Username *
Password *
Remember Me

Nagrađivani modni dizajner Damir Begović i fotografkinja Petra Slobodnjak otvaraju zajedničku izložbu sutra u Zaboku, u dvorani Green Room.

Petra predstavlja veliku izložbu fotografija 'Lado/Reljefi/Tragovi' povodom 70. obljetnice rada ansambla Lado te suradnju na projektu LADO Electro 2.0. Memorabilum, a Damir će se predstaviti više puta nagrađivanom kolekcijom EX-vonia u kojoj se referira na slavonsku narodnu nošnju.

Izložba, predavanje, druženje i razgovor s umjetnicima zakazan je za subotu. 9.11. s početkom u 17 sati na Hiži.

 ex vonia websize 11
EX-VONIA // DAMIR BEGOVIĆ


Serija fotografija Petre Slobodnjak, kojima je vizualno prenijela ideju Ladovog glazbenog projekta LADO Electro 2.0 Memorabilium...

...nastala je tijekom autoričinog predanog četverogodišnjeg kreativnog rada s Ansamblom narodnih plesova i pjesama LADO. Audio materijal kojem su pridružene ove fotografije zamišljen je kao spoj tradicionalnih motiva i suvremenih značajki. Vizualni materijali komplementarno slijede programsku ideju tako da se inače karakterno zasebni, da ne kažemo suprotstavljeni, idejni atributi običajnog (seoskog) i modernog (urbanog) spajaju unutar istog fotografskog prikaza.

ex vonia websize 11

Ove fotografije u crno-bijeloj tehnici, portreti Ladarica i njihovih muških pandana odjevenih u ruha inspirirana tradicionalnim nošnjama i kostime folklorne magije, zastupaju vremenitu dimenziju folklornog etosa, djelomično reinterpretiranu. Modernu komponentu daje interijer koji, iako djelomično apstrahiran, svojim elementima elektronskih naprava, tehnologije i mehanike donosi prisustvo koje nije svojstveno tradicionalnom u striktnijem smislu.

ex vonia websize 11

Također, držanje, postura subjekata odaju gotovo aristokratsku uzvišenost, distanciranost i odvojenost od svakodnevnog što sprječava dominaciju (kvazi) folklorne atmosfere, a time i ispunjava programsku zadatost projekta. I dok pomnijim promatranjem možemo uživati u skladnoj jukstapoziciji dvaju vremena i životnih stilova, osjetnu čarobnost cijele izvedbe ne daju isključivo kostimi već i odabir kontrastnog osvjetljenja koje istovremeno skriva i otkriva.

U kombinaciji s vanvremenskim izrazima lica i pozama likova teško se oteti dojmu da ove fotografije emitiraju atmosferu koja je istovremeno eterična i osjetna. Što svakako možemo reći da je odlika koju posjeduje i glazba, a upravo ona je i povod ovoj kolekciji. (tekst o radu Petre Slobodnjak: Leo Vidmar)

 ex vonia websize 11

DAMIR BEGOVIĆ
EX – vonia

Potaknuta aktualnom migracijskom situacijom, propadanjem dizajnerova rodnog kraja te pitanjem gubitka kulturološkog identiteta migranata, kolekcija EX-vonia nedvosmisleno komunicira fenomen trenutne situacije u zemlji. Kolekcija je inspirirana visokom modom kao personifikacijom blagostanja Zapada te slavonskom narodnom nošnjom kao oblikom memorije na vlastito podrijetlo.

Kolekcija se bazira na unikatnim i jedinstvenim tradicionalnim tehnikama zlatoveza i srebrenoveza koje su korištene na suvremen način u oblikovanju hibridnih odjevnih predmeta pelerine, marame i pojasa/korzeta dok je digitalni print uvećanog zlatoveza upotrijebljen u izradi anatomski oblikovanih odjevnih predmeta.

Kao centralni dio kolekcije izdvaja se crveni kaput napravljen tehnikom stakalaca dodatno modificiranom promjenama veličina kožnih uzoraka. Oblikovanjem kolekcije EX-vonia željelo se zadržati izvorno bogatstvo materijala i odjevnih silueta reinterpretiranih suvremenim modnim jezikom.
Kolekcija EX-vonia Damira Begovića nastala je u okviru diplomskog rada Migracije i moda u kontekstu održivosti nacionalnog identiteta na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno – tehnološkom fakultetu.

ex vonia websize 11ex vonia websize 11ex vonia websize 11

PETRA SLOBODNJAK // LADO

ex vonia websize 11