Username *
Password *
Remember Me

Europski tjedan sporta, koji će se održati od 7. do 13. rujna 2015. godine, nova je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Prvi hrvatski Tjedan sporta predstavili su prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Tomislav Paškvalin, proslavljeni olimpijac i pomoćnik ministra za sport, Marija Crnković, koordinatorica projekta Europskog tjedna sporta te Dubravko Šimenc, vaterpolist, također olimpijac, ambasador Europskog tjedna sporta.  

running shoes
Foto: shape.com

Središnji događaj u Hrvatskoj najavljen je za subotu, 12. rujna, kada će se na zagrebačkom jezeru Bundek održati cjelodnevne sportske aktivnosti za sve građane, a jedan od velikih događaja tog dana je i ovogodišnje finale projekta Pokreni se, koji će se održati na Europskom trgu u 19 sati.


- Značaj sporta za društvo veći je nego što se to uobičajeno misli. Sport odgaja mlade u pozitivnom smjeru, uči ih odricanju kako bi ostvarili uspjeh, natjecanju sa samim sobom, prevladavanju vlastitih ograničenja. Sport pridonosi tjelesnom i psihičkom zdravlju i prevenira bolesti koje nastaju uslijed tjelesne neaktivnosti i kojih je nažalost u svijetu i kod nas sve veći broj. Istraživanja pokazuju da se premalo bavimo tjelesnom aktivnošću i zato trebamo svi zajedno učiniti više da se to promijeni - izjavio je prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Dina Rukavina ministar Vedran Mornar Marija Crnkovic
Dina Rukavina, ministar Vedran Mornar, Marija Crnković


Sport i tjelesna aktivnost znatno pridonose zdravlju ljudi. Međutim, razina tjelesne aktivnosti trenutačno je u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Prema rezultatima posljednjeg istraživanja u sustavu praćenja javnog mnijenja u zemljama članicama EU (Eurobarometer), 65% odraslih osoba u Republici Hrvatskoj vrlo rijetko ili nikada ne vježba, što je više od europskog prosjeka (59%). Posebno zabrinjava i visok udio nedovoljno aktivne djece i adolescenata (primjerice čak 92% djevojaka u dobi od 15 godina nije dovoljno tjelesno aktivno).
“Sport kao način života najbolji je mogući izbor. Malim pomacima u svakodnevnom životu, poput odlaska na posao biciklom ili pješice, barem nekoliko puta tjedno, možemo napraviti velike pomake u cilju što boljeg zdravstvenog statusa. Preporučam svima da što više vremena provode aktivno i u pokretu te da nam se pridruže u aktivnostima u rujnu na Bundeku! - izjavio je Tomislav Paškvalin, pomoćnik ministra za sport.

Dubravko simenc pomocnik ministra i vaterpolo legenda Tomislav Passkvalin

Dubravko Šimenc i pomoćnik ministra i vaterpolo legenda Tomislav Paškvalin


- Pozivamo sve građane da nam se pridruže 12. rujna 2015. godine na jezeru Bundek koje će biti mjesto prepuno sportskih i zabavnih aktivnosti te radionica u kojima će svi moći sudjelovati, vidjeti, okušati se, informirati, naučiti ili dobiti poticaj za bavljenje nekom vrstom aktivnosti. Pozivamo i sve predstavnike sportskih saveza, klubova i udruga da kroz taj tjedan, pa i cijeli mjesec, svojim doprinosom i aktivnostima obilježe ovu inicijativu te da nastave širiti poruke Europskog tjedna sporta kroz cijelu godinu, što je i jedan od ciljeva Europske komisije. Sve informacije o događajima mogu se naći na Facebook stranici Europskog tjedna sporta i na web stranici koju ćemo ovih dana pokrenuti - otkrila je Marija Crnković, koordinatorica projekta za Hrvatsku.  

 

Cycling Sunrise Art 2560x1440


- Zadaća nam je da se uključimo u akciju resornog ministarstva jer promiče vrijednosti zdravlja i života. Sport je zdravlje i sport je život! Naša zemlja je jedna od najljepših zemalja svijeta, ima predivnu prirodu, iskoristimo to! Moja sportska karijera bila je nastavak mladenačke igre u prirodi, košarke s prijateljima na sportskim terenima Mladost, trčanja na Jarunu, veslanja na Badiji, druženju s vršnjacima... Važno je da podržimo ovaj projekt zbog djece, ali i odraslih. I oni trebaju biti tjelesno aktivni. Ja sam i danas aktivan - rekao je Dubravko Šimenc ambasador Europskog tjedna sporta.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location