Username *
Password *
Remember Me

Sudjelovale su Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera i Ines Preindl, vlasnica agencije za promidžbu. Moderatorica je bila Nina Cvijanović, novinarka Dive i Večernjeg lista.

Tekst i foto: Diva // Večernji list


diva godine

Kao uvod u raspravu panelistice su podijelile iskustvo svog tipičnog radnog dana, kako to izgleda radni dan žena koje se mogu pohvaliti ostvarenim zavidnim karijerama.

- Ne znam otkud bih krenula - započela je Mirjana. - Ja u principu ustajem oko 6, pola 7 jer svaki dan imam snimanje. I onda to kreće, šminka, frizura... u uredu sam oko 8, pola 9. Malo snimanja, malo ureda, malo gradilišta. Samo mijenjam obuću – štikle ili gumene čizme... Tomu svemu dodam i treninge dva-tri puta tjedno na koje idem s kćerkom. Kao mi ćemo se družiti, a ustvari je nagovaram da ide sa mnom da imam manju grižnju savjesti. Istovremeno i vježbamo i družimo se. Oko 7-8 navečer sam u stanu. Lista je zapravo toliko dugačka da zaboravim što sve napravim tijekom dana, ali vidim da je tako svima - prepričava.

 diva godine

Ines se nadovezala na nju naglašavajući da se njezin radni dan ipak nešto razlikuje: - Moj život je potpuno drugačiji. Budim se oko 7, a zatim ispratim svog školarca i supruga. Onda palim računalo i kreće moj digitalni dan. Već sam jutros imala i objavu koju sam slala, pa sam pisala nekakve tekstove, komunicirala s klijentima preko maila ili WhatsAppa. I onda dok čekam odgovore na mailove, operem veš, objesim ga i opet provjerim mail. Smislim što ću skuhati, pa odem do klijenta, obavimo sastanak, napravim frizuru. Nakon toga odem kući, presvučem se, dođem ovdje k vama. Pritom sam komunicirala s najboljom prijateljicom kako bih ostala u ovom užurbanom danu u kontaktu s njom. Kad dođem kući, čekaju me muž i dijete pa ćemo zajedno završiti dan.

Ipak, žene konstantno moraju balansirati između uloge majke i poslovne žene. Neke su žene diskreditirane zbog toga što nemaju djecu, a one koje ih imaju, ne posvećuju se toliko karijeri nego djeci. Mirjana se osvrnula na to ističući kako misli da smo mi žene hobotnice koje možemo čuda i da imamo izvanrednu sposobnost multitaskinga. Ines se složila dodajući kako žene zapravo same sebi stvaraju pritisak i konstantno si nešto zamjeraju.

- One koje nemaju djecu same sebi zamjeraju što nemaju djecu, a one koje imaju, same sebi stvaraju time problem misleći da su odmah time zakinute u karijeri. Mi sami sebi radimo sve te probleme. Ja si pak, zahvaljujući digitalizaciji, koju su 100 % izmislile žene, uspijevam olakšati svakodnevicu. Sve što mogu, obavim preko interneta, čak i špeceraj. Sada i djecu možete kontrolirati u školi preko interneta. Možete znati sve o djetetu zahvaljujući detaljnim opaskama u e-dnevniku - priča Ines.

diva godine


Mirjana se na to nadovezala govoreći kako se mi žene od rođenja borimo s grižnjom savjesti. Cijeli život preispitujemo jesmo li dovoljno dobre majke, supruge i prijateljice.

- Uvijek nam se daje na teret da se moramo truditi više - zaključuje Mirjana.

Žene koje postanu majke suoče se s pojmom porodiljnog dopusta, što dakako predstavlja pauzu u njihovoj karijeri, a samim time postaju i manje konkurentne na tržištu.

Ines je morala po ovom pitanju naglasiti kako je ona imala vrlo kratak porodiljni jer joj je posao to dozvolio. - Sve sam radila od kuće. Unatoč tomu što sam bila konstantno rastrgana između majčinstva i posla, bila sam ispunjena. Meni je taj trenutak da nešto napravim i odvojim se odlično došao da se malo odmorim. To ovisi o tome što radiš i koja je karijera u pitanju - prepričava Ines.

Mirjana je majka dvoje djece pa sukladno tomu ima i dva potpuno različita iskustva.

diva godine


- Kada sam rodila Mateu, uzela sam si godinu dana i bila domaćica. Stvarno sam se posvetila tom djetetu i bilo mi je predivno. Kad se rodila Mia, drugi dan sam već imala na koljenima laptop i morala sam prelamati drugu knjigu. Bila sam kod kuće tri tjedna i otišla na posao, što nije bilo idealno iskustvo, ali to je to neko moderno vrijeme kad mi pokušavamo uhvatiti korak sa svim. Mislim da nam digitalizacija to sve znatno olakšava. Toliko toga riješiš jer kao ujutro 2 sata piješ kavu, a zapravo radiš. Više nema onoga da odeš kući i gotovo je radno vrijeme, nego zapravo radiš 24 sata - prisjeća se Mirjana.

Ines se nadovezala na prednosti digitalizacije osobito kada je riječ o privatnicima koji si ne mogu dopustiti radno vrijeme.

- Digitalizacija nam je omogućila da smo stalno dostupni. Zahvaljujući njoj, ja uz posao imam vremena i za obitelj i za prijatelje i za putovanja. Da, putujem, ali ja na tom putu i radim. Meni moj posao i digitalizacija dozvoljavaju da mogu raditi doslovno iz bilo kojeg kraja svijeta, a to je stvarno plus - priča Ines.

diva godine


Odgoj djeteta smatra se danas najtežim poslom modernog doba, s čime su se jednoglasno složile i naše panelistice.
Mirjana pak smatra da je uvijek bilo jednako teško odgajati dijete, a danas je poanta u onome što djeci u konačnici dajemo.

- Mislim da je najbitnije da na kraju postanu dobri ljudi. Pokušavamo i sebe i našu djecu usmjeravati da materijalno nije osnova, da je najvažniji međuljudski odnos. U današnje vrijeme više ne učimo djecu poštovanju. Mislim da bi najbolja bila nekakva sredina – povući ono što su nas naši roditelji učili, a nešto primijeniti i iz modernog svijeta - predlaže Mirjana.

Ines se složila dodajući kako je teško je odgajati neko biće i usaditi mu sve moralne vrijednosti u koje ti vjeruješ. - Ja idem logikom da mu želim pokazati svijet, različitost, usaditi mu da bude osjećajan i empatičan prema drugima te da nije pohlepan. Želim da je u sportu i da nije samo u igricama. Nije ni potrebno nešto braniti, samo da je sve u nekim granicama. Bitno je djeci dati neka ograničenja.

diva godine

Danas se smatra da djevojke nadmašuju dječake na svim područjima tijekom odrastanja, kako u školi tako i na fakultetu. Međutim, u nekom razdoblju života, unatoč impresivnom početku, jednostavno nestanu, a pretpostavlja se da je to posljedica lošeg sustava brige o djeci. Žene si ne mogu priuštiti da se netko dovoljno dobro brine o njihovoj djeci.

Mirjana se složila s tom mišlju dodajući:
- Mi smo rastrgane jer želimo napraviti i ostvariti sve, i u karijeri i u majčinstvu. U startu smo slabije plaćene, što je jako nepravedno. Mi najčešće radimo deset puta više nego muškarci jer ćemo i na kraju radnog dana doći kući i baviti se i kućanskim poslovima. Danas se ipak malo emancipiramo pa tražimo da i muškarci sudjeluju, no uvijek ćemo na kraju povući više. Digitalizacija nam u tome puno pomaže jer možemo odraditi svoj posao, a biti prisutne.
S druge strane, Ines ističe kako nije sve tako crno. Ona kroz svoj posao komunicira uglavnom sa ženama urednicamama, i u njezinoj su agenciji sve uspješne žene.


- Sve su žene i sve su jako uspješne i imaju iza sebe karijeru, obitelj i prijatelje... Sve se uspije postići, samo se međusobno moramo podržavati. Ima napretka, sve je više žena na vodećim mjestima i u politici. I baš ta digitalizacija nas je dovela do toga da uvidimo tu situaciju - zaključila je Ines.

diva godinediva godinediva godinediva godine