EXHIBITION // MARE MODUL – keramičke kućice za podmorske životinjice

  Tehnički muzej Nikola Tesla (izložbena dvorana), Savska cesta 18, Zagreb // 13.7. – 30.7.2018. // Otvorenje u petak, 13. srpnja u 19 sati.

  Grupa umjetnika okupljena u projekt MARE MODUL izradila je staništa, umjetničke objekte od keramike većih dimenzija koji će, postavljeni u more, činiti male grebene i biti podloga na koju i u koju će se naseliti različiti organizmi.

  Individualan izričaj svakog člana grupe rezultirao je različitim rješenjima obzirom na zajednički izvor inspiracije - podmorski svijet.

   0 lidia bosevski
  Martina Franić


  Raznolikost struktura, tekstura, varijacije oblika i odabir gline otvaraju mogućnost privlačenja veće bioraznolikosti. Obrastanje keramičkih struktura organizmima potaknut će dolazak i trajni boravak drugih organizama, koji su na tom području znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima.

  Projekt je uključen u međunarodni znanstveni projekt MERCES: „Obnova morskih ekosustava u promjenjivim EU morima" Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojeg vode izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli i dr. sc. Silvija Kipson. Znanstvenici biolozi će u razdoblju od tri godine bilježiti proces razvoja života na novooblikovanim staništima.

   0 lidia bosevski
  Nada Benc

   

  „Teško je predočiti si razmjere devastacije svijeta u čiju se ljeskavu površinu – pučinu – često zagledavamo nastojeći izreći nešto poetično. Ne postoje valovi koji će svojim perpetuirajućim ritmom pripomoći vidanju naoko nevidljivih rana. Televizijske emisije, koliko god bili potresni prizori koje posreduju, rijetko dopiru do svijesti ljudi, osobito novih generacija koje se informiraju na drukčije načine, brže i uglavnom površnije. I dok će selfiji snimljeni uz morske obale diljem svijeta rezultirati brojnim lajkovima a da se korisnici društvenih mreža ne zapitaju do koje su mjere fotografije koje se neprestano nude na pogled dorađene i „poboljšane”, u podmorju se odvijaju procesi koji će zabrinuti tek rijetke pojedince te ih potaknuti da i sami nešto promijene te pridonesu poboljšanju stanja - Sandra Križić Roban, iz predgovora.

  0 lidia bosevski
  Marina Mijatović

   

  Zahvaljujući snimkama i suradnji umjetnika i znanstvenika u projektu Mare modul, grupa autora osvijestila je brojne promjene nastale u jadranskom podmorju. Vođeni željom za pozitivnom promjenom i nenametljivim načinom ulaska u podmorsku zajednicu, umjetnici u području keramike oblikovali su niz staništa.

  0 lidia bosevski
  Danijela Piculjan

   

  Prirodni materijal – glina, podvrgnut visokim temperaturama, „ohladit” će more. Ne doslovno, već simbolički, omogućujući da se u sitne stvorene strukture ugnijezdi niz mikroorganizama koji zatim pokreću krug života. Ciklus koji je bio prekinut zbog ljudske nepažnje i nerazumijevanja bit će obnovljen zahvaljujući sustavu morskih modula i promjeni agregatnih stanja, dok pokreti ruku autora nastoje prenijeti ideju o fizici valova i načinu kako dôl svakoga od njih, otkako je svijeta, utječe na podmorje i život u njemu.“

  0 lidia bosevski
  Karla Rakuljić


  Autorica koncepcije i voditeljica projekta: Lidia Boševski
  Kustosica izložbe: Sandra Križić Roban
  Prostorna koncepcija i likovni postav izložbe: Zoran Boševski
  Umjetnici sudionici, članovi grupe Mare Modul: Lidia Boševski, Danijela Pičuljan, Snješka Pokos Vujec, Marina Mijatović, Karla Rakuljić, Martina Franić, Nada Benc Štuka, Lauren Moreira, Maddalena Boero, Boris Roce
  Stručni suradnici projekta: izv. prof. dr. sc. Tatjana Barkan Petricioli, dipl. ing. biologije i ekologije Donat Petricioli, profesionalni fotograf podmorja Danijel Frka

   0 lidia bosevski
  Lauren Morreira

   

  Povezivanje umjetničkog projekta MARE MODUL i znanstvenog projekta MERCES predstavlja sinergiju umjetnosti i znanosti u promociji nužnosti brige o okolišu. Želja je ovom izložbom odaslati poruku široj javnosti o važnosti morskih staništa za ljude i potrebi njihova očuvanja te povećati svijest ljudi o rastućem problemu degradacije morskih staništa te mogućnostima njihove obnove.


  Izložba će se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla moći razgledati do 30.7., od utorka do nedjelje od 16 do 20h, ponedjeljkom zatvoreno. Ulaz je slobodan.

  0 lidia bosevski
  Maddalena Boero

  0 lidia bosevski0 lidia bosevski0 lidia bosevski