Bistro Paris jedan je od rijetkih riječkih ugostiteljskih objekata koji kontinuirano djeluje na istoj adresi (Šetalište Joakima Rakovca 2a, Sušak) još od 1936. godine.
Tijekom godina, lokal je prolazio kroz promjene koncepta, uspone i padove, no posljednjih 13 godina, otkako su ga preuzeli poduzetni ugostitelji Borjan Suzić i Igor Bogunović, postao je sinonim za teletinu i janjetinu ispod peke, ali i za tradicionalna jela "na žlicu".
Povratak kultnog imena
Bivši vlasnik, koji je u istom prostoru prethodno vodio pizzeriju, savjetovao im je da promijene ime jer je ono navodno izgubilo reputaciju. Tako je bistro preimenovan u Kalorija, no reakcije su bile iznimno negativne, posebno među starosjediocima Sušaka. "Ljudi su to nazvali kulturocidom i čak javno prosvjedovali ispred lokala. Godinu dana smo se mučili, bili gotovo prazni, no malo-pomalo posao je krenuo. Nakon pet godina, kada smo preuredili prostor, odlučili smo vratiti ime Paris i tako ispunili obećanje Klubu Sušačana", prisjeća se Borjan Suzić.
Naziv Paris toliko je poznat u Rijeci da se po njemu zove i obližnja autobusna stanica prema Trsatu. Vlasnici, porijeklom sa Zameta, toga tada nisu bili svjesni. Nedavno su uveli i pizzu Fiumana u desetak kombinacija, čiji je specifičan recept za tijesto kreirao poznati pizzaiolo Franko Rajković, a prvotno su je počeli raditi u svojoj pivnici Cont.
Gastronomska priča uz vrhunska pića
Osim vođenja više ugostiteljskih objekata (restoran Štorija na Korzu, pivnica Cont i bistro Marijana u Matuljima), Borjan Suzić aktivno sudjeluje u obiteljskom biznisu – destileriji Suza Craft Distillery, gdje je zadužen za marketing. Priču s rakijama i likerima započeo je njegov otac Slavko, pčelar koji je prije 25 godina iz hobija počeo proizvoditi medicu. Danas destileriju vode blizanci Tino i Borjan, a njihovi proizvodi uključuju Fiumanku, "ženski" liker od teranina i voćnih macerata, te "muški" Fiuman, baziran na maceratu 12 primorskih trava. Tu su i Mali zmaj – liker od pelina s limunom i narančom te Učkarica – rakija od grožđa s aromama samoniklog bilja s Učke.
Na promociji u bistrou Paris predstavilo se i ekstra djevičansko maslinovo ulje Kali, koje dolazi iz ekološkog uzgoja obitelji Bistre i Vidović. Posebno su ponosni na svoj Smokvenjak, delikatesnu slasticu od smokava, te Balzamni ocat od smokve, proizvod nastao nakon dugih eksperimenata. Upravo za njega su u posljednjih pet godina osvojili pet zlatnih medalja i titulu Najsuvenira Primorsko-goranske županije.
Vinska selekcija uz pomno odabrana jela
Večer je započela hladnim platom Paris s istarskim sirevima, pršutom i Smokvenjakom Kali, uz koji je sommelierka Monika Neral predložila Sosich Malvaziju 2023. Potom je poslužen rižoto s kvarnerskim škampima i cherry rajčicama, uparen s Vertiz Eau de Rosé, vinom nastalim suradnjom bivšeg tenisača Slobodana Bobe Živojinovića i slovenskog vinara Marjana Simčiča.
Sosich Malvazija, Hladni platter Paris
Glavno jelo, teletina ispod peke, pratila je Poletti Rossella 2023., intrigantno vino roze boje s mirisom ruže, jagoda i malina, čiji su enološki korijeni duboko ukorijenjeni u istarskoj tradiciji. Uz gulaš od boškarina s domaćim njokima poslužen je Teran 2021. vinarije Franc Arman iz Vižinade, poznat po jakom tijelu, visokoj kiselini i dugom odležavanju u slavonskom hrastu.
Poletti Rossella, Teletina pod pekom
Za desert, riječka kremšnita s tri vrste kreme uparena je s poluslatkim Muškatom žutim Baćac 2023., vinom iz istočne Istre koje, kako kaže vlasnik Goran Baćac, "udara u koljena, ali ne u glavu".
Prvo "Vino uz žlicu" u Rijeci – tek početak?
Ovo je bilo 23. izdanje manifestacije "Vino uz žlicu", a prvo u Rijeci. Sudeći prema odličnim reakcijama, uskoro bi se moglo ponoviti na nekoj drugoj ugostiteljskoj adresi u ovom gostoljubivom gradu ili okolici, poručili su organizatori Renata Cisar i Mustafa Topčagić.
FAMA / Foto: Nikola Zoko
Kali maslinovo ulje
Eau de Rose Vertiz, Rižoto s kvarnerskim škampima
Franc Arman Teran, Gulaš s njokima
Baćac Muškat žuti, Riječka kremšnita
Borjan Suzić, destilati Suza
Kali, proizvodi od smokve, Ante Bistre