Username *
Password *
Remember Me

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb, otvara izložbu Snježana Vego: Moj Japan u utorak, 27. studenog u 19 sati.

- Riječ je o izložbi inspiriranoj tradicionalnim japanskim odjevnim predmetom – kimonom, kojeg autorica interpretira u formi autorskih kimona od svile i pamuka, oslikanih tehnikama batik i serti – objavio je danas ULUPUH.


- U bilo kojem području moga rada konstanta je bila moja potreba da doradim tekstil – obojim, izvedem neku od mogućih tehnika kako bih ga oplemenila i dala mu svoj osobni pečat. U svih 40 godina mog profesionalnog rada u meni je živjelo i udivljenje Japanom. Što sam više otkrivala, veza je postajala jača. Mjera Japana ne samo u estetskim kategorijama izaziva moje divljenje – ističe Snježana Vego.

 

snjezana vego japan1
- Za temu ove izložbe odabrala sam kimono (u prijevodu „ono što se nosi“). U Japanu je slikanje na tekstilu (uglavnom na svili) ravnopravno s drugim vidovima umjetnosti. Tako sam i ja za ovu izložbu formu kimona uzela kao prostor-platno za oslikavanje. Njegova čista forma ne postavlja zapreke, jednostavnost otvara široke prostore likovnosti. Daleki Istok – od Butana dalje, poznaje formu kimona koji se razlikuje po obliku rukava, kragne, dužini, motivu, načinu vezanja... Razlikuju se i po namjeni, od rada, sporta... do izuzetnih životnih prilika (vjenčanje i sl). Japan je – kimono – dodala je autorica.


Snježana Vego ovom izložbom obilježava 40 godina umjetničkog rada. Rođena je u Zagrebu 1956. godine, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, zatim Višu tekstilnu školu u Zagrebu, Odjel odjevnog dizajna. Od 1981−1986. studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski odjel − klasa profesora Josipa Biffela. Diplomirala je 1987. godine sa zvanjem akademski slikar.

snjezana vego japan1

Izlagala je u Hrvatskoj na više od 50 modnih događanja, samostalno ili u suradnji s drugim autorima. Među značajnijim samostalnim izložbama su: 1988. g. izložba u Galeriji Meneghello u Munchenu, 1989. izložba modne avangarde u Muzejskom prostoru Mimara, 1995. samostalna modna revija “Hrvatska korota” u sklopu Hrvatskog tjedna u Münchenu.

Surađivala je s televizijskim kućama kao kostimografkinja, a od 1987. i sa brojnim kazalištima (u Zagrebu HNK, ITD, Mala Scena, Komedija, Gavella, Narodno pozorište u Sarajevu…).

Od 1987. predaje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je 2002. izabrana u zvanje izvanrednog profesora. Godine 2018. izabrana je za redovitog profesora u trajnom zvanju na istom fakultetu. Članica je ULUPUH-a od 1978. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba će se moći pogledati do 7. prosinca, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

snjezana vego japan1snjezana vego japan1snjezana vego japan1