NOVE BERBE pelješke vinarije HILIĆ predstavljene na zagrebačkom Kaptolu, u restoranu Trilogija Fino& vino

    Alen Hilić, vinar iz obiteljske vinarije Hilić s Pelješca u nedjelju je, 14. prosinca predstavio 4 nove berbe svojih plavaca zagrebačkoj vinskoj publici

    U zagrebačkom restoranu Trilogija Fino i vino, 14. prosinca Alen Hilić predstavio je nove berbe svoje vinarije iz Kune Pelješke. Gosti restorana mogli su kušati 4 plavca, Plavac mali Selection 2022, Plavac mali Zvir 2022, Dingač 2018 i Dingač Riserva 2020. Alen Hilić je večer započeo objasnivši obiteljsku tradiciju: on je jedan od mnogih Pelješana koji su dijelom naslijedili vinograde od svojih predaka, a neke vinograde je kupio. Prvi plavci s etiketom Hilić izašli su na tržište 2012. godine, danas Alen ima već oko 9000 trsova svojih vinograda.

     Vina Hilić Fino i Vino 2025 1

    Po zanimanju je pomorski kapetan (zapovjednik na LNG brodovima), dio godine provodi na svjetskim morima, ali ljubav prema vinarstvu i vinu ga drži i potiče da svake godine napravi još bolja vina. Obitelj Hilić živi u Kuni Pelješkoj, ondje imaju vinograde rukatca i nešto pošipa, te kupuju grožđe plavca malog od kooperanata, a vlastiti vinogradi s plavcem malim nalaze se u Janjini i na Dingaču. U Kuni je podrum vinarije i mala kušaonica, a većinu vina Hilići prodaju ljeti, u svojem wine-baru u Vignju, poznatom pelješkom „raju za surfere“.

     Vina Hilić Fino i Vino 2025 2

    MARIJA VUKELIĆ I ALEN HILIĆ

    Zagrebačko kušanje otvoreno ja Plavcem malim Selection, 2022: uz pratnju domaćih narezaka – pršuta, kulena, sira. Taj fini plavac odležava minimalno 2 godine, dijelom u barrique bačvama, a dijelom u 500-litarskim bačvama slavonskoga hrasta; smekšanih je tanina, zaokružen. Pitak. Nastaje od grožđa s posebnoga položaja Krc u Janjini, bere se s odabranih, viših pozicija gdje su smanjeni prinosi i grožđe je posebno visoke kvalitete, dok se grožđe s nižih dijelova vinograda koriste za rosé.

    Plavac mali Zvir, 2022, vino je koje nastaje iz malog kunskog vinograda starog 35 godina, a dojmio se i svidio najviše gostima, kao i kad su ga pretpremijerno kušali 2022.godine i rezervirali u posebnoj, spontanoj akciji „En primeur“, čekajući ga do ovoga prosinca, kada je Alen Hilić odlučio da vino može izaći na tržište. Napunjen u boce tek prije desetak dana, relativno mlad (za plavac mali) ali već spreman za božićne i novogodišnje specijalitete.

    Vina Hilić Fino i Vino 2025 10

    Voćan, a istodbno još pomalo divlji i rustikalan, a nekom skrivenom elegancijom koja neprimjetno opija. Visokih alkohola, stoga – oprezno s njime. Za prodaju je pripremljeno samo 1266 boca, zacijelo će ga brzo nestati – a ako se sačuva u podrumu, 5, 10 ili više godina, vjerujemo da će pokazati još kompleksnosti i dubine. Uz taj su plavac lijepo prijale tagliatelle s vrganjima i prženim pršutom. Potom su poslužena dva plavca s najpoznatijeg pelješkog vinskog položaja – Dingača, strmoga položaja s južne strane poluotoka, koji je, prvo „čuveno“ vino u Hrvatskoj, zaštićeno zakonom šezdesetih godina prošloga stoljeća.

    Vina Hilić Fino i Vino 2025 17


    Dingač Hilić 2018 na mirisu je naprije voćno vino, prepoznatljivih aroma šljive, borovnice, uz note čokolade, karamele, kave, slatkastih začina (vanilije). Vino odležava dijelom u velikim bačvama od 1000 l, a dijelom u barrique bačvama (225 l) tijekom 2 godine, poslije se sve spaja u inox spremnicima a potom dodatno odležava u bocama! Dingač Riserva 2020 još je izražajniji, i kompleksniji, voćno i začinsko vino, jer dulje odležava u bačvama te tako obiluje tercijarnim aromama, koje odlično pašu i uz čokoladne deserte. Posebno iznenađenje za kraj pripremio je vlasnik restorana Krešo Šesnić, otvorivši iz svoje privatne arhive Dingač Excellence iz 2018 (koje ni vinar više nema!) doslovce ostavivši nazočne bez riječi. Moćno vino, doista moćno, slojevito i trajno. Vino za meditaciju!

    Vina Hilić Fino i Vino 2025 16


    Prezentacija novih berbi vinarije Hilić bila je pokazatelj vrhunske hvalitete butikne vinarije koja se profilirala u zadnjiih nekoliko godina u jednu od vodećih na Pelješcu po - stalnoj kvaliteti vina. Nije lako s plavcima, posebice u doba velikih klimatskih promjena. zadržati kvalitetu i – podizati je iz godine u godinu. U tome je Alen Hilić uspio, kao i u procjeni, sa svojim stručnim timom, što i kada brati te kako dalje postupati s grožđem, odnosno s vinom – u etapi odležavanja. Godina 2025. nije bila količinski dobra berba, prinosi su bili mali, grožđe je dozrelo a gdjegod i prezrelo - tako da nam Alen najavljuje vina s ostatkom šećera i – prvi prošek vinarije Hilić. Dočakat ćemo ga 2027. i - nadamo se predstaviti i tada u Zagrebu.

    PR : Zlatne riječi, Fotografije: Julio Frangen