Username *
Password *
Remember Me

Nikola Tesla – Mind from the future, najveći hrvatski multimedijalni izložbeni projekt, otvara se ove subote, 25. studenoga u Meštrovićevu paviljonu, u partnerstvu s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i bit će otvorena do travnja 2018.

 quotes by nikola tesla

Autorica i kustosica izložbe je Helena Bulaja Madunić, međunarodno nagrađivana redateljica, producentica i art direktorica, s 25 godina iskustva u kreiranju pionirskih inovativnih pripovjednih sadržaja i tehnologija na međunarodnoj sceni: - odvest ćemo vas na mistično putovanje bez početka i kraja kroz Tesline ideje, vizije, inspiraciju i filozofska promišljanja koja su temelj međunarodnom multimedijalnom djelu ′Mehaničke Figure – Inspirirani Teslom′, koje čini okosnicu postava i na kojem radim već 11 godina. U brojnim međunarodnim suradnjama s akademskim, kulturnim, filmskim, umjetničkim, znanstvenim i inženjerskim platformama, aktivno promoviram filozofski aspekt Teslina vizionarskog pristupa stvaralaštvu, u kojem je Teslina inspiriranost objektivnom umjetnošću ključna i u njegovu specifičnom pristupu inženjerstvu i znanstvenom radu, koja u sebi nose odgovore na ključne probleme suvremenog društva. Glavna poruka i cilj izložbe su prije svega prenošenje Tesline energije stvaranja, ponajprije mladim generacijama - .

 quotes by nikola tesla

Sascha Machiedo direktor je projekta i voditelj međunarodnog dizajnerskog tima izložbe. Machiedo je industrijski dizajner i muzejski savjetnik s više od 20 godina iskustva na umjetničkim, kulturnim i poslovnim projektima i izložbama diljem svijeta. Vodio je projekte kao što su Paviljon SAD-a svjetskog Expo-a 2015. u Milanu, Giorgio Armani Retrospective, BMW Guggenheim Lab, Venice Art Biennale, Guggenheim New York i Bilbao te muzeografije na projektima Louvre Abu Dhabija i Guggenheim Abu Dhabija. - Vizija Nikole Tesle inspirirala je producentsko-kreativni tim na stvaranje umjetničkog spektakla futurističkog predznaka. Izložba koju vam predstavljamo je tematska izložba nacionalnog značenja i globalnog potencijala te nam je velika čast započeti projekt ovdje, i iz Zagreba krenuti u svijet. Od početka je koncipirana za postav u jedinstvenom prostoru Meštrovićeva paviljona, ali i s opcijom putujuće izložbe. Drago mi je najaviti da smo u razgovoru s institucijama u New Yorku, koji bi trebao biti logična iduća stanica, a putovanje s Nikolom Teslom zaokružili bismo na svjetskom Expou u Dubaiju 2020. godine - izjavio je Sascha Machiedo.

 quotes by nikola tesla


Partner projekta je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a ravnateljica Ivana Andabaka izjavila je: - izložba Nikola Tesla – Mind from the Future ima za cilj poduprijeti i promovirati umjetničku izvrsnost, inventivnost te primjenu najnovijih tehnologija na području vizualne umjetnosti. U jedinstvenom prostoru Meštrovićeva paviljona, odnosno Doma hrvatskih likovnih umjetnika, najavljujući ulazak u 150. godišnjicu HDLU-a i 80. godišnjicu zgrade, iznimno snažnom simbolikom povezujemo stvaralačku energiju trojice naših velikana s područja znanosti, umjetnosti i obrazovanja – Tesle, Meštrovića i Kršnjavija – te na najsuvremeniji način kreiramo i iniciramo prostor za poticajni dijalog. Potrebno je istaknuti i model javno-privatnog partnerstva, u skladu s aktualnim svjetskim praksama kreativnih industrija i kulturnog menadžmenta, koji za cilj ima predstavljanje izložbe visoke produkcijske kvalitete što široj tuzemnoj i inozemnoj publici - .
Izložba će gostovati u Parizu, Dubaiu, Pragu Budimpešti, New Yorku.

quotes by nikola tesla