Username *
Password *
Remember Me

Od školske lektire i svjetskih književnih klasika, preko turističkih vodiča i kuharica pa sve do poezije i ljubavnih romana – Hrvatska je postala prva virtualna zemlja-knjižnica na svijetu.

1

“Ova platforma i proizvod otvaraju novi svijet za cijelo društvo Hrvatske,” izjavila je Mirela Rončević, autorica ideje čiji je globalni naziv One Country One Library. “Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist, a pritom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Naši partneri podržavaju inovativnu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i za obrazovanje i turizam i doprinose da se znanje širi posvuda dok unaprjeđuju svoje poslovanje.”

Ovog proljeća stanovnicima i posjetiteljima Hrvatske svoja e-vrata otvorit će Library of Croatia, prva virtualna slobodna knjižnica na svijetu veličine cijele države (www.libraryofcroatia.com). Kroz ovu inovativnu platformu za besplatno i anonimno čitanje—koju je u cijelosti osmislio i razvio interdisciplinarni tim hrvatskih stručnjaka—svakome tko se zatekne na teritoriju Hrvatske bit će slobodno dostupno tisuće najraznovrsnijih izdanja na mnogim svjetskim jezicima.

1

Library of Croatia nudi sve oblike sadržaja na jednom mjestu: beletristiku, publicistiku, kratke priče, poeziju, znanstvene publikacije, kolumne, turističke vodiče, hrvatske i svjetske klasike, lektiru, itd. Omogućava i cutting-edge inovacije u digitalnom svijetu kao što su anonimno čitanje, font za disleksiju, izgradnju privatnih i javnih kolekcija unutar platforme (tzv. džepova), unošenje privatnih i javnih bilješki (tzv. public marginalia) i mogućnost samo-izdavaštva za samostalne autore.

Platforma također omogućava dubinski uvid u analitiku čitanja. Prema riječima voditelja IT razvoja projekta, fizičara Duje Bonaccija, dosad je ključni alat u mjerenju uspješnosti pojedine knjige bila njezina prodaja, no taj pokazatelj ne može reći ništa o tome koliko od tih prodanih knjiga je uistinu bilo i pročitano. “Inovativno IT rješenje na kojem počiva Library of Croatia prvi put u povijesti Hrvatske omogućit će upravo da znamo točno koje su to knjige koje su privukle najviše čitatelja i koji su njihovi dijelovi čitateljima najzanimljiviji,” rekao je Bonacci.

1

Tim Library of Croatia čine stručnjaci iz raznih područja, uključujući IT, izdavaštvo, turizam, obrazovanje, knjižničarstvo i marketing. “Moderna tehnologija po prvi puta u povijesti pruža jednaku mogućnost pristupa obrazovnom sadržaju svima bez obzira na mjesto ili vrijeme pristupa,” izjavio je sociolog Damir Kvesić, koji se pridružio LoC timu u namjeri da ukaže na njegovu važnost za obrazovanje Hrvatske. “Demokratizacija znanja na ovakav način je istinska revolucija i obuhvaća svakog čovjeka, od đaka u prvom razredu osnovne škole i srednjoškolca, do studenta na fakultetu i menadžera korporacije. Ljudi srednje i starije životne dobi također će dobiti izvanrednu priliku dopuniti svoje cjeloživotno obrazovanje materijalima upravo iz kolekcije ove knjižnice koja će neprestano rasti.”

 111

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location