70 godina fotografije Slavke Pavić @ Galerija Kranjčar // SVIJET VRIJEDAN GLEDANJA

  Slavka Pavić ima 94 godine, no dojam koji odaje je mladost, živost, ima sjaj u očima dok priča. – Moja izložba u Galeriji Kranjčar, pa to je glavni zgoditak! – veli mi sa smiješkom i ponosom. Dodaje da konstantno nosi digitalni aparat sa sobom: - dobro da danas imamo ovu modernu tehnologiju - . Ipak, fotoaparati i leće su teške.

  DSC 5815 2

  Fotografira posvuda, motiv je sve, život je sam po sebi vrijedan divljenja. – Nekada gledam svoje fotografije, a neke mi baš ostanu u pamćenju – priča Slavka.

  DSC 6005 2

  - Prije svih definicija Slavka Pavić osoba je iskrene radosti, ljudske topline, slobodnog duha, otvorena i puna pažnje prema svijetu, svjesna neponovljivosti trenutka, kojeg treba (ili ne treba) fotografski zabilježiti, spremna uočiti najsitnije nijanse i detalje koje svijet čine vrijednim gledanja. I to je razlog zbog kojeg Slavka Pavić danas pripada antologiji hrvatske umjetnosti – komentirala je kustosica izložbe, Iva Prosoli.

  3

  Fotografijom se započela aktivno baviti 1951. godine kada se na poticaj supruga, također fotografa Milana Pavića učlanila u Fotoklub Zagreb. U to doba članovi Kluba bili su slavni fotografi kao što su Tošo Dabac, Marijan Szabo, Mladen Grčević i Vladimir Horvat.

  DSC 5788 2

  Upravo je Tošo Dabac odigrao ključnu ulogu potaknuvši Slavku Pavić da prvi put izlaže. Iste te 1951. prvi put se svojim radom predstavila publici izloživši Portret mladića na Međunarodnoj izložbi umjetničke fotografije održanoj na Zagrebačkom velesajmu – objavljeno je povodom izložbe.

  gtgt

  U međuvremenu Slavka Pavić se formirala kao autorica prepoznatljive autorske poetike. Također je svojim znanjem i savjetima odgojila generacije u Fotoklubu Zagreb, ujedno je osnovala Žensku sekciju Kluba i organizirala njezine godišnje izložbe koje su se odvijale pod pokroviteljstvom Fotosaveza Jugoslavije, čime je znatno pridonijela vidljivosti i prisutnosti ženskog fotografskog djelovanja.

  DSC 5799 2

  2012. godine predstavljena je samostalnom izložbom na Festivalu Hrvatske u Francuskoj – Croatie, la voici u Cité nationale des arts u Parizu. Dvije godine kasnije priređena joj je velika retrospektivna izložba u Muzeju grada Zagreba, koja je doživjela i nekoliko gostovanja, primjerice na međunarodnom festivalu fotografije Spilimbergo Fotografia, te joj je 2015. Hrvatski fotosavez objavio monografiju „Slavka Pavić: subjektivna fotografija“, autorice Branke Hlevnjak.

  hzh

  Na izložbi u Galeriji Kranjčar bit će izložen izbor od 12 fotografija koji predstavljaju dominantne motive. Od gradskih prizora preko skladnih kompozicija pa sve do eksperimenata, radovi redom impresivne vizualnosti i višeslojnog značenja svjedoče istovremeno o svojoj pripadnosti dominantnim umjetničkim strujanjima druge polovine 20. st. kao i o izgrađenom autorskom stilu.

  DSC 5811 2

  Organizator: Galerija Kranjčar
  Kustosica izložbe: Iva Prosoli
  Ispis fotografija: B nula
  Dizajn grafičkog materijala: Petra Slobodnjak

  DSC 5785 2

  1

  DSC 5794 2

  t5

  DSC 5834 2

  ttr

  DSC 5941 2

  DSC 5892 2

  5

  DSC 5867 2

  DSC 5891 2

  DSC 5918 2

  DSC 5910 2

  DSC 5890 2

  DSC 5802 2