EXHIBITION // kostimografkinja DŽENISA PECOTIĆ donosi meditaciju u kreaciji

  Izložba pod nazivom Flirt umjetnika Dženise Pecotić i Deyana Barića otvara se u četvrtak 4. listopada 2018. u zagrebačkoj galeriji Kranjčar.

   Deyan Baric i Dzenisa Pecotic

  Estetika krivulja, neobuzdana geometrija fluida, organska struktura i tekstura materijala, minimalizam ili hipertrofija, kolorit i svjetlo, stalnost i konfuzija, meditacija u kreaciji... Padaju mi na pamet slike i metafore, gledajući ove rajske ptice koje čuva izlož(b)eni prostor. Zrakom lete ideje, očito slobodnog stvaranja. L´art pour l´art Dženise Pecotić. Uz to, očituje se oblicima, za mnoge inače opasna kategorija “umjetničke slobode”. Sloboda podrazumijeva intuitivan proboj kroz postojeće, pretpostavlja istovremeno i svijest o ograničenju. U suprotnom značila bi kaos – Nenad Fabijanić.

   

   Deyan Baric i Dzenisa Pecotic
  Deyan Barić i Dženisa Pecotić


  Dženisa Pecotić diplomirala je dizajn tekstila i odjeće na Višoj školi za dizajn tekstila i odjeće u Zagrebu, a od 1982. je. članicom Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske. Kao članica Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika bavi se kreiranjem muške, ženske i dječje odjeće te od 1983. godine redovito nastupa na domaćoj i inozemnoj modnoj sceni, a radove izlaže u brojnim hrvatskim i inozemnim galerijama. Kreirala je sve vrste službenih odora, a kao suautorica dizajnirala je i uniforme za Počasnu bojnu, službene i svečane časničke odore Hrvatske vojske, te odore za djelatnike Pravosudne, Financijske i Specijalne policije.

  Dobitnica je većeg broja nagrada za dizajn odjeće. Od 1986. godine bavi se kazališnom - dramskom, opernom i baletnom, te filmskom kostimografijom pa je u suradnji s nizom uglednih hrvatskih i inozemnih redatelja i koreografa ostvarila oko stotinu kostimografskih projekata. Za kostimografije u predstavama “Fragile” i “Enciklopedija izgubljenog vremena” nagrađena je dvjema nagradama “Marul” te je kao kostimografkinja dva puta nominirana i za Nagradu hrvatskog glumišta. Nositeljica je odlikovanja Spomenice domovinskog rata i Reda hvatskog pletera.


  Svaki fotograf svjetlom oblikuje vlastito viđenje stvarnosti. Spojem glamura, bunta, umjetnosti i eksperimentiranja Deyan Barić spaja ljepotu i kreativnost, dok raznovrsnošću promišljanja unutar svijeta fotografije kroz dvodimenzionalni medij upućuje promatrača u potencijalno neistražene dimenzije svijeta u kojem živimo. – Sonja Švec Španjol.

   

   Deyan Baric i Dzenisa Pecotic
  Edina Pličanić i Joško Tešija

   

  O samom projektu umjetnica Dženisa Pecotić je istaknula:

  Just go over and flirt a little bit.
  Flert - ljudska aktivnost pri kojoj osoba koketira, odnosno udvara se drugoj osobi najčešće bez ozbiljne namjere.
  Pritisak i "obaveza" stvaranja nečeg novog i opet novog......... silno je zamarajući i zapravo, besmislen, nepotreban pa čak i usamljenički a i osamljenički. Stoga, ova izložba ne govori ŠTO, ova izložba govori KAKO. Kako, na koji način ponoviti nešto već stvoreno, nešto već pokazano, a pokušati biti nov.
  Oscar Wilde je rekao "Mogu povjerovati u bilo što, ali samo ako je zaista nevjerojatno", a rekao je i "Jedan od istinskih ciljeva u umjetnosti je govoriti prekrasne, ali neistinite stvari."
  A moj istinski cilj je povjerovati u nevjerojatno, prekrasno i pomalo neistinito....
  Što je prekrasno ? To je susret sa mojim divnim suradnicima na ovoj izložbi.
  Što je nevjerojatno ? Svaki od njih je uložio sebe u ovu izložbu na najnevjerojatniji mogući način...... a to je uistinu "pomalo neistinito”.