Fashion_ART // kreativni laboratorij u 2 večeri na pisti Akademije dramske umjetnosti

   

  ZS LABORATORIJ, u sklopu programa aktualnog 52. zagrebačkog salona, održat će se u četvrtak 19. listopada i petak, 20. listopada u dvorani Akademije dramske umjetnosti F22 u Frankopanskoj 22 u Zagrebu. Prva večer ZS laboratorija posvećena je plesnoj produkciji, dok tijekom druge večeri svoju kreativnu energiju udružuju poznata imena hrvatske modne scene - Milena Rogulj, I-GLE, Galaš i Treščec, Renata Svetić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan i Chaims.

   

  by Chaims
  I-GLE: OM TAT SAT!; foto: Marita Stanić


  Prva večer je posvećena plesnoj produkciji, odnosno prikazat će se predstava NACRTI čije autorstvo supotpisuje pet mladih autora. Umjetnica Antonija Dorbić, osim diplome na preddiplomskom Studiju suvremenog plesa na Akademiji dramskih umjetnosti, diplomirala je i kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i pravi je predstavnik suvremenih umjetnika koji stvaraju u više medija.
  Druga je večer posvećena modi i modnom performansu. Radi se o šest zasebnih modnih cjelina čiji su autori studenti ili etablirani modni dizajneri, bivši studenti Zavoda za dizajn tekstila i odjeće nekadašnje Više tekstilne škole, odnosno današnjeg Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“, ističe Ivana Bakal, ravnateljica 52. zagrebačkog salona.

  Prvu večer i drugu večer - koja je koncentrirana na modna događanja, revije i performanse - povezuje režija studentice Akademije dramske umjetnosti Arije Rizvić.

  by Chaims
  Chaims, foto: Vanja Šolin

   

  „Druga večer je prava poslastica modne scene. Imena govore više od riječi: Milena Rogulj, I-GLE, Galaš i Treščec, Renata Svetić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, Chaims... Uz mnoštvo suradnika u produkciji i iza scene, odjeću će kao modeli prikazati studenti TTF-a te plesačice suvremenog plesa pod vodstvom Jasne Tarbuk“, zaključuje Bakal koja, zajedno sa suradnicima iz organizacijskog tima 52. zagrebačkog salona, očekuje posebno veliki odaziv na drugu večer ZS LABORATORIJA.


  Milena Rogulj će predstaviti svoju kolekciju Layers, kojom tematizira žensku slojevitost, o čemu sama dizajnerica kaže: „Žene su slojevita bića; i snažne i krhke (nježne), težeći emancipaciji zatomile su svoju senzualnost. Ovom kolekcijom želim ženama vratiti senzualnost, a da pri tome ostanu snažne; za mene sve to zajedno predstavlja Ženu“, tumači poznata dizajnerica s kućnom adresom na Kanarskim otocima.

  by Chaims
  Milena Rogulj, foto: Sanjin Kaštelan

   


  Uz Milenu Rogulj, predstavit će se i Chaims - novi hrvatski modni brend osnovan tek 2016. godine, iza kojeg se kriju dizajnerice Andrea Kurtić i Lora Holjevac. Kolekcija „Subconsciousness“ koju predstavljaju u sklopu ZS LABORATORIJA, inspirirana je utjecajem emocija na ljudski um. „Svijest je dio uma koji razmišlja i donosi odluke, dok je podsvijest ono dijete u nama koje, kada zatvorite oči, vidite kao malo povodljivo biće koje sve shvaća ozbiljno. Kolekcija je načinjena od prirodnih materijala poput pamuka, prešane vune, filca i jeansa, a neki od tekstila naknadno su bojani, prošivani ukrasnim elementima ili oblikovani mekom žicom kako bi se mogli formirati na tijelu u željeni oblik“, ističu Chaimsice.


  Studio I-GLE, predstavlja se revijom OM TAT SAT! a poznati dizajnerski dvojac Martina Vrdoljak Ranilović i Nataša Mihaljčišin već je domaćoj javnosti na prvu prepoznatljiv kroz svoje neprestano eksperimentiranje u istraživanju novih dizajnersko-tehničkih rješenja.
  Poznata modna dizajnerica i samostalna umjetnica Renata Svetić predstavit će se publici svojom revijom „Strast, san, svemir, sve(ništa)“, a na 52. zagrebačkom salonu već sudjeluje sa skulpturom „Prajãti“, a riječ je o eteričnoj skulpturi kreiranoj od drvenih traka. Skulptura u sinergiji s videom i fotografijom čini "triniti" (triptih), pri čemu video potpisuju Renata Svetić i Nikola Šiško, a fotografiju Vanja Šolin.

   

  by Chaims
  Renata Svetić: PRAJÃTI, foto: Vanja Šolin

   

  Igor Galaš i Mario Treščec u sklopu svoje revije predstavit će novu modnu kolekciju i kolekciju modnih dodataka proizašlih iz radova prijavljenih na samu temu 52. zagrebačkog salona. „Samo pitanje i poticaj istraživanja proizašao je iz onoga što je naša životna i primarna djelatnost iza koje ostaje neiskorišteni dio materije koji postaje neprimjenjiv: kosa nakon šišanja, otpadni restlovi materijala nakon krojenja...“ Poveznica je frizura - inače glavno obilježe rada Maria Treščeca - kao skulpturalno, avangardno, frizerski moment te je on na perike tj. oglavlja osmislio različite teksture i vizualne identitete kao modne dodatke. Igor Galaš je pak od otpadnih restlova materijala tehnikom pletenja, koja je njegova prva disciplina, ispleo modne skulpturalne objekte odjevnih nosivih modela odjeće i modnih dodataka.


  Posebnu atrakciju druge večeri ZS LABORATORIJA čini i modni performans Jadranke Hlupić Dujmušić i Petre Krpan. Modni performans i sinergija dviju poznatih umjetnica nastavak je prijašnjih zajedničkih konceptualnih radova u kojima se autorice bave istraživanjem odnosa mode i tijela, tjelesnim transformacijama unutar suvremene mode i dehumanizacijom tijela. Koreografiju za performans napravila je prof. Jasna Tarbuk, a izvode ga plesačice suvremenog plesa.

   

  by Chaims
  Hlupić Dujmušić i Krpan,  foto: Boris Berc