Username *
Password *
Remember Me

Svatko tko vježba, jer vježbanje nas čini sretnima i fit, ponekad se pita – je li bolje vježbati ujutro ili navečer? Svaki tip treninga ima svoje benefite, no kad vježbamo, ovisi o našem lifestyleu. Neki bi dali sve za još 5 minuta u krevetu, a nekima se nije teško ustati u 6 ujutro i odraditi trening. Što se tiče podizanja dnevne fizičke, ali i psihičke energije, idealno je vježbanje ujutro, ističu stručnjaci Aktivne Hrvatske.

Bootcamp
foto: VIA


1. - Vježbanju se pristupa na individualan način, sukladno vlastitim potrebama. No, tokom ljetnih mjeseci postoje prednosti vježbanja u jutarnjim satima. Prije svega, ujutro su niže temperature i ljudi su energetskipuniji“ nego tijekom dana i navečer. – veli ističe prof. kineziologije Marin Dadić iz Aktivne Hrvatske. - Još jedna pozitivna strana je ukoliko se ujutro ranije ustanemo i odradimo dobar trening, dan će nam biti puno kvalitetniji i osjećat ćemo se zdravijima. Sve aktivnosti koje ćemo raditi tokom dana kao što su plivanje, večernja šetnja ili hodanje imat će puno bolju učinkovitost na naš organizam - .


2. Definitivno, ujutro treba raditi vježbe koje razbuđuju organizam, kao što su istezanja te vježbe kompletne aktivacije lokomotornog sustava. Vježbati možete ne samo u teretani već i vani i to vježbe koje nužno ne zahtijevaju rekvizite.

Bootcamp
foto: VIA

3. - Vježbanje u ljetnim mjesecima može potaknuti tijelo na pojačano znojenje. Treba se prilagoditi visokim temperaturama zraka u okolini u kojoj se vježba. Potrebno je voditi računa o okolnostima kako bi se i dalje održali povoljni uvjeti za nastavak vježbanja i izbjegli negativni učinci na ljudsko zdravlje! - ističe dr. Vesna Štefančić te dodaje: - Najvažniji je unos dovoljnih količina tekućine tijekom vježbanja pa čak i onda kad ne osjećamo žeđ i stoga je dobro imati bocu tekućine pored sebe tijekom vježbanja. Iako je kava mnogima dobar način započinjanja jutra i razbuđivanja prije vježbanja, ona djeluje kao diuretik pa treba voditi računa o dodatnoj hidraciji u ljetnim jutrima - .

4. Zaštita od sunca je značajna tijekom vježbanja na otvorenim prostorima pa se preporuča upotreba vodootpornih krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30 i više, kao i njezino ponovno nanošenje u slučaju jakog znojenja.

5. Odjeća i obuća trebale bi biti prilagođene pa se preporuča ona laganih materijala, udobna, svjetlijih boja i sve modernijih novijih materijala koji bolje upijaju znoj.

 eucerin sun protection 50 fluid pigment control 50 ml


6. Znojenjem gubimo elektrolite, tvari koje su od presudne važnosti za normalno funkcioniranje živčanog i mišićnog sustava. Nakon svakog treninga nužno je nadoknaditi elektrolite, ali i ugljikohidrate kako bismo svoj organizam doveli u ravnotežu i omogućili normalno funkcioniranje nakon velikog znojenja što se najbolje ostvaruje zdravom prehranom i redovitom hidracijom - ističe dr. Tomislav Madžar iz poliklinike Vaš pregled.

7. Preporuča se izbjegavanje vježbanja na otvorenom između 10 sati i 15 sati, kada je obično najtoplije, kao i vježbanje tijekom dana s visokim udjelima vlage u zraku. Time se izbjegava smanjena učinkovitost vježbanja i dodatni napori koje tijelo podnosi, uz ubrzano disanje i rad srca. Potrebno je voditi računa i o vremenskim prilikama i prognozi - temperaturi, vlazi u zraku.

 Aktivna Hrvatska poziva na rani jutarnji trening u Šibeniku u subotu, 27. srpnja u 9 sati na Trgu Republike Hrvatske (kod katedrale). Prijavite se za vježbanje na www.aktivnahrvatska.hr

 bootcamp11
foto: VIA

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location