Username *
Password *
Remember Me

I za dobro snalaženje, naravno. Naime, popularni zagrebački sajam rabljene robe gdje možete kupiti sve, od igle do automobila, protekli je vikend bio prepun, ne samo radi lijepog vremena koje je konačno nagradilo stanovnike metropole, već i radi sve tanjih novčanika našeg pučanstva, kojemu je izuzetno atraktivno skoknuti na sajam i upecati nešto od second hand stvari.

opNakita nikad previše - još jedan prsten za pet kuna prava je poslastica...


No, nisu ni to jedini razlozi. Ako se volite cjenkati i smatrate da cijena nikad nije definitivna, ovo je prava poslastica za vas. U svakom slučaju, ljepše je nedjelju (Hrelić radi i srijedom, no kažu da ima manje ljudi) provesti vani, pa ako ne idete na Sljeme ili Jarun, Hrelić je zanimljivo mjesto na kojemu možete vidjeti sve i svašta.

Mi smo ga protekli vikend obišli s blogericom Barbarom Repe, koja se tamo snalazi kao riba u vodi. Voli vintage stvari, zna koje štandove treba posjetiti, iskusna je u kopanju po robi, a ima i jednu "tetu koja ima super nakit". Naravno, pali smo pod utjecaj i kući otišli sa zlatnim ringovima za 5 kuna. Za vestu od prave kože dali smo 60 kuna, no moglo je biti i 50. Ipak, radilo se o našoj poznanici pa smo bili velikodušni. Tražila je 70 kuna. Kažu nam znalci da smo mogli ići do 30 kuna, da smo bili uporni…

IMG 3650Gdje je ta Ana? Barbarina frendica je došla ranije, pa smo je čekali, a snalaženje je malo teže na tom kaotičnom mjestu...


Iako dosta njih dolazi snimiti ponudu vintage odjeće, koje se stvarno zna naći u super stanju, jer puno je tamo prodavača koji su otvorili vrata svojih ormara i shvatili da se tu krije retro blago (a naći neki uščuvani komad za recimo 10 kuna stvarno je generator dobrog raspoloženja), Hrelić nudi mnogo više. Dosta su popularni i stari koferi, možete naći unikatne primjerke koji izgledaju kao iz noir filmova. Barbarina prijateljica Ana luda je za njima, kaže, stalno ih tamo kupuje. Kompaktni su, kvalitetno napravljeni, od kože, samo ih malo treba namazati dobrom kremom i izgledaju fantastično.

Iako to očito ima i veze s recesijom, činjenica je da sve generacije dolaze na Hrelić, zna biti krcato, i uistinu svi kupuju nešto. Bile to stare šivaće mašine, pipe, dječja oprema, odjeća ili čak automobilske gume i automobili. Naravno, pri ozbiljnijoj kupovini treba dobro razgledati robu i biti stručnjak.

IMG 3711 cr crKolekcija Hrelić zima 2012, ljetna stiže vjerojatno sljedeći vikend...


Dakle, saželi smo šest pravila koja će vam olakšati odlazak na ovaj popularni zagrebački sajam.

1. Styling – jednostavan, bez previše nakita, udobne cipele ili tenisice, jer je podloga šljunak i stvarno nije udobno hodati u štiklama ili u balerinkama. Jednostavna odjeća govorit će da ste skromni, pa će prodavačica koja vas snimi (a snimaju vas uvijek, u sekundi) prilagoditi cijenu onoga što vas zanima. Ostavite kod kuće skupe satove i narukvice. Prodavači su stručnjaci, znaju prepoznati koliko što košta.

2. Nemojte biti previše oduševljeni, jer ako prodavač shvati da ste se upecali, nećete moći baš skidati cijenu. Najbolje je kad prodavač misli da on vas mora pecati, pa krene sam spuštati ili još bolje – krenete odlaziti, a on se dere za vama i spušta cijenu "do dna". To je najteže nama koji volimo "bling bling" i kad snimimo tako nešto, neki krasan vintage nakit, na licu nam se vidi da smo gotove…

3. Ponesite neki ruksak ili veću torbu kako ne biste naokolo vukli vrećice. Najbolje je sve spremati u torbu jer ćete na taj način imati prazne ruke, slobodne za kopanje po hrpama odjeće. A, kaže Barbara, uistinu se zna naći fantastičnih komada.

IMG 3670 crIskusni kopači znaju kako treba tražiti


4. Imajte sitniš, razmijenite novac prije odlaska na Hrelić, tako da vam je lakše plaćati stvari koje koštaju pet, dvije ili jednu kunu. To je tamo, naime, standardna cijena. Barbarina omiljena prodavačica dala nam je naušnice ne za 10 već za pet kuna, jer smo došli s njom. OK, pet i 10 kuna u svakodnevnom životu ne predstavljaju neku razliku, no tamo, na tom svetom mjestu cjenkanja, to je veliki popust. Ako razmišljate na taj način i volite izazove, posjetite Hrelić, mjesto na kojemu je umjetnost cjenkanja dovedena do savršenstva.

IMG 3664 crUzmite si puno sitniša, trebat će vam...


5. Ako idete automobilom trebat će vam 10 kuna za ulaz na veliki parking, i kad napustite automobil, dobro zapamtite gdje ste ga ostavili jer parking nema nikakve oznake za snalaženje, nema nikakve stupove i slično, na podu je šljunak, tako da se morate snaći kad se vraćate... Hrelić je koncipiran u linijama, kao plac, tako da je najbolje da krenete red po red. Glad i žeđ riješit će hot-dog za 12 kuna ili srednji čevapi za 20 kuna. Naime, cijene pića i hrane nisu kao cijene onoga po što dolazite tamo. Ako ne želite trošiti na hranu i piće, uzmite si puno vode i sendviče, jer ako je sunčan dan, vjerojatno ćete biti žedni. Nema tamo nikakvih tendi, suncobrana i slično.

6. Dolazak na Hrelić bi trebao biti najkasnije oko 10 ujutro, jer prodavači dolaze oko sedam ujutro, pa se ekipa već tada počinje skupljati… Naime, ako želite snimiti najbolju ponudu toga dana, ustanite ranije i krenite u shopping avanturu. Mi smo neki dan bili do 13 h, već je bilo poluprazno, dosta ljudi ode oko podne. Dakle, definitivno, prijepodne i što ranije.

IMG 3654 crNove torbe - samo 5 kuna!

IMG 3675 crVintage cipele za svako doba dana i noći

IMG 3676 crHrpe odjeće tamo se nalaze na svakom koraku

IMG 3692 crTrebate li stare video kazete?

IMG 3694 crIMG 3701Sve treba dobro razgledati...

IMG 3702 crNove traperice za pet kuna! Uvijek ima nove jeftine robe, no svaki put je neki drugi artikal, kaže Barbara. Moment iznenađenja!

IMG 3705 cr crIMG 3717 crIMG 3721 crIMG 3724 crBarbarino novo prstenje i naušnice, sve zajedno 10 kuna

IMG 3726 cr

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location