Username *
Password *
Remember Me

Na sjeveroistoku Slovenije, uz Rijeku Dravu, nalazi se pokrajina koju vrijedi posjetiti, istražiti, okusiti i doživjeti - tu je najstariji slovenski grad Ptuj, bogat povijesnim zbirkama, vinskim podrumima, gastronomskim lokacijama, tik pored Ptujskog mora, sportsko rekreativnog centra tog djela susjedne zemlje. Jedna od atrakcija je i Ptujsko Kurentovanje, najveći karneval u Sloveniji koji svake godine posjeti oko 100 000 posjetitelja, gdje mogu kušati oko 1400 tradicionalnih jela i upoznati brojne druge stare običaje. U ljetnim mjesecima Ptuj privlači goste koji vole romantične ulice, trgove i restorane, prepun kulturnih, glazbenih festivala, dok u jesen svi dolaze proslaviti dane kad mošt zori u vino.

 

maj 10 121


Ujedno, danas je to mjesto centar aktivnog odmora, pojačan vrhunskom gastro ponudom koja se bazira na domaćim, lokalnim proizvodima i vinima sa sunčanih proplanaka. Preporuka je turistička destinacija Ptuj - Jeruzalem Ormož (vrhunska vinarija i dvorac) -  Slovenske gorice - Haloze. Prije 2000 godina Ptuj se zvao Poetovio, bila je to jedna od najjačih rimskih provincija, u kojoj se odlučivalo i o novom cezaru rimskog carstva… Osim što su bili veliki ratnici, znali su uživati i u wellnessu, pa popularan Ptujski hotel (sa četiri zvjezdice), Grand Hotel Primus, nudi wellness u rimskom stilu. Tu je ne samo interijer koji podsjeća na staro carstvo, već i stari dobri rituali koji nose duh tradicije uživanja u opuštanju. 

 

Jeruzalem-Slovenia


Haloze ili povratak prirodi (nekad su se zvale Colles ili Halonga) predstavlja svijet brežuljaka prepun vinograda. Tu su predivni dvorci, tvrđave, samostani, crkve… Jedna od najpoznatijih vinarija je stari dvorac Jeruzalem, u kojemu se može i prespavati, a to je lokacija i brojnih zanimljivih festivala, među njima je i festival horrora. Jeruzalem je srednjovjekovni dvorac iz 13. stoljeća u Ormožu, gradu koji je povijesno povezan s Ptujem. Križari su tu postavili crkvu, gdje su doveli Majku Božju, baš iz Jeruzalema. Od tada taj kraj nosi ime Jeruzalem, danas poznat kao dom vrhunskog vina. 

 Foto: G&S promotion


185 copygorice sep07 363PB0S1265jeruzalem 1jeruzalem 2jesen2 08 433kulinarikaobdelana2PB0S9320 copy lowprlekija 158puklavec friends ormoz jeruzalempuklavec friends ormoz jeruzalem2regata2

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location