Username *
Password *
Remember Me

Smatra se da kontracepcijske tablete danas u svijetu koristi oko 100 milijuna žena, i to najviše u razvijenim zemljama gdje ih koristi gotovo 40% žena u dobi između 15 i 45 godina, dok ju u Hrvatskoj koristi tek oko 6% istih - ističe magistra Božena Obradović iz Farmacie u Ilici 11 u Zagrebu. - Činjenica je da su kontracepcijske tablete jedan od najpouzdanijih oblika kontraceptivne zaštite koji omogućava svjesno i odgovorno planiranje obitelji. Najčešće se upotrebljavaju kombinirane tablete koje sadrže niske doze hormona estrogena i gestagena - .

Farmacia - koja mi je najbliža?

ptogo kontracepcija 7

Kako djeluje kontracepcijska tableta?
Budući da je preduvjet za oplodnju jajne stanice ovulacija, kontracepcijske tablete djeluju tako da sprječavaju ovulaciju (sazrijevanje i oslobađanje jajne stanice iz jajnika). Osim toga, kontracepcijske tablete mijenjaju viskozitet sluzi koju luče žlijezde sluznice maternice, otežavajući tako prolaz spermija. Treći mehanizam djelovanja su promjene koje nastaju na samoj sluznici maternice i koje otežavaju implantaciju eventualno oplođene jajne stanice.

ptogo kontracepcija 10

Količina hormona u kontracepcijskim tabletama
Kontracepcijske tablete mogu biti monofazične i višefazične. Monofazične imaju istu količinu hormona tijekom cijelog ciklusa, dok se kod višefazičnih koncentracija hormona mijenja slično prirodnom ciklusu. Današnje kombinirane kontracepcijske tablete sadrže znatno niže doze hormona od njihovih prijašnjih inačica. Niskodozažni oralni kontraceptivi ne samo da uzrokuju manje nuspojava nego je i podnošljivost bolja. Uz to, nemaju znatnijeg učinka na krvni tlak, metabolizam masnoća i zgrušavanje krvi, što je razlogom da se propisuju u 70 posto slučajeva.

ptogo kontracepcija 5

Benefiti uzimanja oralnih kontraceptiva
Oralni kontraceptivi imaju niz nekontraceptivnih učinaka na organizam. Zaštitni učinci:
1. smanjena vjerojatnost nastanka karcinoma - djeluju protektivno reducirajući incidenciju raka endometrija, raka jajnika (zaštitni učinak se primjećuje već nakon šest mjeseci primjene kontraceptiva) i raka crijeva ( smatra se da se korištenjem HOK-a u trajanju 3-5 godina, smanjuje učestalost karcinoma crijeva za 40-50%).
2. terapija oralnim kontraceptivima kroz najmanje 12 mjeseci smanjuje rizik raka sluznice maternice za 50-60%, ciste na jajnicima - smanjena je incidencija ovarijalnih cista kao i mogućnost izvanmaternične trudnoće, benigne bolesti dojke - iako ne djeluju protektivno na rak dojke, oralni kontraceptivi smanjuju incidenciju fibroadenoma dojke i cisti u dojkama, pa njihovom primjenom nije uočeno ni povećanje rizika od nastanka karcinoma
3. osteoporoza - dugotrajno korištenje oralnih kontraceptiva odgađa nastanak osteoporoze i pada mineralne gustoće kostiju te smanjuje rizik od prijeloma.

ptogo kontracepcija 4

Nuspojave koje uzrokuje primjena oralnih kontraceptiva
Žene koje koriste oralne kontraceptive moraju na vrijeme biti upoznate s mogućim nuspojavama uzimanja, iako većina žena nema nikakve nuspojave, oko 30% žena ima nuspojave, no one su minimalne i prestaju unutar prva tri mjeseca korištenja. U manje od 5% žena nuspojave se ne smanjuju za tri mjeseca od početka korištenja terapije, niti nakon promjene doze i tipa oralne kontracepcije. Najčešće nuspojave koje se javljaju su mučnina, neuredna i točkasta oskudna krvarenja, napetost i bolnost dojki, edemi, nadutost, akne, blaga i prolazna glavobolja i promjene raspoloženja.

ptogo kontracepcija 6

Rizici uzimanja oralnih kontraceptiva
Kombinirani hormonski kontraceptivi su, kao i svi lijekovi, povezani s nekim rizicima. Poremećaji u cirkulaciji (mogućnost nastanka krvnih ugrušaka) su vjerojatno najvažniji bitniji rizici povezani s primjenom ovih lijekova. Omjer koristi i mogućih rizika od primjene kombiniranih oralnih kontraceptiva mora se procijeniti i objasniti pacijentici prije njenog donošenja odluke o uzimanju kontracepcije. U slučaju pogoršanja ili prve pojave bilo kojeg od stanja ili faktora rizika, žena se mora javiti svom liječniku. Liječnik tada treba odlučiti je li potrebno prekinuti korištenje oralnog kontraceptiva.

ptogo kontracepcija 1

Kada prekinuti sa zaštitom, prije trudnoće?
Nakon prekida korištenja oralne hormonske kontracepcije nije potrebna stanka do mogućeg željenog začeća. Žena može zanijeti i u idućem ciklusu, iako je u prva tri mjeseca nakon prestanka uzimanja kontraceptiva smanjena plodnost pa se u tom periodu rjeđe i ostvaruje začeće. Potom je plodnost jednaka kao i kod onih žena koje nisu koristile kontracepciju. Ranije korištenje kontraceptiva ne samo da nije povezano s neplodnošću, već i dokazano čuva reprodukcijsko zdravlje i kasniju plodnost. Oralna hormonalna kontracepcija ne povisuje nikakve rizike u kasnijoj reprodukciji. Oralni kontraceptivi također neće utjecati na spol djece, kromosomske abnormalnosti, intelektualni razvoj i tjelesnu težinu djeteta. 

ptogo kontracepcija 8

Čimbenici rizika za kombiniranu oralnu hormonsku kontracepciju - znači da prilikom propisivanja kontracepcije liječnik mora voditi računa ima li žena:
- preosjetljivost na sastav pilula, poremećaje u cirkulaciji,
- prisutnost ili sumnju na rak dojke ili rak spolnog organa,
- povećanu tjelesnu težinu (pretilost, BMI 35 ili veći),
- dijabetes (vrijednost glukoze u krvi je nestalna ili se ne može kontrolirati),
- migrenu,
- visoki krvni tlak (vrijednosti konstantno iznad 140/90 mmHg),
- poremećaje metabolizma masti, prisutnu upalu gušterače,
- bubrežnu disfunkciju ili bubrežno zatajenje,
- tumor jetre,
- upalu jetre ili žutice (ukoliko vrijednosti jetrenih enzima nisu na normalnoj razini),
- pušenje (savjetuje se prestanak pušenja za korisnice starije od 35 godine života),
- dulje mirovanje (nakon operacije, tijekom bolesti, duljeg leta avionom),
- krvarenje iz rodnice zbog neutvrđenog razloga,
- ulcerozni kolitis ili Chronovu bolest,
- SLE (sistemni lupus eritematodes),
- depresijiu, epilepsiju,
- iznenadne poremećaje kretanja ili percepcije (vida ili sluha). 

ptogo kontracepcija 2
Koje kontracepcijske tablete izabrati?
Svaka žena je jedinstvena prema svojim potrebama, željama, metabolizmu hormona, rizicima za zdravlje, reakciji i nuspojavama. Raznovrsnost preparata i način primjene omogućuje da stručnjak odabere individualizirani oblik oralne kontracepcije. Povoljnim odabirom se smanjuju nuspojave i povisuje zadovoljstvo korisnica. Valja istaknuti da se terapija može mijenjati dok se ne odabere najbolja. Tu nema navikavanja, rezistencije niti akumulacije sastojaka. Važno je jedino individualno pristupiti svakog pacijentici.

ptogo kontracepcija 11

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location