Username *
Password *
Remember Me

Nedavno se na tržištu pojavila knjiga "Zašto smo manje plaćene?" autorice Gordane Frgačić, u izdanju VBZ-a, kao svojevrsni priručnik "za žene koje žele više i bolje u poslovnom svijetu u kojem ipak vladaju muškarci". Zvuči kao klišej, no mnoge pripadnice nježnijeg spola uvjerile su se u istinitost ove tvrdnje. Ipak, nije sve tako sivo, itekako si možemo olakšati put kroz karijeru na brojne načine, otkriva autorica. Evo što predlaže – neke ove savjete naprosto ne smijete zaboraviti!

mango14
Stav je važan - on može pozitivno utjecati na vašu karijeru i promijeniti vam život!

1. Prije svega trebate dobro poznavati same sebe i biti do boli otvorene i iskrene u priznavanju vlastitih mana - budući da je to razgovor sa samom sobom, to i dalje može ostati vaša tajna. Samo tako možete procijeniti na čemu trebate poraditi. Nije loše da sve skupa stavite na papir, a ako niste sigurne jeste li na pravom putu, napravite dva do tri različita testa ličnosti i vidjet ćete da će neke stvari uvijek iznova "isplivati" na površinu.

2. Procijenite kakve su vam prezentacijske, komunikacijske i pregovaračke vještine. O tome kakav dojam ostavljate na druge, na koji način iznosite vaše želje, prijedloge i zahtjeve, te kako ćete se izboriti da dobijete pozitivan odgovor uvelike ovisi u kojem smjeru će ići vaša karijera. Ako na tim poljima niste dobre, često ćete tapkati u mjestu.

3. Ako imate važan sastanak, prezentaciju ili slično, pripremajte se tako da naglas govorite, po mogućnosti ispred ogledala. Pratite kako izgledate dok izlažete - djelujete li samouvjereno i sigurno, jeste li dovoljno jasne, elokventne i jasno pratite misli ili ste zgrčene, nesigurno zamuckujete i gubite se u poštapalicama.

mango4
U torbici uvijek čuvajte argumente koji će vam zatrebati u ključnim situacijama...

4. Vježbajte stav - vaš položaj tijela može utjecati na vaš stav, a vaš čvrst stav pak se pozitivno može odraziti na vašu karijeru. Zato dok hodate stalno razmišljajte o tome hodate li uspravno i je li vam glava lagano podignuta ili ste pogrbljene i gledate u pod.

5. Nemojte upasti u zamku da i same podržavate stereotipe i predrasude o ženama - ne kimajte glavom pune razumijevanja kad netko, primjerice, kaže da su žene emotivne, jer će uskoro to iskoristiti protiv vas iako muškarci nisu ništa manje emotivni od žena.

6. Tražite ako želite nešto dobiti - stavite na papir što sve želite, a tiče se vaše karijere, a onda se zapitajte kad ste nešto od toga zaista i zatražile. Ako ste zatražile i dobile negativan odgovor, zapitajte se jeste li odmah odustale i jeste li tražile ponovo.

mango9
Emotivni ste? Nema veze, i oni su... No, pazite kome to priznajete

7. Ako nešto tražite, pripremite nekoliko dobrih argumenata zašto to trebate dobiti i zašto je to dobro za poslodavca. Istina je, na žalost, da žene rijetko dobiju nešto "samo tako", dakle bez dobrih argumenata.

8. Naučite govoriti "ne". Pitajte se što sve radite samo zato jer mislite da morate ili se niste usudile reći ne. Stavite to na papir i napravite plan "odbijanja". Krenite s jednostavnijim
stvarima koje vam je lakše odbiti i nastavite prema težima. Vježba čini majstora.

9. Već i ptice na grani pjevaju da se muškarci, čak i kada se ne slažu, više i kvalitetnije podržavaju u svojim karijerama nego žene - donesite odluku da ćete vi biti drugačije. Kad promijenite vaše ponašanje na pozitivan način, vidjet ćete da će vam s vremenom biti vraćeno istom mjerom.

10. Nađite vremena za networking i nemojte to smatrati gubljenjem vremena. Uzmite si u zadataka da ćete svaki tjedan odraditi barem jednu kavu s ljudima koji vam nisu nužno niti prijatelji niti obitelj. Krenite od onih koje ste već nekoliko puta odbili jer "niste imali vremena".

O autorici:
Gordana Frgačić (1972.) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Karijeru u korporativnom svijetu započela je prije 12 godina u području upravljanja ljudskim resursima. Usto, uključena je i u druge procese i područja upravljanja tvrtkama. Danas je direktorica ljudskih potencijala u tvrtki s nekoliko tisuća zaposlenih. Surađuje na raznim projektima u međunarodnom okruženju. Aktivna je članica HR Centra, udruge djelatnika u upravljanju ljudskim resursima. Ovo je njezina prva knjiga.

Više infomacija o knjizi "Zašto smo manje plaćene?" možete naći ovdje.

Zasto smo manje placene

Foto: Mango / jesen 2012

http://www.vbz.hr/Za%C5%A1to-smo-manje-pla%C4%87ene_b26909.aspx