Username *
Password *
Remember Me

Ovo je stvarno zanimljivo: samo ženke komarca sišu krv koja im je potrebna za razvoj jajšaca, dok se mužjaci hrane nektarom. Jao! Slične zanimljivosti o tim sitnim krvopijama koji nam stvarno ponekad dosađuju možete saznati na izložbi: zagrebački Hrvatski prirodoslovni muzej poziva vas 22.5. u 18 sati, to je sutra, na otvorenje izložbe Komarci - najsmrtonosnije životinje na Zemlji. Izložba je rezultat suradnje najvećeg muzeja u Hrvatskoj - Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

 

dorothyperkins 906768
Chillanje uz vodu, komarci su ziher negdje u blizini! // Dorothy Perkins badići


Autori dr. sc. Iva Mihoci i Petar Crnčan sa suradnicima dr. sc. Anom Klobučar i dr. sc. Nediljkom Landekom prikazat će vrijedne zbirke komaraca u Republici Hrvatskoj, važne biološke karakteristike ove značajne vektorske skupine, kao i životni ciklus komarca u akvariju, a kako bi se posjetitelji upoznali s morfologijom razvojnih stadija. Izložbom se prezentiraju invazivne vrste komaraca te načini njihovog unosa kao i snažan vektorski potencijal. Prikazuju se i brojne metode suzbijanja komaraca u Hrvatskoj i to u različitim stadijima. Izložba je u prezentacijskom smislu obogaćena i tehnologijom hologramskog prikaza, a koji se pokazao kao izvrsna metoda vizualizacije ovih sitnih organizama.


Izložba je posvećena prof. dr. sc. Enrihu Merdiću zbog izuzetnog znanstvenog doprinosa poznavanju biologije, ekologije i metoda kontrole populacija komaraca u Hrvatskoj, a može se razgledati do kraja ove godine.


ZANIMLJIVOSTI:
● Komarci uzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na Zemlji. Oni su prijenosnici uzročnika različitih bolesti kao što su malarija, denga, groznica Zapadnog Nila te brojne druge bolesti.

● Oko polovine svjetskog stanovništva neprestano je izloženo visokom riziku od zaraze bolestima koje prenose komarci.

● Do sada je opisano preko 3500 vrsta komaraca u 113 rodova.

● Ljudi su oduvijek pokušavali suzbiti komarce, no do danas niti jedan pokušaj nije rezultirao trajnijim uspjehom.

● Ribe Gambusia affinis i Gambusia holbrooki iako djelotvorne u kontroli komaraca i široko introducirane u tu svrhu, obje negativno utječu na populacije autohtonih vrsta riba te zajednice zooplanktona, kukaca i rakova.

 

 Wilko 940193