Username *
Password *
Remember Me

Stručnjaci kažu da kad napunimo putne torbe – pola možemo ostaviti kod kuće. Mnogo puta smo se i uvjerili kako uzimamo previše stvari, što nije opcija samo kad idemo na put s ruksakom. U tom slučaju važan je svaki kilogram odjeće, pa i dekagram… No, klasično putovanje na par ili tjedan dana od nas očekuje konkretno spremanje, pa smo vam složili mali vodič kako se što jednostavnije snaći pri pakiranju, ali i što ne zaboraviti.

monsoon 64


1 Što se tiče odjeće, najbolje je složiti si nešto za svaki dan, te uzeti komade koji se lako daju kombinirati. Naime, ako i promijenite plan oko stylinga kad ste već došli na odmor, jednostavno ćete kompletirati nešto drugo. Ako idete na neku luksuznu destinaciju, ne zaboravite spremiti i jednu večernju haljinu, koja će biti pun pogodak ako izađete na fancy večeru.

2 Kad je riječ o ljetnom odnosno morskom shoppingu, nerijetko nas zavedu sve te boje i lagane teksture, a i obično imamo neki konkretniji budžet, pa se lakše hvatamo za novčanike… No, valja se sjetiti da dućani na moru obično dižu cijene, pa bez smisla dajemo više novaca za nešto što nam je kod kuće vjerojatno povoljnije. Pritom se najviše radi o odjeći i nakitu. Suveniri su uvijek nešto skuplji, no njih ionako kupujemo kako bismo sačuvali uspomene, pa na to obično ne gledamo kao na neku propalu investiciju…

3 Kozmetička torbica još je jedan slučaj na koji valja obratiti pažnju. Zna se desiti da u koferu imamo više kozmetike nego robe, pa zato - sjetite se što vam uistinu treba. Na moru se obično ne šminkamo toliko koliko to činimo kad smo kod kuće. Zato je možda bolje ostaviti pudere i sjenila, a uzeti samo bronzere, te vodootporne olovke za oči i maskare u bojama, ulje za tijelo, kremu za sunčanje, dnevnu kremu, strugalice za pete… Ionako će biti mnogo kozmetike, pa zašto si malo ne olakšati kofere pomnim planiranjem. I ovdje vrijedi staro dobro pravilo – pola od toga zasigurno nećemo ni taknuti.

avon

 

4 Ah, taj ljetni nakit! Da, ljeto je pravo vrijeme da izvadimo onu šarenu plastiku u obliku naušnica, ogrlica i prstenja. Možda bi bilo dobro da zlato i srebro ostavite kod kuće – jeftini nakit idealan je za ljetne bezbrižne dane u kojima se ne želimo opterećivati detaljima. Preplanuli ten naprosto obožava tirkizne i ružičaste naušnice, zelene ogrlice, bombastične narukvice… Poigrajte se stilom i oplemenite pigmentima svoje lepršave krojeve!

5 Uvijek i svuda nosite sa sobom flašicu vode, nikad ne znate iza kojeg ugla vas čeka žeđ. Hidratacija je bitna, to mora biti naš moto, naročito ljeti.

6 Kad pakirate kofere, stručnjaci otkrivaju da je najbolje rolati stvari: ukoliko želite utrpati više stvari nego što bi inače stalo, ali i ako ne želite da vam se na odjeći vide pruge od slaganja. Na primjer, hlače složite nogavicu na nogavicu pa ih zarolate. To je idealan način slaganja svih stvari, a naročito lana i svile koji se vole gužvati. Kad već trpate stvari, ne zaboravite ubaciti i par vrećica – uvijek se na kraju putovanja desi da nam trebaju.

7 Iako svi volimo nositi traperice, nerijetko se ispostavi da su nam na godišnjem odmoru zapravo nepotrebne. Tako da, razmislite o tome koliko ćete ih uzeti kako ne bi zauzimale previše mjesta u koferu, te radije uzmite više laganih pamučnih stvari. 

 

monsoon 67901

 

8 Na more uvijek uzimamo badiće, no dobro razgledajte sve koje imate i ostavite kod kuće one koji više nisu reprezentativni, tako da ih sve redom isprobate dok ste još kod kuće. Moguće da ste promijenili veličinu odjeće ili iz nekih drugih razloga oni vam više ne odgovaraju. Badići su ujedno potrošna roba jer u njima obično sjedimo na nekim šljunčanim ili kamenim podlogama, što ih zna dosta uništiti, pa na kraju ljeta izgledaju jadno. U to ime, isprobajte badiće kako biste bili sigurni koliko ih imate, a možda vam treba i neki novi…

9 Ako idete avionom svakako si nabavite malu torbicu koja će uvijek biti uz vas, u kojoj ćete nositi dokumente, kartice i gotovinu. Turistička mjesta često vrve sitnim lopovima, pa da ne bi bilo da vam se desi neka neugodna situacija… Ponekad ćete na ulici vidjeti turiste kako nose ruksake sprijeda, a ne na leđima, i to upravo iz tog razloga. Zato, male su torbice kao stvorene za putovanja, bila ona u našoj ili stranoj zemlji.

10 I još malo o kozmetici – ne zaboravite keficu za zube, pastu, štapiće za uši, pincetu za obrve i takve sitne stvari jer su nam one prijeko potrebne, a nema smisla da kupujete to kad stignete na odredište. I testeri su odlična stvar za putovanja, kao i ona mala pakiranja koja dobijete u parfumerijama ili nađete u tiskanim magazinima. To su super stvari koje se pametnima pokažu upravo kad trebamo štedjeti na prostoru u koferu… Eh da, i ne zaboravite kremu protiv uboda od komaraca.

11 I, naravno, neko super zabavno ili vama zanimljivo štivo. Na odmoru obično imamo više vremena i mira, pa nije loše baciti se na čitanje. U hladu, naravno. Uz neki osvježavajući čaj ili limunadu!

Foto: prshots / Monsoon / Avon

 

monsoon62653