IZLOŽBA // FOTOREPORTER ANTO MAGZAN 'Na zadatku'

  - Fotoreporteri u agencijama kao što su Pixsell (u Styriji gdje radim) i Cropixu imaju dnevni raspored snimanja te su često u par sati na više lokacija, više tema, tematika, sektora... u jednom trenutku snimaju Plenkovića, u drugom neki modni događaj ili pak portret osobe koju ćemo objaviti - Dubravka Prpić Znaor.

  Anto je jedan od tih fotoreportera, no ujedno ima niz projekata, postavlja izložbe vlastitih radova - posao doživljava na poseban, autentičan način. Ističe se i bavi fotografijom u suvremenom društvu, ljudi ga kao motiv najviše intrigiraju. Uskoro ima još jednu izložbu - 'Na zadatku' se otvara u ponedjeljak 1. srpnja, u 19.00 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Zagreb.

  anto

  Anto Magzan, foto: Sanjin Kaštelan

  - Kada pročitamo riječ „zadatak“, najčešće pomišljamo na dužnost, nešto što se mora izvršiti kako bi se postigao cilj. Međutim, gledajući izbor fotografija Ante Magzana izloženih u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović, jasno je da je fotograf svoje „zadatke“ obavljao sa strašću i kreativnošću, a ne po dužnosti. Fotoreporterski poziv često ga je vodio daleko od njegovih uobičajenih umjetničkih motiva i prepoznatljivih crno-bijelih ciklusa izraženih kontrasta. Od politike, aktivizma, svjetskih i domaćih zvijezda; pa sve do sjaja i bijede street fotografije, Magzan je već dva desetljeća kroničar naših ulica - navodi u najavi Ana Hadžić.

  00.Pozivnica Na zadatku

  Iako su izložene fotografije vitalne i pune kolorita, u čemu je vidljiv utjecaj dugogodišnjeg iskustva rada u novinama, primjetni su česti bljeskovi umjetničke kreativnosti koje Magzan koristi kako bi ovim svakodnevnim „zadacima“ podario dodatnu dimenziju. Radi se o skladnom spoju novinske i umjetničke fotografije. Vidjet ćemo tako portrete umjetnika u dvostrukoj ekspoziciji, energične glazbenike, ljubavnu i političku strast. Jedino što je zajedničko na svim fotografijama jest da se na njima nalaze ljudi.

  Evidentna je Magzanova ljubav prema ljudskim fizionomijama, što je i sam više puta potvrdio: „U ljudima vidim neiscrpan motiv koji uvijek daje nešto novo. Smatram da ne postoji kompleksniji prizor od ljudskog lica. Na njemu je ponekad vidljiv cijeli život, a ponekad je toliko obilježeno onim što se događa oko njega da se kroz lice zrcali više nego na ijednom drugom motivu.”

  tomasevic foto anto magzan

  Prosvjedi u Varšavskoj - Tomislav Tomašević

  Posjetitelji izložbe gledat će fotografije u njihovu prirodnom okruženju – gotovo na ulici, stapajući se s odrazima živopisnih zagrebačkih prolaznika u izlogu knjižnice. Bit će teško razlučiti gdje završava fotografija, a gdje počinje život, i ima li uopće granice između tih dvaju pojmova.
  Ana Hadžić

  Biografija

  Anto Magzan rođen je 1979. godine u Zenici, a od 1998. živi i radi u Zagrebu. Profesionalni put započinje u Večernjem listu, a nastavlja ga u fotoagenciji Pixsell. Od 2017. djeluje kao samostalni umjetnik te se paralelno posvećuje umjetničkoj, novinskoj i komercijalnoj fotografiji. Do sada je izlagao na jedanaest samostalnih i više od pedeset skupnih izložbi. Član je HND-a, HZSU-a, ULUPUH-a i DZNAP-a. Predsjednik Nadzornog odbora ULUPUH – a od 2017. do 2022. godine.

  Samostalne izložbe:

  2023. „Lepoglavska čipka“, Galerija Kranjčar, Zagreb
  2022. „Sarajevo Barcelona Light&Shade“, Gradska vijećnica, Sarajevo
  2022. „Na zadatku“, Galerija Kraluš, Sv. Ivan Zelina
  2022. „Sarajevo Light&Shade“, Galerija Kranjčar, Zagreb
  2019. „Barcelona Light&Shade“, Galerija ULUPUH, Zagreb
  2015. „Kroz ušicu igle“, KIC, Zagreb
  2014. „Experiment“, Galerija ULUPUH, Zagreb
  2014. „Zlatne godine, sportaši nekad i sad“, Galerija Modulor, Zagreb
  2012. „Sydney Light&Shade“, Galerija ULUPUH, Zagreb
  2011. „Reminiscencije na Modni ormar“, Medijateka Francuskog instituta, Zagreb
  2010. „Give me five“, Galerija Stančić, Zagreb

  01.Massimož

  04.Rihanna na premijeri filma u Sydneyu