Username *
Password *
Remember Me

Nakon što je u proteklom tjednu eksperimentalnim, inovativnim i umjetničkim filmovima žario i palio velikim platnima zagrebačkog Kina SC i riječkog Art-kina Croatia, Festival 25 FPS priredit će posljednje bljeskove svog devetog izdanja u subotu, 5. listopada u zagrebačkom Kinu Tuškanac. Program počinje u 21:30 sati, a uključuje tri nagrađena ostvarenja iz bogatog festivalskog natjecateljskog programa. Svojim jednostavnim konceptom koji je uz to voajerski šou pun ljepote i bizarnosti svakodnevnoga, "Autofokus" Borisa Poljaka osvojio je Žiri kritike koji mu je dodijelio Posebno priznanje, a impresionirao je i 25 FPS, Udrugu za audio-vizualna istraživanja koja mu je dodijelila Nagradu Green DCP kojom se osigurava profesionalna izrada digitalne kopije za kratkometražni film.  

 

2

Cvjetanje, Naoko Tasaka

 

Program u Tuškancu uključuje i američki film "Cvjetanje" Naoko Tasake, koje je Grand prixom nagradila članica Velikog žirija, filmašica Laida Lertxundi.  Kombinirajući crno-bijele i snimke u boji, slow-motion, 3D-animaciju i kemijsku obradu emulzije, te izravnu naraciju i sublimnu apstrakciju, "Cvjetanje"  pripovijeda jednostavnu priču o medvjedu koji je pojeo svoju obitelj. Povijest obitelji, filma i egzila šire se poput valova, u području intimnog i mitskog, u trećem ostvarenju iz tuškanačkog festivalskog finiša.

 

 

1Tisuću sunaca, Mati Diop

 

Tisuću sunaca Mati Diop trostruki je laureat devetog 25 FPS-a. Nagrađen je Grand prixom (Beatrice Gibson), Posebnim priznanjem (Laida Lertxundi) i Nagradom publike. Film istražuje osobno i povijesno naslijeđe filma Touki Bouki, a koji je u Senegalu 1978. snimio njezin ujak, filmaš Dibril Diop Mambety.

 

3

Autofokus, Boris Poljak

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location