EXHIBITION // Fragmenti prolaznosti I OTPADA na fotografijama koje potpisuje Mario Majcan

  "Mario Majcan : Fragmenti prolaznosti" samostalna je izložba fotografija koja se otvara ove subote, 7. ožujka u 19 sati, u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1. kat

  mario majcan ulupuh 2

  - Mario Majcan iščitao je svojom kamerom nove vrijednosti toliko nam mrskog otpada. Suprotstavljajući se uobičajenoj paradigmi da je otpad apriori estetski neprihvatljivi izvor inspiracije, Mario je viđenje odbačenih predmeta odmaknuo od njihovog primordijalnog značenja. (...) prikaze artikulira ne intervenirajući u tkivo zbilje, već in situ fotografijom bilježi zatečene predmete. Dobrim odabirom kadra, fokusirajući pogled na stvarni/tvarni sukus predmeta dat će viđenim objektima istovremeno i poetični karakter kroz osobni pristup „tresh art“ estetici. Cijela serija fotografija fokusirana je tako na novi kontekst, čiji se dijelovi u međuigri apstraktnih oblika probijaju kroz sublimat poznatog u fluidnom prepletu višeslojnih mogućih značenja i imaginacije. Iako se čini da ovaj svijet preko ruba prisutnosti i nestajanja, skriven od pogleda i pretvoren u reciklažnu sirovinu u sebi nosi samo opomenu o preuzetosti svijeta smećem i njegovim mogućim praktičnim preoblikovanjem, Mario pokazuje i njegovu drugačiju stranu.“ – prilagođeno iz predgovora Vesne Kedmenec Križić.

   mario majcan ulupuh 2

  Mario Majcan rođen je 1966. godine. Upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu 1985. godine. Zaposlio se na HRT-u 1991. godine. Fotografiju je prvi puta izlagao u Umjetničkom paviljonu na izložbi „ Hrvatska fotografija “ 1994. godine. Nakon toga je imao više samostalnih i grupnih izložbi. Najčešće djeluje na polju reklamne, arhitektonske i portretne fotografije. Član je ULUPUH-a od 2008. godine.

  Izložba će se moći razgledati do 16. ožujka, od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati, te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

   

   

  mario majcan ulupuh 2mario majcan ulupuh 2mario majcan ulupuh 2mario majcan ulupuh 2