise ovog preslatkog otoka.

  stijene Faraglioni

  Nađete li se nekad u Napulju, tom gradu uz kojeg se uvijek veže opis „prljav“, no njegov šarm pobjeđuje i takve epitet, izdvojite (barem) jedan dan za posjet njegovoj čistoj suprotnosti – Capriju. Na nešto manje od sat vremena vožnje katamaranom, nalazi se čaroban talijanski otok, još od rimskih vremena poznat po svojim ljepotama. Cijena povratne karte je 40-ak eura, a na otoku se nalaze dva grada – Capri i Anacapri. Povezanost je izvrsna, kako s kopnom, tako i na otoku, pa u kratkom vremenu možete obići najzanimljivije atrakcije.

  Nakon dolaska u Marinu Grande, do Caprija možete uspinjačom ili pješke

  Tko se odluči za drugu opciju, neka računa na mnogo stepenica i dobar uspon. Šetnja do Caprija traje dvadesetak minuta, ali se isplati svake stepenice.

  Penjanje do Caprija 1

  Kako se bližite vrhu, tako pogled postaje sve ljepši, a oduševljavaju i dvorišta pored kojih prolazite.

  Penjanje do Caprija 2

  U svakom se od njih nalaze stabla limuna i naranče, što čini idiličan mediteranski scenarij.

  Kava na La Piazzeti 1

  Poslije uspona u mjesto Capri, odmor na La Piazzeti di Capri i predah uz šalicu capuccina ili espressa odlična su ideja. Od Piazzete, put vodi na nekoliko strana – možete krenuti odmah prema Anacapriju, manjem mjestu smještenom poviše Caprija do kojeg vožnja traje nekoliko minuta ili izabrati šetnju ulicama Caprija.

  Jedna od must see stvari na Capriju su Augustusovi vrtovi do kojih prolazite kroz šarmantne ulice koji su i prava šoping-oaza

  Chanel, Miu Miu, Bottega Veneta, Rolex, Dolce&Gabbana… Izlozi luksuznih dućana strateški su smješteni, a svaki se od njih otvara tek u travnju, kada na ovom otoku u Tirenskom moru službeno počinje i sezona.

  Dizajnerski ducani

  Sredina ožujka u znaku je radova i pripreme za goste, no to ne umanjuje šarm, ljepotu i gostoljubivost otoka jer i dalje postoje odlične adrese na kojima možete uživati u talijanskoj gastronomiji. Dakle, pasta, pizza, njoki i još malo – paste!

  Prema Augustusovima vrtovima 4

  Augustusovi vrtovi sastoje se od nekoliko cvjetnih terasa, a s njih se pruža spektakularan pogled na nekoliko otočkih znamenitosti – stijene Faraglioni te nevjerojatnu cestu Via Krupp koja povezuje stari grad s Marinom Piccolom.

  Via Krupp

  Najpoznatije su svakako tri stijene koje su svoje mjesto našle i na razglednicama s Caprija, a omiljena su turistička kulisa za fotografije.

  Augustustovi vrtovi 1

  U sezoni, obala je krcata jahtama i brodovima, no čini se kako su zadnji tjedni zime bili i posljednji dani u kojima je taj dio obale Tirenskog mora bio pust jer traju zadnje pripreme za primanje prvih gostiju.

  Anacapri ulice 2

  Nakon šetnje Caprijem, vrijeme je za Anacapri, mjesto na otoku za koje sam stekla dojam da je „pitomije“ i prilagođenije svakodnevnom životu

  Cijena povratne autobusne karte je 4 eura, vožnja traje svega 5-6 minuta, no vrlo je živopisna zbog zavoja i uspona te uske ceste. Vožnja, iako kratka, jedna je od onih koje ostaju u pamćenju.

  njoki u Anacapriju

  Anacapri je manji i, kažu jeftiniji od Caprija, a upravo smo se u jednom od anacaprijevih restorana počastili genijalnim domaćim njokima i raviolima s neizostavnim umakom od domaće rajčice.

  Anacapri ulice

  Ako je otok jedna od stanica na putovanju Italijom, pripremite se na više cijene u odnosu na, recimo, Napulj, koji se ubraja među cjenovno pristupačnije talijanske gradove.

  Anacapri ulice 4

  Tako su na Capriju jela u restoranima između 15 i 20 eura, dok je kava u prosjeku pet eura. Baš kao i Capri, i Anacapri je šarmantan, no umjesto dizajnerskih izloga, prepun je suvenirnica i trgovina s lokalnim proizvodima.

  Anacapri ulice 5

  Na glavnoj ulici, među bijelim se fasadama ističe crvena fasada Case Rossi koju je krajem 19. stoljeća izgradio američki pukovnik John Clay MacKowen

  Casa Rossi

  Rezidencija je danas muzej i jedna od najatraktivnijih građevina na otoku, a osim što mogu zaviriti u djelić povijesti, u muzeju se kroz ljetnu sezonu organiziraju i mnoga kulturna događanja te izložbe.

  Casa Rossi 2

  Tu je i vila San Michelle, životno djelo švedskog liječnika i pisca Axela Muthea. Vila je okružena raskošnim vrtom koji se može pohvaliti nagradom za najljepši privatni park u Italiji.

  Jedna od anacaprijevih znamenitosti je i crkva Chiesa San Michele, čiji je pod crkve zapravo jedinstveni mozaik, izrađen tako da prikazuje raj i istočni grijeh.

  Na povratku iz Anacaprija, od Caprija do marine možete uspinjačom, autobusom ili pješke. Zadnja je opcija definitivno preporuka jer su vizure Caprija neke od onih kojima se poželite vraćati, a na svakom koraku i mobitelom zabilježiti prekrasne prizore prirode i arhitekture.

   Centar Caprija

  Jedan dan svakako nije dovoljan za potpuni obilazak Caprija, no dobar je uvod u sve ono što Capri nudi. U vodiču ćete pronaći i vožnju brodom oko otoka, kao i odlazak u Plavu špilju, a vjerujem kako otočki život do punog izražaja dolazi s ljetnom sezonom, no to iskustvo ostavljamo za neki drugi put.

  Agrumi u dvoristu

  Kava dok cekamo trajekt

  Anacapri ulice 3

  Pogled iz centra Caprija