Berlin Highlights 2024. // njemačka metropola slavi nogomet i slobodu

  VisitBerlin, turistička zajednica grada Berlina i Kultur Projekte Berlin, institucija za organizaciju i promociju događaja glavnog grada Njemačke, nedavno su se predstavili u Zagrebu. U ime visitBerlina prezentaciju je održao Burkhard Kieker, direktor turističke zajednice, a program su upotpunili sportski novinar i komentator Viki Ivanović te Matko Vila, prvak Hrvatske u nogometnom freestyleu.

  Berliner Dom c visitBerlin Foto Scholvien

  Za nekoliko će tjedana Berlin postati veliki centar nogometa i kulture: Olimpijski stadion ugostit će pet utakmica, uključujući i finale nogometnog UEFA Eura 2024. Uz fan zonu koja će se nalaziti kod Brandenburških vrata, čak i oni bez ulaznice za utakmice pozvani su se pridružiti velikom zajedničkom gledanju. Jesen 2024. posvećena je 35. obljetnici pada Berlinskog zida. Bogat kulturni i umjetnički program bit će organiziran kroz brojna događanja, uključujući obljetnicu 20 godina Festivala svjetla, 50. Berlinski maraton te proslavu 55 godina Berlinskog televizijskog tornja. Sve ovo čini grad magnetom za goste iz cijelog svijeta.

  Image created by Office le Nomade

  @Kultur Projekte Berlin GmbH

  Brandenburška vrata postat će najveći nogometni gol na svijetu

  Nogometno prvenstvo UEFA Euro 2024, s temom "Ujedinjeni nogometom – ujedinjeni u srcu Europe", održat će se od 14. lipnja do 14. srpnja. Berlin će biti domaćin utakmica reprezentacija Hrvatske, Austrije, Španjolska, Nizozemska i Poljske. Uz tri utakmice grupne faze i po jednu utakmicu osmine finala i četvrtfinala, Olimpijski stadion bit će i mjesto održavanja finala. Berlin ima povijest ne samo gledanja nogometa, nego i pravog slavlja najpopularnijeg svjetskog sporta, čemu je svijet svjedočio tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. godine. UEFA Euro 2024 uključivat će i pravi praznik za navijače, jer će na ulici Straße des 17. Jun biti prostrt veliki zeleni tepih, dok će slavna Brandenburška vrata biti pretvorena u najveći nogometni gol na svijetu.

  Wall 1

  © visitBerlin, photo: Philip Koschel

  35 godina od pada Zida – 35 godina Berlina kao grada slobode

  Pad Berlinskog zida 9. studenog 1989. jedan je od najvećih i najznačajnijih događaja u novijoj povijesti te je obilježio put Berlina u slobodu. Ove jeseni, njemačka prijestolnica slavi 35. godišnjicu pada Zida, koja se planira obilježiti nizom događaja i svečanosti s visokim međunarodnim gostima. Više informacija možete naći na linku. Kako se u cijelu priču uklopio slavni berlinski techno? Poznati berlinski klubovi već su desetljećima magnet za ljubitelje dobrog provoda iz cijelog svijeta. Kao malo koja druga industrija, techno i klupska kultura odražavaju struje vremena te su sada priznate kao nematerijalna UNESCO-va kulturna baština. Techno je postao zvučni zapis duha obnove nakon ponovnog ujedinjenja grada i zemlje.

  Friedrichshain-Kreuzberg, Oberbaumbruecke, Spree

  © visitBerlin, photo: Dagmar Schwelle

  Hrvati vole putovati u Berlin

  Važnost Hrvatske kao ključnog izvornog tržišta Berlina očituje se iz turističke statistike: u 2023. godine je više od 12.200 gostiju iz Hrvatske otputovalo u Berlin, ostvarivši 35.400 noćenja u gradskim hotelima. Radi se o povećanju od 50 % u odnosu na godinu prije.

  Trenutačni poredak: Berlin među najboljim svjetskim city break odredištima

  Atraktivnost Berlina očita je i na međunarodnoj sceni. Prema izboru „Najbolji gradovi u svijeta 2024" časopisa TimeOut, Berlin je među prva tri najzanimljivija grada u svijetu, uz New York i Cape Town. U poretku "Najboljih europskih gradova", Berlin se pomaknuo na 3. mjesto. Štoviše, u „Europskoj studiji putovanja po gradovima za 2023. /2024.“ koju je proveo ProjektM, pri čemu je anketirano 6000 zaljubljenika u gradska putovanja iz Njemačke, Austrije i Švicarske, Berlin je na 1. mjestu i, uz Pariz, jedna od top destinacija za gradska putovanja. Grad se nalazi visoko na svim ljestvicama zbog svoje kulturne scene. Jedan od kulturnih vrhunaca godine bit će izložba „Caspar David Friedrich – Beskrajni krajolici“ koja će se održati od 19. travnja do 4. kolovoza u berlinskoj Staroj narodnoj galeriji, gdje se nalazi jedna od najvećih svjetskih zbirki poznatog slikara. Druge umjetničke i kulturne zanimljivosti možete saznati na linku, a sve informacije o turističkoj ponudi Berlina na web stranici visitBerlin.de.