Username *
Password *
Remember Me

- Aromaterapija predstavlja savršen način za opuštanje jer putem nje možemo dobiti toplinu za kojom žudimo. Ona nas može umiriti i oraspoložiti, može nam otjerati zimsko neraspoloženje i potaknuti u nama osjećaj sreće, poticanjem lučenja serotonina – ističe magistra Mirna Matas iz Farmacije u Jurišićevoj 3, Zagreb. - Osim što će nam popraviti tmurno raspoloženje, ona će nas uspješno braniti od bakterija i virusa, koji su nam glavni neprijatelji u hladno godišnje doba - .

 

IMG 20140118 055039


Procesima tiještenja svježe kore citrusa izoliraju se eterična ulja limuna (Citrus limon), bergamota (Citrus bergamia), limete (Citrus aurantifolia), slatke i gorke naranče (Citrus sinesis i Citrus aurantium ssp. Amara), mandarine (Citrus reticulata var. Clementina), grejpa (Citrus paradisi) i nekih drugih citrusa. Citrusna ulja povoljno djeluju na psihu.


1. Grejp i limun, radi snažnog antibakterijskog djelovanja, osim u difuzorima i za podizanje raspoloženja, koriste se i kao osvježivači i dezinficijensi prostora.

 

IMG 20140118 055039


2. Gorka naranča odličan je primjer kako se iz iste biljke mogu dobiti tri različita eterična ulja, ukoliko se izoliraju različitim postupcima i od različitih dijelova biljke. Hladnim tiještenjem gorke naranče dobiva se eterično ulje koje djeluje smirujuće kod anksioznih stanja, te koje je ujedno veoma korisno kod problema sa dispepsijom ili kod gastrointestinalnog spazma.


3. Petit grain je eterično ulje dobiveno parnom destilacijom listova gorke naranče, bogato esterima, koje djeluje balansirajuće na emocije i teška psihološka stanja.

 

IMG 20140118 055039


4. Destilacijom cvjetova gorke naranče izolira se neroli, jedno od najcjenjenijih i najskupljih eteričnih ulja, koje se, radi svog osebujnog mirisa, koristi u svijetu parfema i kozmetike, te koje odlično djeluje na depresivna i anksiozna stanja i vraća ravnotežu preopterećenoj psihi.


5. Eterično ulje ruže (Rosa centifolia ili Rosa damascena) nježan je, ali moćni prirodni antidepresiv te živčani tonik i afrodizijak. Djelotvornim se pokazalo u liječenju depresije izazvane stresom, kao što su prekid veze ili neki drugi gubitak u životu.

 

IMG 20140118 055039


6. Lavanda je jedno od najslavnijih antidepresivnih ulja, a smatra se da djeluje poticanjem lučenja serotonina u mozgu. Kao i ostala umirujuća ulja, lavandu je najbolje udisati kasno popodne ili navečer, kako bi nas opustila i polako uvela u san.


7. Muškatna kadulja (Salvia Sclarea) porijeklom je iz Italije, južne Francuske i Sirije, a njezino ulje može se opisati kao spoj euforije, te ujedno spokoja i opuštenosti. Osim što podiže raspoloženje, jača otpornost na stres te ublažava psihičku napetost i opušta mišiće.

IMG 20140118 055039


8. Ylang-ylang (Cananga odorata) malo je tropsko stablo koje raste na Filipinima, Javi, Sumatri, te Madagaskaru. Ovo ulje, čije ime znači cvijet-cvijet, smanjuje potištenost i tjeskobu, te smiruje usplahirenost i razdražljivost i pomaže pri uspavljivanju.

9. Emocionalno toplo i poticajno je i eterično ulje jasmina, te je jedno od najučinkovitijih ulja za podizanje raspoloženja.

10. Eterično ulje bergamota dobiva se iz istoimene biljke koja pripada porodici citrusa, kao gorka naranča i limun.


Antidepresivna i umirujuća ulja mogu se nakapati i na jastuk, posteljinu, te komadić vate ili maramicu koji se potom u niskim blagim koncentracijama udišu preko noći i umiruju nas.

 

IMG 20140118 055039

 

 IMG 20140118 055039

IMG 20140118 055039

IMG 20140118 055039