Username *
Password *
Remember Me

- Mnogima je ljeto omiljeno godišnje doba, no čim počne, pojavljuje se intenzivan, nagli umor koji nam se ne uklapa u planove - kako ga prevenirati i zašto tijelo tako reagira otkriva magistra Andrea Koščec iz Farmacije u Ilici 11 (Zagreb). - Usred visokih ljetnih temperatura u našem organizmu dolazi do širenja krvnih žila i često naglog pada krvnog tlaka. Stoga organizam najednom povećava svoju aktivnost, dolazi do pojačanog rada štitne žlijezde, hipofize i nadbubrežne žlijezde. Ukoliko nam k tome nedostaju vitamini, minerali ili antioksidansi, unos vode je nedovoljan, javlja se pad tjelesne energije i rezultat su umor i osjećaj iscrpljenosti - . Naime, tijelo nam šalje signale da je trenutak za neke promjene nabolje. Ovu situaciju mogu riješiti suplementi, takozvani pomagači za vitalnost i odličnu tjelesnu formu te prirodna, kvalitetna eterična ulja.

FARMACIA - koja mi je najbliža?

FARMACIA ULJA2

1. Koenzim Q10
Sposobnost tijela da samo proizvodi koenzim Q10 u dovoljnim količinama s godinama opada, a posljedica toga je smanjena produkcija energije. Zato ovaj fiziološki antioksidans snažnog učinka u obrambenoj zaštiti organizma zauzima prvo mjesto u tretiranju umora!

PHTOGO LJETNI UMOR 6

Što koenzim Q10 radi?
Koenzim Q10 ili ubikinon je sastavni dio elektronskog prijenosnog lanca u mitohondrijima stanica gdje se i određene količine sintetiziraju te, predstavljaju male pogone za proizvodnje energije.

Slabo je bio-raspoloživ i dosta teško se apsorbira, stoga je važno da se uzima oblik s kojim se može organizmu osigurati povećanje bio-raspoloživosti te apsorpcije.

PHTOGO LJETNI UMOR 3

2. Vitamin C
Super-popularan vitamin može se naći u gotovo svakoj kući – svi znamo da je važan u zaštiti stanica zbog jakog antioksidativnog djelovanja koje sprječava razarajuće učinke slobodnih radikala.

PHTOGO LJETNI UMOR 9

Što omogućava vitamin C?
- Osigurava dobru strukturu kože, ona postaje napetija, zdravije i ljepše izgleda,
- kosti, tetive, hrskavice i krvne žile (kapilare) postaju čvršće i jače.
Uz svoje antioksidativno, imunomodulirajuće djelovanje i antitumorski učinak, sudjeluje u sintezi kolagena, karnitina i kateholamina kao kofaktor enzima dopamin beta-hidroksilaze koji konvertira dopamine u norepinefrin.

PHTOGO LJETNI UMOR 10

Osim što djeluje kao antioksidans na stanice mozga i neurološka tkiva, vitamin C je značajan u procesima neurotransmisije. Smatra se da u mozgu sudjeluje kao neuromodulator u glutaminergičkim, dopaminergičkim, kolinergičkim I GABA-ergičkim procesima transmisije, iako mehanizmi nisu sasvim jasni.

PHTOGO LJETNI UMOR 5

 


3. Antioksidansi
Obzirom na psihofizičke napore kojima je organizam svaki dan izložen, organizam je u opasnosti od oksidativnog stresa. Posljedica je stvaranje slobodnih radikala, odnosno kemijskih spojeva visoke reaktivnosti koji se lako vežu za naše lipide, ugljikohidrate, bjelančevine i genetski materijal uzrokujući puno takvih lančanih reakcija i oštećenja.
Što rade antioksidansi?
Jednostavno – štite stanice od djelovanja slobodnih radikala.

PHTOGO LJETNI UMOR 11

4. Magnezij
Pošto ga organizam nije u stanju sam sintetizirati, ovaj esencijalni mineral neophodan za očuvanje zdravlja i pravilno funkcioniranje organizma, neophodno je unositi hranom ili dodacima prehrani. Kad je magnezij u deficitu, dolazi do korištenja tjelesnih zaliha iz kostiju, mišića i zuba!
Na apsorpciju magnezija, koja je samo oko 50%, negativno utječe ukupna količina koja se konzumira (voda, hrana, dodaci prehrani), stoga je optimalno uzimati ga više puta na dan u manjim dozama. Magnezij doprinosi i normalnoj funkciji mišića, a nedostatak se očituje u pojavi trnaca i grčeva u mišićima. S kalcijem ima sinergističko djelovanje kod mineralizacije kostiju te sprječava njegovo nakupljanje u mekim tkivima (bubrezi, krvne žile).

Magnezij doprinosi smanjenju umora, iscrpljenosti i održavanju normalnog metabolizma stvaranja energije, a njegov nedostatak može uzrokovati zamor i gubitak snage.

PHTOGO LJETNI UMOR 12

Priroda nas je opskrbila mnoštvom biljaka koje, zahvaljujući određenim aktivnim tvarima koje sadrže, imaju svojstvo podizanja razine energije kod osobe koja ih konzumira.

5. Ginseng
Kad govorimo o ginsengu, obično mislimo na tri vrste:
- azijskom ginsengu (Panax ginseng),
- američkom ginsengu (Panax quinquefolius L.)
- sibirskom ginsengu (Eleutherococcus senticosus).

Koja je razlika između njih?
Djelatne komponente azijskog i američkog ginsenga su saponini-ginsenozidi, a sibirskog su eleuterozidi.

Koji su povoljni učinci ginsenga na organizam?
Podizanje tjelesne i mentalne energije i raspoloženja jer regulira aktivnost nadbubrežne žlijezde, ima antistresno djelovanje.

Oprez! Nije dozvoljena istovremena primjena ginsenga s antidepresivima i antikoagulansima.

PHTOGO LJETNI UMOR 1

6. Rhodiola rosea
Tepamo joj s „novi ginseng“: ružičasti žednjak odnosno ekstrakt njegova korijena može potencijalno djelovati kao adaptogen u ublažavanju fizičkog i mentalnog stresa.
Ujedno poboljšava raspoloženje, ima antidepresivno djelovanje koje se temelji na promjeni koncentracije dopamina i serotonina inhibicijom monoamin oksidaze te smanjuje pretjerano povišen kortizol. Ova je biljka prava vladarica u području fitoterapije, jer se može primijeniti sve do faze potpunog burn-out-a.

PHTOGO LJETNI UMOR 7

7. Matična mliječ
U sastavu matične mliječi, jedinstvene tvorevine pčela, nalazimo kombinaciju vode, bjelančevina, šećera, masti, vitamina A,D,C,E,B5,B6 , minerala. Tvar je homogena, neprozirna, gusta, bijele do blijedožućkaste boje.
Prirodan je izvor acetilkolina jer se u njoj nalazi 18 aminokiselina te jedna vrsta nezasićene masne kiseline koje nema nigdje drugdje u prirodi (10-hidroksi-decenionska kiselina).
U čemu nam pomaže matična mliječ?
- ublažava uznemirenost
- ublažava nesanicu
- podiže raspoloženje
- podiže tjelesnu izdržljivost
- poboljšava pamćenje
- jača imunološki sustav.

Kako nastaje matična mliječ?
To je tvar iz koje će se iz ličinke izdiferencirati matica te će se koristiti za daljnju prehranu matice.

PHTOGO LJETNI UMOR 13

 

8. Energiziranje eteričnim uljima
Specifičnost eteričnih ulja je njihov miris, a upravo zahvaljujući tome razvila se – aromaterapija. Dvije su skupine receptora kojima detektiramo mirise:
- klasični mirisni receptori u nosu te
- posebni receptori za feromone u vomeronazalnom organu (to su rupičaste strukture smještene u nosnoj sluznici).

Feromone opisujemo kao mirise bez mirisa koje ne detektira čulo njuha već vomeronazalni organ. No, neke molekule eteričnih ulja detektiramo s oba organa.
Mirisne molekule preko ta dva organa utječu na naše raspoloženje, fokus, koncentraciju, ponašanje u okolini, baš kao što djeluju i u drugih sisavaca.
Utjecaj čula njuha i vomeronazalnog organa vrlo je bitan u životinja, no ponekad zaboravljamo da je iznimno važan i kod čovjeka. Još davno su ljudi otkrili ljekovitost mirisnih biljaka – palili su ih kako bi prostor očistili od „nečistih duhova“, odnosno klica i drugih uzročnika bolesti.

Eterična ulja koja djeluju stimulativno su ulje bora (Pinus sylvestris), eukaliptusa (Eucalyptus globulus), limuna (Citrus limon), naranče (Aurantum dulcis),ružmarina (Rosmarinus officinalis).

PicsArt 1424717849512 1


Stimulativno ulje bora
Ovo eterično ulje ima izraženo hormon-like djelovanje, za što je odgovorna skupina spojeva koja se naziva terpeni. Ulje bora djeluje kao:
- stimulator rada kore nadbubrežne žlijezde,
- dobar je kod umora i potištenosti primijenjenog u kombinaciji s baznim uljem. Aplicira se na područje nadbubrežne žlijezde.

Ulje limuna za čišćenje organizma
- Dobar je antiseptik
- smanjuje propusnost i lomljivost kapilara,
- stimulira rad jetre,
- indiciran je u kurama čišćenja, detoxa jetre i žući.
- često se upotrebljava kao izvrstan izbor za dezinfekciju prostora i njegovo energiziranje.

FARMACIA ULJA14

Ne smijemo zaboraviti činjenicu da su ulja limuna i gorke naranče – općenito citrusa - foto-toksična i nikako se ne smije nanositi na kožu prije izlaska na sunce ili odlaska u solarij.

Višenamjensko ulje gorke naranče
Gorka naranča je tipičan primjer kako se iz jedne biljke dobivaju tri različita esencijalna ulja:
- hladnim tiještenjem usplođa dobiva se esencijalno ulje gorke naranče indicirano kod tjeskobe, napetosti, nervoze, a osim toga stimulira rad probavnog sustava,
- esencijalno ulje listova djeluje smirujuće te je jak spazmolitik, pomaže kod mišićnih grčeva, nervoze, kod psihičkih tegoba nastalih zbog kroničnih infekcija;
- esencijalno ulje cvjetova (neroli) potiče rad gušterače, djeluje stimulirajuće na središnji živčani sustav, jak je antidepresiv, pomaže kod stresa, umora, depresije.
No, ulje gorke naranče ima zabranu primjene u trudnoći jer je vrlo jakog djelovanja.

FARMACIA ULJA1

Slavni eukaliptus
Eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus), tradicionalno se koristi za liječenje dišnog sustava još od 19. stoljeća. Sadrži 1,8-cineol i uglavnom se koristi kod tegoba pluća.

Ružmarin ima tri glavna kemotipa
Svima poznata mediteranska biljka, Rosmarinus officinalis, ima tri glavna kemotipa eteričnog ulja
- cineol,
- verbenon/bornil-acetat
- kamfor.
Ružmarin kemotip cineol je, kao i mnoga ulja bogata 1,8-cineolom, snažan ekspektorans, dok je kemotip verbenon dobar mukolitik.
Kemotip verbenon odveć je često zapostavljen, iako je blag za kožu. Ugodnog je mirisa čak i djeci, te neće provocirati jak kašalj kao ulja s cineolom.

Kako koristiti eterična ulja u prostoru?
Najbolje uz pomoć aromadifuzera, uređaja za raspršivanje eteričnih ulja umikro čestice: na taj se način eterična ulja suspendiraju u prostoriju uz očuvanje kvalitete. Iako takvu upotrebu ne doživljavamo kao medicinsku, korisna je u prostorijama u doba sezonskih respiratornih infekcija.

Osim u difuzerima, za kućnu su upotrebu uobičajeni inhalatoris vodenom parom. Kako ih koristiti? Bitno je da se eterična ulja dodaju postepeno, a ne cijela količina odjednom. Treba dodati 1-2 kapi nekog od navedenih eteričnih ulja i inhalirati 1-2 minute, te postupak ponoviti 4-5 puta.

 

PHTOGO LJETNI UMOR 22PHTOGO LJETNI UMOR 23PHTOGO LJETNI UMOR 8

FARMACIA ULJA11PHTOGO LJETNI UMOR 14FARMACIA ULJA12PHTOGO LJETNI UMOR 17

PicsArt 1424717762776

FARMACIA ULJA3

PicsArt 1424717823708 1

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.