Username *
Password *
Remember Me

U hladu, da. Znate da je sunce jako, a kad krenete čitati knjige koje smo vam preporučili jednostavno ćete zaboraviti na vrijeme i nakon par sati leđa će vam biti reš-pečena. Onda kreću zavrzlame s jogurtima i svježim krastavcima… No, ovo nije ta tema. Ovo je tema o ljetnim romanima koje vam predlaže naša cijenjena spisateljica Aleksandra Orlić.  

 

2

 

Pitali smo je jednog kišnog jutra, u želji da nam donese sunce i more, koje bi knjige za plažu preporučila? Čim nam se javila, zatoplilo je i oblaci su se razmaknuli kako bi pustili sunce da odradi ono što mu najbolje ide: da nam zagrije srca, vrati osmjeh i prisjeti nas da je ljeto počelo, pa je s time došlo i ono poznato škakljanje u trbuhu koje definira optimizam i životnu sreću. Nekako, nekom čudnom energijom, svaki početak ljeta zapravo je početak neke lijepe priče. Nikad niti jedan znanstvenik nije otkrio zašto je to tako, no uvijek ih osjetimo… Te leptiriće. Veselje. Što nam je Aleksandra rekla, otkrila i predložila? – Složila sam listu od osam knjiga koje bi svaka it girl trebala ponijeti u svojoj torbi uz zaštitni faktor, sunčane naočale i omiljeni badić. Skromna brojka za bezbroj emocija i doživljaja… - .

 

ALEXOna zna koje štivo će nas prikovati za ležaljku: Aleksandra Orlić

 

Pa, počnimo:

Slavni pisac i prve It cure
1. Paula McLain: Gospođa Hemingway (Lumen)

"Što radiš", pita cura Hemingwaya na tulumu gdje su se prvi put sreli? «Planiram ući u povijesti američke književnosti», kaže on mrtav hladan dok za stolom dovršava svoju prvu priču. U međuvremenu dogodio im se uzbudljiv život (ili sve ono što nisu planirali). On je njoj napisao nekoliko ljubavnih pisama, ona je brže-bolje rekla «Da, pristajem» pa je mladi bračni par otputovao u Pariz i svesrdno radio na tome da on uspije. Ljubio noge važnim umjetnicima u salonima, poslušao savjete Gertrude Stein da izbaci sve te nepotrebne opise neba i da se drži snažnih, izjavnih rečenica, iskoristio osobne priče nekoliko ludih prijatelja s koride, pijančevao s F. S. Fitzgeraldom, a na putu do slave natopljenim viskijem i apsintom, shvatio da im se u međuvremenu i ljubav ugasila. Dirljiva je to priča o ženi koja je zapostavila svoje snove da postane pijanistica i koja je sve odlučila podrediti dominantnom muškarcu koji cijelo vrijeme tog odnosa nije napisao ni retka o njoj. O dolasku modernih emancipiranih žena koje se vole zabavljati noseći bunde koje su same zaradile pišući za prve modne časopise kao što je Vogue. O bliskoj prijateljici koja će joj preoteti supruga i o potrazi za srećom koja je tako komplicirana, a sloboda nije. Priča je to o tome kako je tek na kraju životnog puta dočekala da joj zazvoni telefon i da joj Hemingway kaže: «Znaš, pišem puno o tebi.» Očito ne dovoljno, pomislila je i Paula McLain pa je napisala ovu super uzbudljivu knjigu, želeći još malo svjetla reflektora usmjeriti prema svim jakim ženama u sjeni.

 

22

 

100 % užitak, igra i zabava
2. Jean Cocteau: Užasna djeca (Disput)

Što je zajedničko Bertoluccijevim filmovima «Sanjari», «Posljednji tango u Parizu» i knjizi «Užasna djeca»? Sva tri djela pokušavaju odgovoriti na pitanje – kakva bi nam bila stvarnost da je pokušamo pretvoriti u san i da ne radimo ništa? I je li moguće voditi život sazdan od dokolice, uživancije, luksuza i prepustiti se vlastitim opsesijama unutar nekoliko četvornih metara vlastita stana, madraca ili šatora. Ukratko, život kao neprestani odmor. Naime, na početku romana brat i sestra Paul i Elisabeth postaju bogata siročad koji mogu raditi što god ih volja pa se tako povlače u svoju spavaću sobu, napuštaju školu i prepuštaju igricama. I naravno, kako je u troje puno zanimljivije, u svoj poluincestuozni odnos upleću i fatalnog mladića Dargelosa (glavnu facu u školi), kojim se doslovce opsjedaju do granica autodestrukcije. Kada se piše o ovoj knjizi, često se navodi da ju je autor napisao u samo 14 dana skidajući se s ovisnosti o drogi i pokušavajući preboljeti smrt bliskog prijatelja. Iako to ne znači da i vi morate rastezati čitajući je dva tjedna i opijajući se svaki dan, ona je idealno štivo za plažu jer su svi potrebni elementi tu – priča je relativno kratka, u njoj ima puno snijega (a što je bolji lijek od paklenih vrućina nego čitanje o grudanju) i još više ludorija. Knjiga koja će i vas začarati te vas odvesti na nadrealno putovanje između mašte, stvarnosti i sna. A da ne postanete ovisni...

 

Strastveno i melankolično
3. Marguerite Duras: Tarkvinijski konjići (Vuković&Runjić)

Još otkad smo u srednjoj školi pročitali knjigu «Stranac» Alberta Camusa, znamo što je sve čovjek u stanju napraviti zbog paklene vrućine. No otkad smo pročitali knjigu «Ljubavnik» Marguerite Duras znamo i što smo u stanju napraviti zbog stranca. E, pa čini se da su se u ovoj knjizi, koja se odigrava tijekom godišnjeg odmora na Mediteranu negdje u Italiji sredinom pedesetih godina, spojila dva ubojita elementa – paklena vrućina, tj. omara i egzotični stranac. Nećemo vam u detalje prepričavati radnju, niti ćemo otkrivati detalje zločina koji se vrti u pozadini, samo ćemo reći da nema boljih opisa vožnje barkom, plivanja i snivanja o nepoznatim tijelima od ove knjige. Čitati u vrijeme vožnje brodom ili još bolje barkom uz Campari, bitte! Ok, može i sandolina dok on vesla. Nakon toga obavezno zapaliti u Italiju i pogledati više te "Tarkvinijske konjiće", o kojima se toliko piše i sniva.

 

Za romantičare i noćne ptice
4. Kazuo Ishiguro: Nokturna - pet priča o glazbi i sutonu (Naklada Ljevak)

Ljubitelji solarne meditacije znaju koliko je vrijedan taj dio dana kada sunce zalazi i najjače isijava svoju energiju, melankolici ga se pomalo pribojavaju jer znaju da tada njihove čežnje najjače dolaze do izražaja, jadranski galebovi su na sumraku gotovo izgradili svoju karijeru, a tankoćutni Japanac u Velikoj Britaniji Kazuo Ishiguro je na njemu sazdao cijelu ovu suptilnu knjigu. A budući da je cijelu mladost snivao o tome da postane glazbenik i divio se Bobu Dylanu i Leondardu Cohenu, Kazuo kao da je ovom knjigom posvećenoj glazbenicima odlučio odraditi i dobar dio svojih snova. Pet priča o glazbi i sutonu knjiga je posvećena posrnulim zvijezdama, malim glazbenicima s velikim snovima, glazbi koja spaja, ali i razdvaja ljude. Knjiga koja je doslovno «komponirana» kao neko glazbeno djelo s varijacijama na temu jer se neki likovi pojavljuju u više priča – na venecijanskim terasama dok uživaju u lakim notama i godinama kasnije kao ostarjele dive koje misle da će im estetske operacije ponuditi novo svitanje. Čitati na ljetnoj terasi ili, zašto ne, u gondoli.


dnevnik

 

Ljubavni brodolomi It Girl
5. Jasmina Rodić: Dnevnik solerice (Naklada Ljevak)

Svi koji su ikada čitali blog Jasmine Rodić ili svratili na njezinu Facebook stranicu znaju jako dobro njezin stav o plažama. Sve hladnije od trideset stupnjeva u vodi joj je prehladno, a sve toplije od trideset stupnjeva u zraku prevruće i zato godišnji uglavnom provodi u birtiji na rivi, na terasi ili eventualno u šumici pokraj plaže. U more rijeko ulazi i ostaje kratko. Nikada se ne sunča. Tim više joj vjerujemo, jer pravi pisac ionako uvijek stoji po strani, promatra, opisuje i vreba kao neki morski pas. Ok, kao iskusni kapetan koji će vam na duhoviti način prepričati sve svoje ljubavne brodolome od Beograda, Pariza, New Yorka do Jadrana, odati u kojoj zemlji rastu najseksi dečki te zaroniti u svoja najranija sjećanja iz djetinjstva, kad se prvi put zaljubila u vječnog dječaka Petra Pana. I ostala kronično zaljubljena u takve likove. Znate one: sa šarmantnom dozom panovske nezrelosti i lakoće postojanja. No, Jasminu ne brinu turbulencije u ljubavnom životu. Pouzda se u savjet jedne starije i mudrije gospođe koja je njoj i prijateljici rekla: «Ma kaj se brinete. Pa nije se valjda baš vaš utopio.» Idealno štivo za plažu koje možete uz novi srpanjski paket Cosmopolitana nabaviti za samo 49 kuna. P.S Nakon što progutate Jasmininu knjigu kao najslasniji sladoled, ne čitajte crnu kroniku nit brojite koliko se mladića utopilo. Vaš je tamo negdje na pučini, pliva u vašem smjeru.

 

Sve o muškarcima
6. Hanif Kureishi: Intima (V.B.Z.)

Obično za muškarce koji jednog dana jednostavno odu po cigarete i više se nikad ne vrate u vaš život ne ostavivši pritom ni pišljivu poruku na post-it papiriću volimo misliti da su bešćutni gadovi koje više ne bismo trebali niti spominjati, a kamoli o njima pisati knjige ili preporuke. No nakon ove Kureishijeve knjige koja je pisana upravo iz vizure jednog takvog muškarca koji se cijelu večer pita otići ili ne, definitivno smo promijenili mišljenje. Štoviše, suosjećamo s modernim Odisejom, tim vječno nezadovoljnim lutalicom koji će ipak izvesti bijeg bez povratka i koji se u samo jedno večer mora oprostiti od svoje supruge, sina, svojih snova i nadanja upisanih u sve te zajedničke predmete, ritualne, geste... Kureishi nas, kao i obično, vodi na uzbudljivo intimno putovanje u samo jednoj noći, prisjećajući se ludih pijanih noći devedesetih, erotskih eksperimenata, prvih poslovnih uspjeha, zadirući pri tome tako duboko pod kožu da nakon čitanja doslovno ostaju tragovi na srcu. Naš prijedlog: čitati u kasnu tihu noć u vrtu ili krevetu. A sljedeće jutro nazvati sve one Penelope koje volite.

 

intima hanif

 

Hardcore ljubav ili triler
7. Iris Murdoch: Odrubljena glava (Naklada Ljevak)

«U ljubavi je uvijek nešto dramatično i ekstremno nasilno», rekao je na ovogodišnjem Subversive Film Festivalu filozof Slavoj Žižek, nadodavši da je istinska strasna ljubav najelementarnije metafizičko iskustvo. Uostalom, još je i Milan Kundera tvrdio da ljubav i izraz «ljubav me pogodila kao grom iz vedra neba» (coup de foudre ili amour fou – ako vam to netko od Francuza kaže ovo ljeto) ima puno više veze s gubitkom kontrole, padom i mahnitanjem nego razumom. Iris Murdoch ovim romanom savršeno dočarava tu teoriju i doslovno slika što se dogodi kada te ljubav lupi po glavi kao mokrom krpom pa je tako sve svoje likove lišila razuma i dovela do usijanja. Tko je tu lud, normalan, a tko ekstremno zaljubljen – Martin, dobrostojeći muškarac na početku svog četvrtog desetljeća, njegova supruga Antonia, Martinova ljubavnica Gerogie ili Antonijin ljubavnik, obiteljski prijatelj i psihoanalitičar Palmer Anderson, otkrit ćete sami na svoju odgovornost. Zamršena priča o ljubavi, preljubu, incestu, prevari, samozavaravanju, ljubomori i pokušaju samoubojstva koju bi ovo ljeto poželio čak i Woody Allen.

Stručno & utješno
8. Eva Illouz: Zašto ljubav boli (Planetopija)

Znate li što je pariški blues? Kada Japanci imaju previsoka očekivanja od grada ljubavi pa padnu u bed jer im život u Parizu ne izgleda kao onaj na filmu, knjigama ili prepričavanjima susjeda. Ako i vi robujete nerealnim očekivanjima u ljubavi i seksu, razočarani ste jer niste upoznali nekog stasitog bogatog Talijana, Francuza ili Grka kao što obećava svaki bolji chick-lit, ova bi vas knjiga mogla nježno spustiti na stijene jer ljubavi pristupa kao ekonomskom fenomenu i sagledava malo širu sliku. Plus ona će konačno odgovoriti na neka od naših evergreen pitanja kao što su: zašto vam se vaša ljetna simpatija više nikada nije javila, kad se dogodio taj trenutak da je Werther postao Playboy, jesu li junakinje Jane Austen bile u boljoj poziciji od nas koje možemo raditi što god nam se prohtije, zašto se dečki danas panično boje veze i jeste li bili te sreće da ste naletjeli na nekoga tko boluje od sindroma BTP (Boyfriendly Type Person). Nadalje zašto nam Facebook komplicira izbor savršenog partnera, je li istina da danas frajeri dominiraju ljubavnim tržištem, što je to erotski kapital i ne manje bitno - treba li u ljubav srljati ili kalkulirati. A što je s tim lijekom protiv patnje? Nažalost, nemamo neko instant rješenje. Jedino možemo citirati Jonathana Franzena, kojeg biste također mogli pročitati ovo ljeto ako već niste, a koji kaže: «Da, ljubav boli, ali ne ubija. Ali bezbolno prolaziti kroz život isto je što i ne živjeti.» I zato, skočite u ovo ljeto hrabro i strasno!

 

ljubboli

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location