Username *
Password *
Remember Me

Zoološki vrt u Zagrebu 1925. - 2015. izložba sinoć je otvorena u Muzeju grada Zagreba, a traje do 31. listopada 2015. - Mjesto i značenje Zoološkog vrta u Zagrebu tijekom povijesti duge 90 godina nezaobilazna je činjenica u formiranju slike identiteta Zagreba – istaknula je autorica koncepcije izložbe Željka Kolveshi.

2. Igra slagalica
Zoološki vrt, igra/slagalica / F. Ad. Richter & Cie., Leipzig, oko 1917. Slagalica Zoološki vrt tek je jedna od tema u seriji popularnih igara slagalica koje su masovno prisutne u Europi od kraja 19. stoljeća. Ova edukativna igračka, koja djeci približava životinjski svijet, mogla se kupiti i u Zagrebu puno prije otvorenja Zoološkog vrta. Prodavana je dvadesetih godina prošlog stoljeća u Umjetno-obrtnoj dvorani zagrebačkog trgovca Mavra Druckera, u trgovini u Ilici 39.


Zoološki vrt u Zagrebu otvoren je 27. lipnja 1925. u perivoju Maksimir zalaganjem ing. Mije Filipovića, osnivača, i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika arh. Vjekoslava Heinzela. Prvih nekoliko godina razvoja moglo bi se nazvati romantičarskim razdobljem budući da se vrt formirao – nabava životinja, širenje terena, izgradnja nastambi – zahvaljujući svesrdnoj pomoći građanstva, prijatelja i uvjerenih entuzijasta, zagovaratelja i podupiratelja inicijative o potrebi postojanja ove kulturne i obrazovne ustanove u Zagrebu.

 

8. Prvi slon
Prvi slon u Zagrebu. Mlada slonica Mauzika /
Svijet, 9. 8. 1930.

Od samih početaka te tijekom njegova devedesetogodišnjeg postojanja Zoološki vrt je privlačio znatiželjnike u velikom broju, Zagrepčane i goste grada. Istovremeno je proživljavao više i manje sretna razdoblja. O tome svjedoči ova izložba nastala na temelju istraživanja izvorne arhivske građe, opsežne postojeće fotodokumentacije profesionalnih fotografa i amatera, predmeta prikupljenih iz drugih srodnih ustanova te suradnje sa Zoološkim vrtom grada Zagreba. Kroz priču o Zoološkom vrtu ispričanu medijem izložbe prati se suživot životinja i ljudi, životinja i njihovih timaritelja, posjetitelja, upravitelja odgovornih za funkcioniranje vrta te njihovih brojnih suradnika zahvaljujući kojima se vrt stalno osuvremenjivao.

6. Prister


Tri ključna razdoblja u razvoju obilježena su poduzetim uređenjima vrta 1930-ih i 1950-ih godina te trećom fazom započetom 1990-ih godina koja traje i danas. Tijekom povijesnog razvoja svako od ta tri razdoblja bilo je obilježeno nekim prostornim, građevinskim i arhitektonskim uređenjem vrta, odnosno izgradnjom modernih nastambi.

Izložba se velikim dijelom referira i na tijek medijskog praćenja novosti u Zoološkom vrtu, u dnevnom tisku te brojnim sačuvanim filmskim materijalima koji su bilježili ambijent, atmosferu i život u vrtu, od prvog filmskog zapisa 1926. godine do današnjih dana.
Atrakcije vrta, dolazak prvih egzotičnih životinja i rekreiranje konteksta njihova života u vrtu – prvi majmun, prvi lav, prvi slon, prva žirafa, prvi morski lavovi – samo su neke od priča koje su prisutne na izložbi. Gotovo su uvijek tu i ljudi s kojima se životinje sprijateljuju, od Mije Filipovića, prvog Orpheusa Zoološkog vrta u Zagrebu, do svih drugih prijateljstava sa životinjama.

 

10. 2 lavića i timaritelji prednja strana OK copy
Timaritelji s najmlađim lavićima, oko 1930.


Specifičan medij izložbe omogućuje laku komunikativnost prezentiranih sadržaja, potiče interes te uključuje i velike i male posjetitelje koji su posredno ili neposredno, kroz tri generacije, do danas mogli obuhvatiti svoje doživljaje, emocije i iskustva povezana sa Zoološkim vrtom. Program igraonice za djecu, kao sastavni dio izložbe, potaknut je igrom – slagalicom Zoološki vrt iz fundusa Muzeja koja je bila vrlo popularna, a mogla se kupiti u trgovini Mavre Druckera, Ilica 39, u Zagrebu dvadesetih godina prošlog stoljeća.      

 

4. Orpheus
Orpheus – Filipović / Mijo Filipović, utemeljitelj Zoološkog vrtića prijateljuje sa životinjama uz zvuke čarobne glazbe lire

Menci Clement Crnčić, Zagreb, 1927. kombinirana tehnika, 224 x 290 cm

Sliku/karikaturu Orpheus – Filipović naslikao je zagrebački slikar Menci Clement Crnčić 1927. godine. Iako poznat po brojnim karikaturama, ova je jedinstvena jer se ističe iznimno velikom dimenzijom i nadasve neobičnim likovnim prikazom Gradskog zoološkog vrtića u Zagrebu. Uz tek nekolicinu karikatura velikih dimenzija, ovo umjetničko djelo zauzima posebno mjesto u povijesnom pregledu hrvatske karikature. Također, narativna likovnost karikature i kontekst njezina nastanka određuju joj značajno mjesto u povijesti grada Zagreba.
Karikatura je nastala za dobrotvornu  priredbu Veseli zagrebački zbor koja je bila održana na Zagrebačkom zboru u nedjelju, 29. svibnja 1927. godine.

 

5. Zoološki vrtić
Zagreb, Maksimir. Pogled na Zoološki vrtić, 1926.

 

7.Svijet Mauzika
Novosti iz Zagrebačkog zoološkog vrta / Roda donijela slonicu u Zagreb
Svijet, 9. 8. 1930., Otto Antonini

Povodom dolaska prvog slona u Zagreb Svijet je svoje izdanje od 9. kolovoza 1930. posvetio najnovijim vijestima iz Zoološkog vrta. Glavna atrakcija, dolazak slonice Mauzike nije prestajala izazivati pažnju posjetitelja i medija. Već nakon nekoliko dana od dolaska, objavljene su njene prve fotografije u novinama. Pojavila se i na naslovnici Svijeta u karikaturi Otta Antoninija.

 

9. Djevojčice i grizli
Djevojčice pred nastambom mrkih medvjeda
 Svijet, 9. 8. 1930.

 

11.Djevojčica i timaritelj s lavićom
Djevojčica i timaritelj s mladim lavićem
fotograf Vladimir Horvat, oko 1930.

 

12. Tri žirafe
Tri žirafe u Zagrebu, rujan 1953.

 

13. Zebre i deve u zimi

Zebre, deve, timaritelji i posjetitelji, oko 1955.

14. Zebre i deve zimi

 

15. Morski lavovi
Morski lavovi, 1963.

 

16. Vodic 1967
Vodič  ZOO Zagreb, 1967.
Sjeverni medvjedi na naslovnici zovu se Ledo i Leda. Imena su dobili u znak zahvale tvornici Ledo, sponzoru njihova dolaska 1967.
nakladnik ZOO Zagreb, 1967.

17. Plan ZOO 1967
Plan Zoološkog vrta
Vodič ZOO Zagreb, 1967.

 

18. Karta ZOO 2014
Karta Zoološkog vrta s rasporedom i legendom novih sadržaja 2014.

 

19. Maketa Kidepo
Maketa Lavlja stijena Kidepo
M 1 : 100
Nova nastamba za afričke lavove Lavlja stijena Kidepo, površine 1800 m2, otvorena je 14. lipnja 2014. godine. Ima svoju lavovsku špilju, stjenovite otoke kao u savani, svoje pojilište te na sredini grijanu stijenu na kojoj lavovi mogu uživati na suncu.
autor Dirk Petzold, Njemačka, 2008.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location