Username *
Password *
Remember Me

Dizajn distrikt Zagreb i ove godine, od Od 11. do 16. lipnja, obuhvaćaju programe koji aktiviraju omiljenu zagrebačku ulicu, svima dobro poznatu Martićevu.

Ovaj lipanjski tjedan obilježit će programi kulturnih organizacija aktivnih u četvrti koje pozivaju na uživanje u dobroj kreativnoj atmosferi. Zanimljivih incijativa i dobre zabave neće manjkati u nizu razgovora i predavanja, radionica, prostornih intervencija, raznovrsnih događanja (promocija, panela, projekcija, čitanja itd.), uz popratni glazbeni i filmski program.

 DDZ Booksa u parku Dugandzic Gasparovic

Časopis Flaneur, nomadski, neovisni časopis te dugogodišnji lokalni partneri festivala, udruga GMK i Galerija Miroslav Kraljević organiziraju radionicu osmišljenu kako bi stanovnici grada u suradnji s umjetnicima sagledali Martićevu ulicu iz nove perspektive i afirmirali je internacionalno. Svako novo izdanje Flaneura fokusirano je na jednu ulicu u jednom svjetskom gradu te obuhvaća kompleksnost ulice, njene slojeve i fragmentiranu prirodu s naglašenim književnim pristupom. Nakon radionice će, u sljedećoj fazi projekta, biti realiziran časopis posvećen njezinim rezultatima.

Popularni i raznoliki program Booksa u parku, uključuje i razgovore, predavanja, čitanja proze i poezije. U sklopu programa vodeći hrvatski pisci, pjesnici, kritičari, zajedno s novim nadama na književnoj sceni će u parku ispred Bookse ispuniti sunčana popodneva u Martićevoj književnim i umjetničkim žamorom.

 DDZ Booksa u parku Dugandzic Gasparovic

Ispred kluba Booksa održat će se program radionica za djecu koje objedinjuju kreativno izražavanje i društveni angažman, a odrasli će moći sudjelovati u programu “Raspričavanje” koji vodi jedna od najpoznatijih hrvatskih književnica Ivana Bodrožić koja će održati i moderirati radionicu pisanja kratkih priča.

Za vrijeme trajanja programa na Sajmu malih književnih izdavača će se moći pronaći čitav spektar naslova od (ne)poznatih autora do nobelovaca, a iz kluba Booksa pozivaju na razgovor s izdavačima, pa čak i cjenkanje.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, i ove godine će umjetničkom intervencijom obogatiti jedan kutak kvarta. U neposrednoj blizini Martićeve ulice će tijekom cijelog tjedna realizirati oslikavanje murala umjetnika Lava Paripovića na trafostanici u bloku Martićeva -Vojnovićeva - Brešćenskog - Biankinijeva. Prilika je to za promatranje umjetničkog procesa i druženje s umjetnikom.

 DDZ Booksa u parku Dugandzic Gasparovic

Nakon popodneva provedenih na nekom od kreativnih punktova, uputite se (ili ostanite) ispred kluba Booksa gdje će se održavati zabavni program: na prvom koncertu 12.6. s bendom će nastupiti Nina Romić, jedna od naših najpoznatijih i najcjenjenijih kantautorica. U petak 14.6. u sklopu programa Škrabica u čast Anti Perkoviću nastupit će osebujni freak-folk kantautor Eine, a subotu 15.6. svirat će Bebe Na Vole, odnosno Adam Semijalac, po mnogima vodeći hrvatski blues glazbenik.

U sklopu filmskog programa, u suradnji s udrugom Restart, prikazat će se najbolji dokumentarni filmovi polaznika i polaznica Restartove Škole dokumentarnog filma u prethodne dvije godine.

Design District Zagreb nastao je s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u gradskoj zoni čija je arterija Martićeva ulica. Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama povezanima s autoindustrijom, četvrt koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška, svoj je urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje u tom dijelu grada sve prisutnijoj i sve propulzivnijoj kreativnoj zajednici. Design District Zagreb ima namjeru stimulirati izgradnju ‘kreativne zone Martićeva’ prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne kreativne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta, kao i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora, te poticanje stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja.

 DDZ Booksa u parku Dugandzic Gasparovic