Username *
Password *
Remember Me

Kamo poći sljedeći vikend, a da je zabavno i posebno (ne samo za odrasle, već i za klince), no ne i daleko? Predlažemo da se uputite u zamak Žužemberk (jugoistočna Slovenija, bliže Zagrebu i Gorskom Kotaru), gdje se ovih dana povodom praznika općine Žužemberk održavaju Trški dani, iliti viteška tradicionalna ljetna manifestacija koja traje sve do sljedećeg ponedjeljka. No, Trški će dani kulminirati u nedjelju, kad će se održati predstavljanje viteških redova iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, zatim prezentacije srednjovjekovne tržnice, mačevanja, baratanja lukom i strijelom, plesovi… Posjetitelji će moći vidjeti i predstavu domaćeg viteškog reda Seinsenbergensis Tumultus iliti Viteški red Jurija i Volka Engelberta Turjaškog.

DSC 1516

Cijeli je tjedan obilježen raznim turističkim, kulturnim, etnološkim i rekreativnim priredbama, u kojima sudjeluju i posjetitelji. Trški dani nude i brojne umjetničke izložbe, ponudu ručnih radova, domaće hrane, koncerata… No, tu su i sportovi: rekreativni biciklistički maraton, nogomet i odbojka pa pijesku, pošto je okolica Žužemberka vrlo šumovita i bajkovita. Glazbena ponuda unutar i okolo zamka također je raznolika, od lokalnog folklora do rocka, a koncerti se održavaju svake večeri. Sve to začinjeno je autentičnim srednjovjekovnim kostimima i modnim dodacima koje sudionici posebno šivaju za ovu prigodu. Ovo je idealna ponuda za ljubitelje povijesti, upoznavanja starih običaja i otkrivanja naše prošlosti!

Trški dani završavaju se u ponedjeljak, kad se sat vremena posveti prvoj slovenskoj glumici u Hollywoodu, rođenoj 16.7.1897. u Žužemberku - Rozaliji Sršen ili Zalli Zarane.

Organizatori priredbe su Općina Žužemberk, TD Suha krajina, PGD Žužemberk i ostala društva.

 

DSC 1173DSC 1295DSC 1368DSC 1428DSC 1618medieval Zuzemberk 2011