Username *
Password *
Remember Me

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb, ugostit će izložbu Rasprodaja, autorice Petre Slobodnjak, od 12.6. – 27.6.2018. Otvorenje u utorak, 12. lipnja u 20 sati.

PetraSlobodnjak rasprodaja 01


- Petrine fotografije doimaju se monumentalno – u njihovu središtu stoji komad kućanskog otpada, nekadašnji „predmet želja”, sada napušten i odbačen – ističe u predgovoru voditeljica Galerije ULUPUH Maša Štrbac. - Stolica, sofa, komoda... najčešće stoje kao u vrijeme svoje upotrebe, spremni za korištenje, položeni na pod, uspravljeni na svojim nogama, samo ovoga puta izvan prostora dnevnog boravka, izmješteni u opustjeli krajolik, neimenovan i univerzalan. Snimljeni su u jasnom danjem svjetlu i čini se kao da sjaje u svojoj osamljenosti. Dok ih tako gledam, preobražavaju se u dobroćudna divovska stvorenja koja su pod stare dane svi zaboravili jer više nisu onako lijepa kakva su nekad bila – vrijeme i upotreba načeli su njihovu tekstilnu presvlaku, podstava je provirila iz poderotina, jedna je noga stolice polomljena. Ali oni ipak stoje dostojanstveno na tim klimavim nogama, izranjavani i odbačeni, kao svjedoci jednog života koji je bio. To je tek moja impresija, slika koju osjećam više nego što je vidim, ali zbog nje mi ovi predmeti djeluju kao simboli jedne kulture. Nazivamo je potrošačkom, onom koja trošeći stvari možda troši i vrijeme, koje postaje sve kraće i u kojem ideja dugog trajanja sve više gubi na važnosti. Ubrzali smo vrijeme, promjene su postale stalne, ali nismo se prilagodili neprestanom protoku stvari – proizvodimo ih puno brže nego što propadaju, a neke će nas nadživjeti stoljećima. Koliko možemo svijet napučiti njima, a da nam život u njemu ostane podnošljiv? Možda smo zavedeni pojedinačnim, svojom privatnom željom, izgubili smo sliku cjeline? - .

 PetraSlobodnjak rasprodaja 01


- Petra Slobodnjak ovim pitanjima pristupa studiozno: daje svoj komentar i ovim fotografijama, ali i autorskom publikacijom koja ih prati. Oblikovala ju je, naime, po uzoru na promidžbene kataloge trgovačkih lanaca u kojima se na tankom sjajnom papiru redaju artikli koji se nude na prodaju. U njenoj knjižici to su odbačeni predmeti koji bi, da su na vrijeme primjereno zbrinuti, mogli biti obnovljeni i spremni za novog vlasnika. Uz fotografije, Petra je svoju publikaciju opremila i razgovorima što ih je obavila s ljudima koji se bave zbrinjavanjem otpada u želji da rasvijetli problem sa svih strana. Postoje dobra rješenja i kvalitetne inicijative, i njih treba istaknuti kao mogući model za ostale. Taj istraživački dio kataloga napravila je u suradnji s kulturnom antropologinjom Petrom Kelemen i sociologom Dragom Župarićem-Iljićem, koji su zaslužni za tekstove unutar publikacije - Maša Štrbac, iz predgovora.

O autorici:
Petra Slobodnjak rođena je u Bjelovaru 1988. godine. Diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer Dizajn grafičkih proizvoda. Osim dizajna profesionalno se bavi fotografijom. Do sada je realizirala šest samostalnih, te više od dvadeset skupnih izložbi. Dobitnica je velike nagrade Hrvatskog fotosaveza za najboljeg mladog autora. Članica je ULUPUH-a (od 2013. Sekcije za multimediju i intermediju, od 2017. Sekcije za fotografiju) i Hrvatskog dizajnerskog društva – HDD-a (od 2009.). Službeni je fotograf Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO. www.slobodnjak.com

 PetraSlobodnjak rasprodaja 01PetraSlobodnjak rasprodaja 01