HVAR ISLAND SALSA SPLASH 2024. // Cubismo i vrhunski scenski umjetnici obilježili početak ljeta u znaku zavodljivog plesa

  Na sunčanom otoku Hvaru u subotu 22. lipnja 2024. održano je prvo izdanje Hvar Island Salsa Splash Festivala. Organizatorica Irena Viličić okupila je vrhunsku ekipu glazbenika i plesača.

  HVAR SALSA PLES small

  Brojna je publika protekle subote zaplesala u zavodljivim ljetnim ritmovima salse, a u sklopu večeri posvećene plesu i pjesmi nastupili su članovi plesnog kluba Salsa Fusion pod vodstvom Nataše Pavičević te izvrsni plesači Jerko Cvitanić, Nera Kraljević, Tara Thaller i Mateo Cvenić. Glazbom je oduševio svjetski poznati violinist, Španjolac Miguel Lara, a onda i legendarni bend Cubismo.

   HVAR SALSA TARA I MATEO small

  Publika je pritom naučila osnovne korake salse, pošto su Hrvoje Rupčić i ekipa demonstrirali kako uživati u ovom predivnom plesu.

  HVAR SALSA 943 mala

  Događanje je vodila jedna od plesačica večeri – Tara Thaller.

  Ovo je prvo izdanje Hvar Island Salsa Splash, u pripremi je nastavak, navela je organizatorica festivala Irena Viličić.

  HVAR SALSA IRENA VILICIC ORGANIZATORICA I HOSTESE

  - Pošto se Hvar dosta promovira kao party destinacija – navodi Irena Viličić - u suradnji sa Turističkom zajednicom organizirala sam Hvar Island Salsa Splash Festival. No, to je ujedno uvod u malo veći festival za 2025., gdje bismo pokazali da je ples na otvorenom također dio kulture te nam može pružiti veliko zadovoljstvo - izjavila je Viličić.

  HVAR SALSA 93 small

  Naime, Viličić, koja već godinama radi na Hvaru u sektoru turizma, smatra da Hvaru treba ovaj tip zabave, jer ima puno gostiju koji žele tako nešto.

  - Smatram da Hvar može biti meka kulture, u sklopu velike party scene po kojoj je ova destinacija poznata – naglasila je.

  Iva Belaj Šantić, direktorica turističke zajednice grada Hvara, navodi kako je Turistička zajednica grada Hvara podržala ideju organizacije salsa večeri u pratnji Cubisma.

  - S veseljem možemo zaključiti da je ovaj koncept, spoj plesa i vrhunske glazbe, odlično prihvaćen što nam daje vjetar u leđa da dogodine napravimo vikend događanje u kojem bi pokret salse i kubanski ritmovi  bili glavna tema. Vjerujemo da će plesači kao i svi koji vole latinoamerički ritam rado doći u Hvar. Zahvaljujem se glavnom organizatoru tvrtki Diamond premium kao i svim sponzorima te ih već sad pozivam da dogodine rasplešemo Hvar u još boljem ritmu – izjavila je Belaj Šantić.

  HVAR SALSA RICARDO LUQUE small

  Publiku su oduševili Hrvoje Rupčić, Ricardo Luque i Cubismo, čiji je glazbeni izričaj poznat upravo po salsi.

  HVAR SALSA CUBISMO HRVOJE RUPCIC small

  - Salsa je naziv i za vrstu glazbe koju sviramo, iako je ja volim nazivati afra cubana i nekim drugim nazivima. No, salsa je najkomercijalniji izraz. Moram priznati da su salsa, salsa festivali i Cubismo nerazdvojivi. Smatram da je glazba univerzalni jezik, svi ga razumiju, nije bitno tko si i od kuda si. Iako mi pjevamo i na hrvatskom i španjolskom, zapravo rušimo sve jezične barijere jer glazba i taj ritam šire posebnu energiju koja pokreće ljude na pozitivan način. Taj ritam koji je univerzalni, iskonski, dolazi iz Afrike, star je tisućama godina... To sam primijetio kroz godine svirke, da ti ritmovi koji dolaze iz kolijevke čovječanstva, iz Afrike, bude nešto posebno u nama – ispričao nam je Rupčić.

  Osim njih, poseban izričaj ima i Španjolac Miguel Lara, svjetski glazbenik na električnoj violini. Konstantno putuje i nastupa, a ovo mu je bio jedan od nastupa koji će održati na našoj obali ovo ljeto.

  HVAR SALSA MIGUEL LARA small

  - Konstantno putujem po čitavom svijetu i nastupam sa svojom električnom violinom. Ovdje sam svirao par klasičnih salsa pjesama koje sam pripremio posebno za ovu večer. Zapravo sam konstantno na turneji, ovih dana nastupam diljem dalmatinske obale, a nakon toga imam gaže na Ibizi - naveo je Lara čiji je stil hibrid raznih elektronskih ritmova.

  HVAR SALSA TARA small

  Tara Thaller, jedna od ljubiteljica plesa salse, otkrila je strast plema ovim ritmovima tek nedavno.

  - Obožavam ples, iako do Plesa sa zvijezdama nisam imala toliko kontakta s plesom. Tada se rodila neka ljubav prema plesu, tako da sam nastavila s time. Bila sam jednom prilikom na velikom salsa eventu, smatram da taj neodoljivi ritam daje ljudima odličnu atmosferu – izjavila je Tara, koja je nastupila sa svojim zaručnikom Mateom Cvenićem, svojim nekadašnjim mentorom Plesa sa zvijezdama.

  HVAR SALSA NATASA PAVICEVIC small

  Publika je zaplesala s njima, ali i Natašom Pavićević, voditeljicom plesnog studija 'Salsa fusion' u Zagrebu. Ona i njezin tim oduševili su salsom koja nosi ime – mambo.

  - Taj stil je specifičan po tome što je jako muzikalan, jako tečan, tako da nema toliko akrobatike u njemu, više je naglasak na spajanju glazbe i movementa, pokreta tijela i povezivanja sa partnerom – naglasila je Nataša.

  HVAR SALSA JERKO I NERA 7 small

  Prvi Hvar Island Salsa Splash najavljuje uvođenje kulture plesa na naš sunčani otok te nastavak ove glazbene priče i sljedeće godine.

  FOTO: Jakov Kaštelanac

  HVAR SALSA 93 small

  HVAR SALSA5 small

  HVAR SALSA 8 small

  HVAR SALSA1 small

  HVAR SALSA 33 small

  SPONZORI

  salsa fest sponzori page 0001