Username *
Password *
Remember Me

Kako bi koža ostala što ljepša godinama, valja se držati nekih pravila i paziti na nju. U dvadesetima ona je ono što smo dobili, imamo kakvu imamo, svaka od nas ima neke nepravilnosti ili masnu T-zonu ili nešto treće. Akne, točkice, mrljice od sunca i slično.

U tridesetima bore su sve izraženije, koža gubi vlagu, a od četrdesetih naviše te su promjene sve jače. Što zbog hormona, što zbog sve manje proizvodnje kolagena i ostalih prirodnih procesa.

Takvu kakva jest, kožu valja njegovati. Hidratacija izvana i iznutra. Puno sna. Bez cigareta i cuge. Zdrava hrana, prvenstveno mnogo povrća i voća. Bla, bla. Ok, slušamo i čitamo te stvari posvuda, ali nikako da ih se konkretno pridržavamo… Zato, evo ih ovdje, na jednome mjestu, da se malo podsjetite i budete svjesni da je koža nešto što treba čuvati, paziti i maziti. I trackati.

Uistinu, kožu možemo očuvati da što dulje bude zdrava i lijepa. Ona mora disati, a da bi disala svake večeri moramo oprati lice. Temeljito i pošteno. Odlazak u krevet sa šminkom kad-tad će nam koža naplatiti jer ona pamti. Pamti sve one tulume i izlaske i pušenje i alkohol.

Nakon izlaska ili večere, ili stresnog dana, a prije spavanja, skinite svu šminku i popijte barem čašu vode. Najmanje. Ujutro kad se probudite umijte se hladnom vodom, poprskajte lice barem desetak puta. I opet popijte čašu vode. To će kožu potpuno osvježiti. Kate Moss kaže da je to njezin jutarnji ritual. A ona zna.

Preko dana ne prčkajte po imaginarnim prištevima i aknama, ne primajte se za lice, dlanovi su uvijek na neki način prljavi.

Peeling lica ne valja raditi često, on guli gornji sloj kože, što ga može dodatno stanjiti pa koža postaje vrlo osjetljiva.

Mnogo šminke može isušiti našu kožu. Puderi često imaju alkohol u sebi koji treba smanjiti masni sjaj kože i to uglavnom i čini, no ujedno isušuje našu kožu. Iako puder koristimo kako bismo bile ljepše, kako bismo se mogle našminkati u skladu s našim željama i osobnosti, on nakon dugih 10 ili 12 sati našemu licu ne čini više mnogo dobroga. Osim što štiti kožu od vanjskih utjecaja, naročito tijekom hladnijih dana.

Puder i make-up neizbježan su „alat“ za ljepotu, no licu valja dati vremena i da se oporavi. A to je noć. Odnosno dok spavamo.

Sve te promjene koje se dešavaju iz dana u dan vrlo su sitne, ne vidimo ih odmah, no kad prođe pet do deset godina, promjene su očite, naročito kad gledamo svoje stare fotografije.

Dakle, pažnja i čistoća kože na prvom mjestu. Mnogi dermatolozi tvrde da je hidratacija iznutra ona koja je važna. I prehrana. Uvijek možete uzeti jednu bananu ili za ručak naručiti kuhano povrće umjesto pečenog ili pohanog. Isto je i s mesom. Bolje kuhano nego prženo. Uvijek imajte na umu da sve što pojedete, vaša koža će pokazati. Pokazat će i koliko ste vode popili. Znate one ljude čije lice ima sjaj, to su uglavnom oni koji paze. Ok, ima onih kojima je divna koža u genima, no većina nas ipak treba razmišljati o tome što unosimo u sebe.

Svaka zdrava navika, kao i ta da pijemo vodu i jedemo barem malo zdravije, čini nas ne samo ljepšima, već i zdravijima, a time i sretnijima. Što onda utječe na duhovnu ljepotu naše osobnosti, na pozitivnu energiju oko nas, na veselje koje donosimo sebi i drugima.

I kretanje. Uvijek to kretanje. Koje uistinu čini čuda. Boravak u prirodi ili pak u teretani pomaže našem tijelu da izluči toksine, mišićima da rade ono što najbolje znaju, a našoj duši pomažu da se smirimo i umirimo i skoncentriramo na jedan, dva, tri… Tako lijepo monotono da odlutamo mislima i da prestanemo misliti na posao i probleme, već na... nešto bezveze. To je relaksacija uma, a rad tijela. To ima smisla.

Čini vam se da je tema otišla predaleko? Nije, sve su to načini na koje kožu možemo očuvati mladom i lijepom. Što je dulje moguće.

I sunce je problem, iako nas grije i mi ga volimo i žudimo za njime tijekom zime, a skrivamo se tijekom ljeta. Više – manje. Sunčanje tijekom najtoplijih dana u godini trebalo bi dozirati, iako bismo kreme s najmanje zaštitnim faktorom 10 ili 15 trebali koristiti tijekom cijele godine.

Posljedice pretjeranog sunčanja su suha koža, bore i tamne mrlje. Istina, takve mrlje mogu se pojaviti i usred hormonalnih promjena, no, činjenica je da je sunce najzaslužnije za to, odnosno naše sunčanje bez kreme sa zaštitnim faktorom.

Jer, nema tog pudera koji će isušenu i napaćenu kožu učiniti prekrasnom i sjajnom. Ljeti sunce, zimi solarij. Mnoge su nedoumice oko toga što je gore od goreg. Kako je tamna koža na cijeni, izgledamo si ljepše i vitkije, gotovo je nemoguće da svi poslušno krenemo trackat 'pedeseticu'.

Ipak, možete puno toga učini. Svaki dan, malo po malo. Koža se njeguje stalno, neprestano, ona se mijenja sporo i upravo to treba iskoristiti. Ona je spora a mi moramo biti konstanta u njezi, u  temeljitu čišćenju i brizi.

Foto: L'Oreal

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location