Username *
Password *
Remember Me

Izložba „AKTUALNO“ biennalna je, žirirana, tematska izložba recentnih radova članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju koja se održava od 2008. godine. Ove godine otvara se 25. svibnja u Mimari. Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout. ULUPUH-ovi fotografi, koji već niz godina kroz projekt AKTUALNO problematiziraju suvremene teme, za ovogodišnje, šesto i ujedno posljednje izdanje ovog projekta odabrali su temu ZAJEDNO.

Ana Mihalić iz serije NONA
Maja Hrnjak, Zajedno sami


Izlažu: Janko Belaj, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Nina Đurđević, Damir Hoyka, Maja Hrnjak, Željko Jelenski, Ines Ljubetić Fišer, Anto Magzan, Mario Majcan, Alan Matuka, Ratko Mavar, Ana Mihalić, Karmen Orlić, Petra Slobodnjak, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Zvonimir Tanocki


- „AKTUALNO“ je kustoski projekt koji se od 2008. godine do danas realizira kao niz bijenalnih, tematski koncipiranih, žiriranih i kuriranih izložbi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, kroz koje članovi sekcije imaju priliku dati svoj fotografski osvrt na neku od aktualnih tema u društvu – istaknula je kustosica Višnja Slavica Gabout. - Svojim 6. bijenalnim izdanjem projekt završava svoje 10. godišnje osvjetljavanje aktualne svakodnevice na takav način, ali otvara put budućim konceptima, za nove i drukčije fotografske poglede. Namjera projekta bila je da kroz mnoštvo osobnih vizura umjetnika-fotografa i kroz njihove autorske interpretacije pokaže slojevitu, raznoliku te mozaičnu i iznad svega zanimljivu sliku današnjice - .

Ana Mihalić iz serije NONA
Ana Mihalić, iz serije Nona


Osamnaest autora – fotografa ULUPUH-a, koji su se u 6. izdanju Aktualnog pozabavili ovom temom, pokazali su u svojim radovima da je, zbog novih komunikacijskih alata i novih digitalnih medija, došlo do pomaka i promjene u suvremenoj interpretaciji zajedništva. Stabilnost, neskrivenu emotivnu povezanost i otvorenu komunikativnost pokazuje još jedino obiteljska zajednica.


Sve ostalo se većim dijelom preselilo u zatvorenu zonu unutarnje introspekcije ili fikcije, gdje autori, u „intimnom zajedništvu“, preko simbola i metafora komuniciraju sa svojim „drugim licima“, svojim alter egom , svojim snovima i fantazijama – ili se suočavaju sa svojim „furijama“, osobnim demonima i strahovima.

Ana Mihalić iz serije NONA
Anto Mazgan, iz serije SI


Najposlije, tu su ona javna zajedništva - „zajedništva mase“. Ona su slučajna i privremena, a događaju se u nekom trenutku međusobne involviranosti ljudi i događaja, na ulicama i trgovima, stadionima i sportskim borilištima, odašiljući uvijek poruku o snazi kojom ideja može okupiti mase.


Selekciju radova za izložbu ove su godine obavili, uz kustosicu, fotografi Alan Matuka, Dag Oršić, Tomislav Rastić i Maja Strgar Kurečić.

 

Ana Mihalić iz serije NONA
Ines Ljubetić Fišer, Bezuvjetna ljubav

Ana Mihalić iz serije NONA
Nina Đurđević, Zajedno

Ana Mihalić iz serije NONA
Vladimir Šimunić, dio serije Vintage foto Studio