ALEKSANDRA ŽARAK // Día de los Muertos je raskošni šareni običaj pun pozitive i glazbe, imam dojam da oni zapravo slave - život

  Aleksandra je trenutno u Meksiku, gdje na Dan mrtvih imaju neusporedivo drugačije običaje od naših, kod njih je to predivno, šareno, atraktivno i zabavno. Tamo DJ uzima narudžbe za glazbu za misu, pozitiva se vidi i osjeća posvuda – javlja mi se iz gradića San Miguel de Allendea. I nitko se ne boji smrti, čak ni klinci, to u njihovoj kulturi ne postoji, već na neki način sjećanjem na voljene koji su umrli - slave život.

  aleks9595

  Noć mrtvih je u Meksiku tradicija starija od dolaska španjolskih kolonizatora. To je jedna od najvažnijih fešti za narod koji ionako koristi svaku priliku za slavlje pa smo se i mi rado pridružili u San Miguel de Allendeu, prekrasnom gradiću punom umjetnika i galerija - javlja mi Aleksandra.

   aleks1

  Pripreme za slavlje bile su u punom jeku već tjedan dana unaprijed. Postavljena je pozornica za koncerte i kulturni program, cijeli grad je pun pop-up šminkeraja gdje vas uz par boja i šljokica u par minuta pretvore u mrtvaca, odnosno Catrinas.

  aleks55

  Prvi koji ju je naslikao je Jose Guadalupe Posada, a Diego Rivera, suprug Fride Kahlo, učinio ju je besmrtnom.

  aleks3

  To su karikature kostura, bilo žena ili muškaraca, pa čak kućnih ljubimaca u lijepim haljinama i sa šeširima, nastale kao kritika meksičkih noveau riche, da ih se podsjeti da smo u smrti svi isti.

  aleks35

  Najviše me oduševilo to što je čitav grad okićen cvijećem, najčešće narančasto-žutim nevenima koji imaju posebnu simboliku - kako bi se mrtvima olakšao povratak kući barem još jednom u godini te puno malih oltara, gdje god da se okreneš… od kafića, preko pekare do restorana.

  aleks6

  Svaki oltar je posvećen nekoj preminuloj osobi pa tako ima par stvari koje je ta osoba voljela, uključujući njenu omiljenu hranu kao na primjer banane ili mango te omiljenu cugu, kao tekilu ili pivu te čokoladice u obliku mini mrtvačkih glava raznih boja. Ti oltari stoje par dana, da bi kulminacija bila 2. studenog kad se cijela obitelj okupi i konzumira ponuđeno. Dan prije ide se na groblje djeci.

  aleks12

  Glavni događaj je posjeta groblju, gdje idu čitave obitelji, nose hranu i vode muzikaše te često provedu čitavu noć na grobu svojih najmilijih.

  aleks7

  Šaroliko je i živo, u Meksiku se ni mala djeca ne boje smrti, već traže svoje roditelje da ih našminkaju za Noć mrtvih kad idu u školu. Ne mogu niti nabrojati koliko malih Nosferatua i kosturčića sam vidjela šetajući po cesti. Za razliku od našeg Dana mrtvih u Hrvatskoj, u Meksiku sam stekla dojam da oni na taj dan slave život. Paradoks, ali zabavan - zaključuje Aleksandra.

  aleks2

  aleks10

  aleks22

  aleks9

  aleks13

  aleks19

  aleks11

  aleks15

  aleks14

  aleks16

  aleks17

  aleks18

  aleks8484

  aleks23

  aleks24

  aleks34

  aleks33

  aleks54

  aleks94

  aleks83

  aleks5443

  aleks5435

  aleks8423

  aleks9494

  aleks9483

  aleks949493