Username *
Password *
Remember Me

Ove subote na zagrebačkom Cvjetnom trgu, između 10 i 16 sati možete se informirati o važnosti redovitih pregleda i pravovremenog otkrivanja raka dojke, dati svoj doprinos prikupljanju sredstava za rad Udruge SVE za NJU! i Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka, te uživati u bogatom zabavnom programu.

Pink-Ribbon

„Cilj kampanje je upozoriti žene na redovnu kontrolu kroz samopregled te ultrazvuk ili mamografiju, osobito one mlađe. Brojke pokazuju kako godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a premine ih 950. Srećom, broj novooboljelih ne raste, no ustanovljeno je da obolijeva sve više i više mlađih žena. Važno je napomenuti da na svakoj od nas stoji odgovornost za vlastito zdravlje i da redovnim ultrazvukom rak dojke možemo otkriti na vrijeme, što je glavni faktor u izlječenju bolesti“, rekla je Almenka Balenović, predsjednica udruge SVE za NJU!.

Početak kampanje, koja se održava u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke, Udruga je obilježila objavljivanjem rezultata ankete čiji je cilj bio ispitati koliko su žene u Hrvatskoj upoznate s rizičnim faktorima za dobivanje raka dojke te potrebom redovitih kontrola i samopregleda. Istraživanje je pokrenuto 20. rujna, a u njemu je sudjelovalo 896 ispitanika od kojih gotovo polovica spada u dobnu skupinu 26 – 36.

Na rezultate ankete osvrnula se dr. med. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije u poliklinici Eljuga: „Zabrinjavajuća je činjenica da se čak 70% ispitanika složilo da žene u Hrvatskoj nisu dovoljno informirane o raku dojke, dok njih 96% vjeruje kako bi trebalo učiniti više za očuvanje zdravlja i prevenciju ove bolesti. Ipak, ohrabruje to što je čak 99% ispitanika svjesno da je za izlječenje raka dojke najvažnije rano otkrivanje te što njih 71% zna napraviti pravilan samopregled.“

Ovoj se humanitarnoj kampanji kao partner priključila kozmetička kuća Avon koja će u okviru kampanje za borbu protiv raka dojke sredstva prikupljati i prodajom svojim proizvoda s roza vrpcom.

Središnje događanje ove subote na Cvjetnom trgu svojim će dolaskom podržati i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, te ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location