Username *
Password *
Remember Me

Možda ste već primijetili, no naslovnice brojnih modnih magazina imaju nešto zajedničko, a to je jedinstvenost u uzorcima - pruge & točke zavladale su modnim nebom, a za sve to zaslužan je tko drugi nego Marc Jacobs.

Charm4
L’Officiel Singapore, foto Chuando & Frey

U kolekcijama za ovo proljeće predstavio je u kolekcijama Louis Vuitton, te u liniji koja nosi njegovo ime, ova dva spomenuta uzorka u mega izdanju. Bio je to pravi Op-art. Vizualna igra koju su u stanju proizvesti uzorci ponekad je hvalevrijedna, a ponekad je baš i ne želimo. Naime, uzorci uistinu, baš kao i određeni krojevi, u stanju su vizualno promijeniti figuru, te je učiniti nekako drugačijom. Zato je najbolje da pročitate naše savjete, jer ćete uskoro kocke i pruge vidjeti svuda, činit će vam se da po gradu hodaju zatvorenici i žene-kocke.

lindsey-wixson-louis-vuitton-vogue-japan-march-2013-01

Horizontalne pruge proširuju figuru, dok je okomite sužavaju, no treba paziti ako su jako široke jer onda mogu "obrisati" dio tijela, naročito ako je riječ o kombinaciji neke boje i bijele. Ako si u tome izgledate čudno, nadogradite kombinaciju nekim modnim dodatkom poput šala ili remena, kako biste vratili ono što je "nestalo". Op-art, kako mu samo ime kaže je Optical art, odnosno stvara optičke iluzije, pa se iz tog razloga ponekad zna "ponašati" neobično na odjeći, odnosno na tijelu koje ima svoje kanone, pravila i zakone.

gintacover

Nije slučajno da je Marc lansirao kombinaciju bijele i crne, odnosno žute. Naime, zamislite kocke u dvije boje, bilo bi to šarenilo kakvo bi prije voljeli neki modni ekscentrici, nego masa, a kad je riječ o trendovima, oni postoje tek kad iz prihvati - masa. Dakle, Marc je napravio jednostavnu kockastu varijantu, koje se u njegovom svijetu drže skromne palete i dolaze tek u par boja. Uz bijelu, dakako. Zato pripazite ako naiđete na neku kreaciju s kockastim uzorkom u dvije jarke boje, na primjer, takvi motivi idealni su uglavnom za modne dodatke, koji će, sigurni smo, također pasti pod utjecaj ovih grafizama...

vogue-mexico-february-2013-cover

Dobra vijest! Ove motive možete kombinirati s cvjetnim motivima ili pak točkama... Naime, ako se slažu u bojama, odnosno ako im se nijanse previše ne "sudaraju", poigrajte se stylingom i izaberite nešto drugačije i zabavno! Kocke & pruge plasirane su u stilu šezdesetih, jer su se u ono vrijeme kao popularni uzorak pojavile u svijetu umjetnosti, ne samo mode, i to kao dio Op-art pokreta. Dakle, ako volite mini suknje i male haljine doći ćete na svoje. Taj retro svijet oživjet će u našim omiljenim dućanima već za koji mjesec...

agnes-lofficiel-dutchHBZ-March-Newsstand-Covernadja-bender-numero-february-2013-01