Username *
Password *
Remember Me

Roditi ili prekinuti trudnoću nije laka odluka za maloljetne djevojke: u Hrvatskoj je u protekloj godini 987 tinejdžerica postalo majkama, a 157 njih odlučilo se za prekid trudnoće, pri čemu više od 90 posto svih tih djevojaka nije željelo ili planiralo trudnoću.

Prosječna je dob u kojoj djevojčice stupaju u spolne odnose 17 godina, dok dječaci postaju spolno aktivni sa 16 godina. Spomenuti podaci bili su ključni motiv za stvaranje predstave „Dvije crte plavo“ koja je sinoć premijerno izvedena u Teatru Exit u Zagrebu, nastale u koprodukciji Teatra Puna kuća, Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak te po motivima istoimenog romana Rosie Kugli.

 Madewell Autumn 2018 Outfit Ideas01
Madewell fall 2018.


Predstava je nastala s ciljem edukacije mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja te se u njoj otvoreno progovara o maloljetničkoj trudnoći kroz priču tinejdžerice Vite pred kojom je, nakon što sazna da je trudna, odluka koja će joj zauvijek promijeniti život.

Emotivan nastup mlade osječke glumice Sare Moser snažno prikazuje niz strahova s kojima se suočavaju mladi koji se nađu u sličnoj situaciji. Na kraju predstave iznose se statistički podaci o maloljetničkim trudnoćama u Hrvatskoj, interpretirani glasom glumca Gorana Grgića, a nakon toga slijedi razgovor s gledateljima na temu odgovornog spolnog ponašanja i iskustava iz vlastitog života ili okoline.

Razgovor će voditi psihologinje Silvija Stanić i Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“ iza kojih je dugogodišnje iskustvo rada na prevenciji rizičnog spolnog ponašanja mladih te pružanja pomoći maloljetnim i mladim roditeljima.

Madewell Autumn 2018 Outfit Ideas01
Madewell fall 2018.


Maloljetničke trudnoće velik su problem o kojem se u Hrvatskoj još uvijek ne govori dovoljno. Osjećaj krivnje, zabrinutost, neizvjesnost i strah samo su neke od emocija s kojima se mladi moraju suočiti u takvim situacijama, a ključna podrška partnera, obitelji, prijatelja i okoline često izostaje te su prepušteni sami sebi. Rad naše udruge usmjeren je i na edukaciju mladih o odgovornom spolnom ponašanju, ali i pružanje podrške kad se maloljetnička trudnoća dogodi kroz naše savjetovalište u Zagrebu „Mama je mama“.

Tu je i stranica http://maloljetni-roditelji.net/ gdje imaju priliku postaviti pitanja nizu stručnjaka, poput liječnika, psihologa, pravnika i socijalnih radnika. Velika nam je čast što smo partneri ovog projekta te imamo priliku dodatno educirati mlade o važnosti odgovornog spolnog ponašanja, ali i roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike.

Pred svima nama stoji važan zadatak – pomoći djeci da se ponašaju odgovorno“, izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“ i voditeljica projekta „Mama je mama“.

 Madewell Autumn 2018 Outfit Ideas01
Madewell fall 2018.

 

Nakon sinoćnje premijere slijede nove projekcije za učenike završnih razreda osnovne škole i srednjoškolce u dogovoru sa školama i drugim odgojno-obrazovnim institucijama. Za građane zainteresirane za predstavu bit će dostupni posebni termini u Teatru Exit, a prvi je u srijedu 26. listopada u 19 sati.

Partneri su projekta Udruga roditelja „Korak po korak“, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade te Lelo Hex, a sufinanciraju ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu grada Zagreba i Grad Sisak. Režiju i dramaturgiju potpisuje Frana Marija Vranković, glume Sara Moser i Svetlana Patafta, autor je glazbe Lazar Novkov, dok je kostime izradila Anamarija Filipović Srhoj.

Istraživanje koje je Udruga roditelja „Korak po korak“ provela prije dvije godine u okviru projekta „Mama je mama“ pokazalo je da 85 posto roditelja smatra da će razgovor djeci pomoći da se ponašaju odgovorno i donesu bolje odluke, a čak 77 posto roditelja smatra da se u školi nedovoljno obrađuje tema seksualnosti i odgovornog spolnog ponašanja. Istovremeno se pokazuje da mladi sve ranije stupaju u spolne odnose te ne dobivaju dovoljno informacija o spolno odgovornom ponašanju.

Program „Mama je mama“ provodi se s ciljem prevencije rizičnog spolnog ponašanja mladih i pružanja intenzivne psihosocijalne podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i članovima njihovih obitelji. Programom se nastoji unaprijediti međusektorska i međuresorna suradnja te razmjena iskustava vezano uz maloljetničke trudnoće i roditeljstvo sa stručnjacima i nadležnim institucijama.

 Madewell Autumn 2018 Outfit Ideas01

Madewell fall 2018.