Username *
Password *
Remember Me

Olive Classic festival klasične glazbe održat će se 11. do 13. kolovoza u tisućljetnim paškim Vrtovima Lunjskih maslina. Kao umjetnička direktorica, na ovogodišnji festival “Olive Classic” pozvala je više renomiranih umjetnika, a kao rezidentne umjetnike poznatog hrvatskog gitaristu Petrita Çekua i mladu čelisticu Marie Spaemann.

Nastup Sare Domjanic i Petrita Cekua
Nastup Sare Domjanić i Petrita Cekua

 

Ideja je da rezidentni umjetnici sviraju tijekom svih dana trajanja Festivala, u komornom i solističkom smislu, stvarajući zajedništvo i ujedno ga šireći izvan pozornice, na sve posjetitelje.


Ovaj inovativni projekt klasične glazbe neki su dan u Zagrebu predstavili umjetnička direktorica Festivala Sara Domjanić, naš istaknuti gitarist Petrit Çeku, voditeljica ureda festivala Laura Pavlin i direktor Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu Dražen Domjanić.


Jedan od glavnih ciljeva Festivala je mladim ljudima pružiti priliku da se uz mentorstvo iskusnih kolega dokažu u njegovoj organizaciji, umjetničkom osmišljavanju i vrhunskoj izvedbi glazbenih djela.

Festivalski ured vodi mlada 22-godišnja Laura Pavlin, koja je nakon jednogodišnje prakse na Međunarodnoj akademiji u Kneževini Lihtenštajn diplomirala na Veleučilištu VERN u Zagrebu, a čiji je završni rad sadržavao problematiku obogaćivanja paške kulturne ponude.

Sudionici Festivala bit će i Tetiana Lutsyk, mlada ukrajinska violinistica koja je svoje obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Isidora Timotijević, mlada violinistica koja svoje obrazovanje stječe u Salzburgu, Duo Aliada iz Austrije, Bogdan Laketić na harmonici i Michal Knot na saksofonu, a svi oni već imaju bogatu internacionalnu karijeru.

Svake godine zadnji dan Festivala posvećen je određenom europskom gradu, a ove godine to je Zagreb. Tim su povodom pozvani Zagrebački solisti, a izvodit će djela Piazzolle, Boccherinija, Vivaldija i Sorkočevića.