Username *
Password *
Remember Me

Međunarodni festival stripa Crtani romani šou održava se u Hrvatskom domu likovnih umjetnika u Zagrebu od 13. do 15. svibnja 2016. Svečani početak popratit će i otvorenje izložbe "Hrvatski strip za djecu" u petak u 20 sati. Radi se o prvoj u nizu izložaba na kojima će se predstaviti bogati opus hrvatskih autora usmjeren prema najmlađoj publici. Prvo izdanje "Hrvatskog stripa za djecu" nosi naziv "Prle piše, a crtaju Kuki, Misch, Nara i Štef". Radi se o autorima koji su na sceni prisutni više od 20 godina. Stripovi koji se predstavljaju izložbom su "Dado i Čmičko", "Smibić", "Vila Radost" i "Detektivci", čije scenarije potpisuje Ivan Prlić Prle. Ipak, svaki strip ima svoje specifičnosti i obraća se drugom uzrastu.

crs hrvatski djecji cr


"Dado i Čmičko", kojeg crta Branka Hollingsworth Nara, već 16. godina kontinuirano izlazi u Smibu. Glavni lik je šestogodišnji Dado koji sa svojim vjernim mačkom Čmičkom otkriva svijet na pomalo luckast i neuobičajen način. Dado i Čmičko se sudaraju s odgovornošću i obvezama, takmiče u lijenosti i zaigranosti te traže utočište u bogatoj dječjoj mašti.
"Smibić", kojeg crta Dario Kukić, također izlazi u Smibu i njegov je zaštitni znak te je  dogurao do svoje 14. sezone. U stripu bez riječi, koji je zbog toga primjeren i vrtićkoj djeci, Smibić i Smibeta susreću se s mnogim problemima današnjice kao što su zagađenost, mobilna telefonija i prenapučenost gradova, no imaju i tipično dječje probleme s nedostatkom prostora za igru, preteškom školskom torbom i sličnim stvarima.

dado i cmicko nara
Dado i Čmičko / crta Branka Hollingsworth Nara, piše Ivan Prlić Prle


"Vila Radost", koju crta doajen hrvatske strip scene Štef Bartolić, prvi je put objavljena 2014. u Radosti. Vila Radost i njezina protivnica Užas Zlica Gadost, jedna dobra, a jedna zločesta, utjelovljuju vječnu borbu dobra i zla kroz probleme s kojima se djeca mogu identificirati. Pospremanje sobe, pristojnost pri objedovanju i ostale dječje avanture postaju poprište duhovitih vilinskih borbi. Svaka vila ima i svog zmaja koji doprinose fantastičnom ugođaju stripa.

"Detektivci", koje crta Krešimir Certić Misch, izlaze već drugu sezonu u Modroj Lasti. Lukas, osmaš, zaluđen detektivskim televizijskim serijama, želi postati detektiv i svemu u životu prilazi na detektivski način. Zbog tog traži krivca koji nije napisao njegovu zadaću i prati sumnjive tipove - putem Facebooka. Nažalost, nije baš jako uspješan u svemu tome, pa ga Lara, njegova prijateljica, često mora vaditi iz problema ili ga vraćati u "nedetektivsku" stvarnost.

Uz izložbu, za najmlađe posjetitelje CRŠ-a organizirane su igraonice te škole crtanja. Ulaz je besplatan. Raspored događanja možete provjeriti na stranicama festivala http://www.crsfestival.com/.

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location