Username *
Password *
Remember Me

Kako na prirodan način postići hormonalnu ravnotežu koja će ublažiti simptome PMS-a, promjene raspoloženja, stresa, te moguće riješiti eventualne probleme neplodnosti, objašnjava magistra Andrea Plečko iz ljekarne Farmacia u zagrebačkom shopping centru City Center One East. - Ljudsko je tijelo poput fino ugođenog stroja. Svi kotačići su međusobnoj ovisni i povezani. Slično se u tijelu ponašaju hormoni. Naizgled neovisni, hormoni predstavljaju osovinu koja pokreće naše tijelo i već male promjene dovode do neravnoteže koja u tijelu uzrokuje nefunkcionalnost ili nezadovoljstvo - .

Farmacia - koja mi je najbliža?

phtogo pms plodnost ciklus 1

Kojim biljnim proizvodima ublažiti simptome PMS-a?
Plod konopljike (Vitex agnus castus fructus) učinkovito je rješenje za ublažavanje simptoma PMS-a kao što su bol i napetost u grudima, promjene raspoloženja, nesanica i migrena. Na tržištu je dostupna tinktura svježe biljke (Specchiasol Agnus Castus, Femisan A) te glicerolni ekstrakt svježe biljke EPS (Phytoprevent konopljika). Tinkturu je potrebno uzimati 2 puta dnevno 40 kapi, a EPS 2 dnevno puta po 2,5 ml. Preporučeno trajanje terapije je 3 mjeseca. Plod konopljike ne smije se kombinirati s nekim lijekovima - haloperidol, bromokriptin, oralna kontracepcija i antiestrogeni.

phtogo pms plodnost ciklus 10


Zelen vrkute i žuti kokotac protiv zadržavanja tekućine i proširenih vena

Zelen vrkute (Alchemilla vulgaris herba) tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma PMS-a. Može se konzumirati u obliku infuza (čaja) pripravljenog od 2-4 g suhe zelen vrkute, 3 puta dnevno. Dostupan je i EPS pripravak vrkute (Phytoprevent EPS vrkuta) koji se koristi u dnevnoj dozi od 5 ml. Kombinira se s konopljikom ako želimo dodatan učinak na smanjenje osjetljivosti grudi. Ovakva kombinacija uzima se od 10. do 15. dana ciklusa tijekom 3 mjeseca. Za žene koje imaju izraženo zadržavanje tekućine tijekom PMS-a i probleme s proširenim venama preporuča se EPS pripravak - kombinacija vrkute i žutog kokotca (Melilotus officinalis). Uzima se doza od 5 ml pripravka dnevno, od 10. do 15. dana ciklusa 3 mjeseca.

phtogo pms plodnost ciklus 14


Ulja boražine i noćurka

Ulje boražine (Borago officinalis oil) bogato je γ-linolenskom kiselinom. Ova kiselina vraća ravnotežu između pro- i protuupalnih tvari u organizmu, a povoljno djeluje i na smanjivanje simptoma PMS-a. Preporuča se primjena 1 žličice čistog ulja dnevno. Sličnog je sastava i ulje noćurka (Oenotheara biennis oil). Zbog manje koncentracije γ-linolenske kiseline preporučena doza je 3 žličice dnevno (Oleotherapy ulje noćurka). Ulje noćurka dostupno je i u kapsulama (Pranarom kapsule noćurka, Solgar Evening primrose oil)

phtogo pms plodnost ciklus 8


Nepravilnosti menstrualnog ciklusa
Jedan od prvih znakova neravnoteže spolnih hormona je neredovitost menstruacije. Dolazi do produživanja ciklusa (više od 6 tjedana između 2 menstruacije), skraćivanja ciklusa (manje od 22 dana) ili pak do potpunog izostanka menstruacije (amenoreje). Do nepravilnosti u razinama spolnih hormona dolazi zbog narušene ravnoteže hormona koje luče hipotalamus i hipofiza (GnRH, FSH, LH, prolaktin). Na razinu spolnih hormona utjecati će također poremećaji u radu štitnjače i nadbubrežne žlijezde, poremećaji u prehrani, ali i psihološko stanje (stres, depresija).

Nepravilno krvarenje
Pojava nepravilnog krvarenja između dvije menstruacije također je znak hormonalne neravnoteže. Oskudno krvarenje (spotting) može se javiti na sredini ciklusa (oko ovulacije). Ako je krvarenje obilnije, a liječničkim pregledom nije utvrđen organski uzrok krvarenja već se radi o neravnoteži hormona, preporuča se primjena EPS pripravka vrkute i hamamelisa u omjeru 2:1. Pripravak se koristi 2 puta dnevno po 5 ml, a za vrijeme krvarenja 2-4 puta dnevno po 5 ml.

phtogo pms plodnost ciklus 7


Policistični jajnici - produživanje ciklusa
Najčešći uzrok produživanja ciklusa je sindrom policističnih jajnika (PCOS). Kod ovog poremećaja dolazi do nemogućnosti potpunog sazrijevanja folikula i - izostanka ovulacije. Dolazi do povećanog lučenja testosterona, što se manifestira pojačanom dlakavošću i aknama. Zbog manjka progesterona menstruacija ponekad potpuno izostaje. Na prirodan način možemo pomoći uzimanjem biljaka koje povećaju razine progesterona. To su prije svega konopljika i vrkuta. Preporuča je primjena ovih biljaka u obliku EPS pripravaka u omjeru 1:1 od 5. do 25. dana ciklusa. Prvih mjesec dana uzima se 2 puta po 5 ml, a kasnije 2 puta po 2,5 ml pripravka. Djelovati možemo i na snižavanje razine testosterona - ovdje je koristan korijen sladića (Glycyrrhiza glabra radix). Kao čaj, preporuča se piti 2 do 3 puta dnevno pripremljen od 3 grama suhog korijena sladića. Sladić će biti koristan i u ublažavanju akni jer djeluje protuupalno.

Ženama koje imaju ciklus kraći od 22 dana, cilj je povisiti razine estrogena. U tome će pomoći alfaalfa (Medicago sativa) i muškatna kadulja (Salvia sclarea). Muškatna kadulja koristi se u obliku EPS pripravka od 4. do 10. dana ciklusa po 5 ml ujutro i 5 ml navečer.

phtogo pms plodnost ciklus 6

 
Prekomjerna tjelesna težina pogoršava situaciju
Kao jedan od simptoma PCOS-a javlja se i inzulinska rezistencija, pogotovo u žena prekomjerne tjelesne težine. Snižavanjem razine inzulina u tijelu dolazi do normalizacije ciklusa. Osjetljivost stanica na inzulin možemo povećati dodacima prehrani koje sadrže koru cimeta (Cinnamonum cassia cortex) i krom (Solgar cimet i alfa-lipoična kiselina, Twinlab krom pikolinat). U prehranu je dobro uvesti ulje boražine ili ulje noćurka (1 žličica dnevno). Smanjenje tjelesne težine i umjerena tjelovježba također pomažu u regulaciji hormona i poboljšavaju kliničku sliku PCOS-a.
 

phtogo pms plodnost ciklus 12


Pripreme na roditeljstvo prirodnim preparatima

Kada govorimo o hormonima, najčešće nas taj pojam asocira na spolne hormone te nam se ponekad čini da upravo oni diktiraju naše raspoloženje, ponašanje - ponekad i upravljaju životom. Pripadnice ljepšeg spola, ali i njihovi partneri, dobro znaju što mjesečne promjene razine hormona mogu učiniti tijelu i psihičkom stanju. No, neravnoteže spolnih hormona postajemo osobito svjesni kada se pokažu teškoće u ostvarivanju želje mnogih parova - roditeljstva. Hormonsku ravnotežu možemo vratiti na jednostavan i siguran način, korištenjem prirodnih preparata dokazane djelotvornosti. 

phtogo pms plodnost ciklus 13

Povećanje plodnosti - za nju i njega
Svim budućim mamama i tatama šansu za začećem povećat će što zdraviji organizam. Predlažemo da se držite osnovnih pravila:
1. U kuhinji je za početak poželjno maksimalno smanjiti unos trans-nezasićenih masti i povećati unos svježeg voća i povrća uz dovoljan unos proteina.
2. Jutarnju kavu zamijenite zelenim čajem.
3. U tjedni raspored treba ubaciti laganu tjelovježbu i boravak na svježem zraku. Boravak na dnevnom svjetlu barem 2 sata dnevno uravnotežuje hormone stoga - prošećite.  
4. Smanjite ili prestanite pušiti.
5. Detoksikacija biljnim čajevima se preporuča i njemu i njoj. Mogu se koristiti već pripremljene mješavine biljaka (Suban Provital čaj) ili možete napraviti svoje kombinacije - list koprive, breze, preslica i brusnica dobri su čistači urogenitalnog sustava. Za jači učinak posegnite za glicerolnim ekstraktima. Kombiniraju se EPS preslice i lista koprive koji se uzima 2 puta dnevno po 5 ml, mjesec dana. 

phtogo pms plodnost ciklus 4


Gel za čišćenje, artičoka, crna rotkva
Za sve one koji nisu od čajeva, dobro rješenje je Enterosgel. Ovaj oralni proizvod na sebe veže štetne tvari koje se nalaze u lumenu crijeva i na taj način čisti organizam. Uzima se tri puta dnevno tako da se 1 žlica gela otopi u čaši vodi i popije.
Kapsule artičoke i crne rotkve (Pileje artičoka, Pileje crna rotkva) potiču čišćenje jetra pa se preporučaju ženama koje su duži period uzimale oralnu kontracepciju, ali i muškarcima koji su na kroničnoj terapiji (antihipertenzivi, hipolipemici itd.). Kura čišćenja traje mjesec dana, pri čemu se uzima 1 kapsula artičoke i 1 kapsula crne rotke dnevno.

 

phtogo pms plodnost ciklus 15


Naspavajte se!
Efekt detoksikacije biti će još bolji ako se dobro i naspavate. Pokušajte odrediti vrijeme kada se budite i kada odlazite na počinak. Ova rutina bitna je za održavanje pravilnog lučenja melatonina, hormona koji se luči samo noću dok spavamo. Svojom antioksidativnom sposobnosti čisti naše tijelo od štetnih metabolita nakupljenih preko dana i štiti stanice od oštećenja. Ako imate problema s održavanjem pravilnog dnevno-noćnog ritma, preporuča se barem 1 mg melatonina sat vremena prije odlaska u krevet (Natrol Melatonin Time Release).

phtogo pms plodnost ciklus 5

Nepravilnosti ciklusa upućuju na disbalans spolnih hormona i mogući izostanak ovulacije. Bez ovulacije i pripremljenog endometrija maternice nema ni trudnoće. Cilj je uspostaviti redovitost menstruacije kako bi se što lakše mogli odrediti plodni dani.

Folna kiselina
Od dodataka prehrani, i njemu i njoj preporuča se primjena folne kiseline u dozi od barem 400 µg dnevno (Dietpharm folna kiselina, Solgar Folacin). Ženama koje planiraju trudnoću, a nemaju uravnoteženu prehranu, mogući nedostatak vitamina najlakše je nadoknaditi multivitaminskim pripravcima za trudnice (Elevit Pronatal, Centravit Prenatal).

Iako je ovdje riječ o biljnim pripravcima, čim test za trudnoću pokaže taj dugo očekivati PLUS, prestajemo uzimati EPS pripravke.

 

phtogo pms plodnost ciklus 9


Dodaci prehrani za njega
Već od prvih menstruacija, žena postaje svjesna svojih hormona te će svaku nepravilnost brzo osjetiti, ali i primijetiti na ciklusu. Redovitim ginekološkim pregledima, većina žena razmišlja o spolnom zdravlju i planira budućnost. No, muškarci će svojoj plodnosti posvetiti pažnju tek kada dođe vrijeme za potomstvo. Navike koje treba izbjegavati još dok ni ne planiramo očinstvo su – pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, nošenje preuskog donjeg rublja, nošenje mobitela u prednjem džepu hlača, dugotrajno sjedenje. A kada dođe vrijeme za potomstvo pametno je osigurati prehranu za što bolju kvalitetu i broj spermija. Od dodataka prehrani to su antioksidansi (cink, selen, bakar, vitamin E, likopen, astaksantin) i esencijalne aminokiseline (L-arginin). Dnevne doze su barem 16 mg astaksantina, 40 mg cinka, 60 µg selena, 100 - 150 mg vitamina E, 2 mg bakra. Učinak na poboljšanje kvalitete sperme imaju i L-karnitin, glutation i koenzim Q10. Da bi izbjegli uzimanje šake vitamina dnevno, najlakše je odabrati pripravke koje sve nabrojano sadrže u jednoj tableti (npr. Profertil ili Solgar Advanced Antioxidant Formula + Twinlab L-arginin). Biljni pripravci koji podižu razinu testosterona i balansiraju hormone hipofize su mukuna (Mucuna pruriens) i tribulus (Tribulus terrestris). EPS pripravak tribulus/mukuna (Phytoprevent EPS tribulus, Phytoprevent EPS mukuna) pomaže muškarcima sa smanjenim brojem spermija. Koristi se u dozi od 5 ml 2 puta dnevno prvih mjesec dana, a zatim po 5 ml jednom na dan. Tribulus ima pozitivno djelovanje i na libido, pa ga mogu uzimati i žene smanjenog libida.

 

phtogo pms plodnost ciklus 11


Smanjite stres
Na kraju, kada ste zadovoljili sve makro- i mikro-nutricionističke potrebe u cilju ostvarenja roditeljstva, preostaje onaj najteži dio – opustiti se. Stres utječe na razinu svih hormona u tijelu te često i kod najzdravijih parova, upravo on uzrokuje neuspjeh. A iz neuspjeha potječe novi stres. Kako ne biste ušli u taj začarani krug, gledajte na taj period života kao šansu za buđenje strasti, eksperimentiranje i uživanje jedan u drugome. Jer, ipak sudjelujete u nečemu neopisivo čudesnom, a to je stvaranje života.

 

phtogo pms plodnost ciklus 3

Konopljika, Vrkuta, Muklina i Tribunus - uz liječničku preporuku

phtogo pms plodnost ciklus 2

 

 

 

Komentari (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Poštovana,
pregledavajući vašu stranicu naišla sam na biljne pripravke Mukuna i Tribulus. Moj muž je 2006. godine operirao tumor na hipofizi. Nakon dva operativna zahvata uklonjen je dio tumora a mozda i hipofize. Nakon operacija imao je i...

Poštovana,
pregledavajući vašu stranicu naišla sam na biljne pripravke Mukuna i Tribulus. Moj muž je 2006. godine operirao tumor na hipofizi. Nakon dva operativna zahvata uklonjen je dio tumora a mozda i hipofize. Nakon operacija imao je i tretman zračenja gama nožem . Očekivane su reakcije bile - smanjenje tumora, ponovni rast tumora ili zadržavanje status quo. Trenutna situacija je da je tumor prestao rasti, odnosno da je ostao na postoperativnom nivou . Poslije analize hormona propisana mu je terapija CORTEF tablete te injekcije testosterona. Rezultat terapije je bila potpuna neplodnost. Na preporuku liječnika perstao je primati testosteron. Na svu sreću danas imamo dvoje predivne djece. Do danas muž mi se nije vratio na terapiju testosteronom. Moje pitanje je: da li bi za njega bilo dobro pokušati ove lijekove koje spominjete? S poštovanjem, Maja.

Pročitaj više
 
This comment was minimized by the moderator on the site

Postovana pitat cemo magistre u Farmaciji pa vam javimo odgovor

 
This comment was minimized by the moderator on the site

Poštovana, hvala Vam na javljanju.
Biljni pripravci na bazi biljaka Mucuna i Tribulus preporučuju se za povećanje plodnosti muškaraca na način da podižu razinu testosterona i balansiraju hormone hipofize.
Obzirom na zdravstveno stanje Vašeg...

Poštovana, hvala Vam na javljanju.
Biljni pripravci na bazi biljaka Mucuna i Tribulus preporučuju se za povećanje plodnosti muškaraca na način da podižu razinu testosterona i balansiraju hormone hipofize.
Obzirom na zdravstveno stanje Vašeg supruga koje je srećom dobro regulirano, nije preporučljivo da gospodin uzima ove biljne pripravke.
To ne znači da su navedeni biljni pripravci opasni ali u ovom slučaju je bolje biti oprezan sa regulacijom hormona budući da se radi o ozbiljnijoj zdravstvenoj situaciji.
Drago nam je da ste usprkos svim poteškoćama danas roditelji dvoje divne djece.
Nadamo se da ćete se i u budućnosti obratiti Farmacia ljekarnicima za savjetovanje o zdravlju Vaše obitelji.
Srdačno,
Vaša Farmacia

Pročitaj više
 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location