Username *
Password *
Remember Me

Svaka dva sata na poslu možete iskoristiti po pet minuta za vježbe istezanja i aktivacije lokomotornog sustava te time koristiti dobrobiti tjelovježbe. Vrhunski menadžeri u pojedinim zemljama važne sastanke vode šetajući, zato što je dokazano da je mozak tada produktivniji i kreativniji dok je u nekim zapadnim zemljama vježbanje na poslu obavezno. Ukoliko govorimo o ekonomskim učincima tjelovježbe, postoji niz znanstvenih istraživanja. Neka od njih tvrde da za samo jedan uloženi dolar u tjelesnu aktivnost zaposlenika vraćaju se tri u rezultatima poslovanja te da iz zdravstvenih razloga radnik prosječno svake godine gubi čak 115 produktivnih sati. Svakodnevno skupite svojih 30 minuta tjelesne aktivnosti u danu i budite zdraviji, radno produktivniji i možda i najvažnije, živite dulje! - prof. kineziologije Marin Dadić iz Biotreninga.

 grey 1024x444 cr

Kroz ovogodišnji nacionalni projekt Aktivna Hrvatska, koji se nastavlja u Murskom Središću 11. ožujka, posebno će biti educirani poslovnjaci. Zbrojimo li vrijeme koje provedemo u uredskim stolicama, oko 9 sati dnevno plus 7 ili 8 sati sna, jasno je da se premalo krećemo. Stoga je važno svakodnevno aktivirati naše tijelo na pravilan način te aktivirati i prodrmati mišiće koji spavaju tijekom dana, iako mislimo da su budni.

Redovita tjelesna aktivnost (TA) ima značajan utjecaj na zdravlje, posebice na poboljšanje funkcionalne sposobnosti i prevenciju u najmanje 26 različitih nezaraznih kroničnih bolesti. Svojim učinkom na zdravlje, indirektno ima ulogu i u očuvanju radne sposobnosti. Slijedom navedenog, neupitna je važnost provođenja TA. Različita istraživanja ukazuju na potrebu provođenja TA umjerenog intenziteta u trajanju od 2,5 sata tjedno u ostvarivanju zdravstvene dobrobiti, a smatra se da hodanje pola sata dnevno, pet dana u tjednu, može produžiti životni vijek za 1,5 do 3 godine, ovisno o intenzitetu! – dr. Ivana Kerner, spec. medicine rada i sporta, predstavnica Hrvatske liječničke komore u projektu Aktivna Hrvatska.

 

 grey 1024x444 cr

grey 1024x444 cr
Vogue Italy

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location