Username *
Password *
Remember Me

Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu izložbom Italian Light, koja se otvara 15.2., predstavlja hrvatskoj javnosti izvanredne primjere talijanskog dizajna na području kućne rasvjete od početka ’50-ih do kraja ’90-ih godina 20. stoljeća iz Zbirke Cortopassi. Kustoski posao izložbe potpisuje Studio Archeo900 iz Ferrare.

 

 1. Stilnovo model nepoznat 1950. 55. nepoznat dizajner dim. 40vx45 cm Medium
Stilnovo, model-nepoznat, 1950.-55., nepoznat dizajner, dim. 40(v)x45 cm

 

Odabrane avangardne lampe jasno dočaravaju jednu od najvažnijih i najupečatljivijih karakteristika talijanskog dizajna na području kućne rasvjete – on nikada nije bio isključivo funkcionalan, a još manje uvjetovan zakonima proizvodnje.
Dizajnerski su projekti bili uvijek isprepleteni dubljim propitivanjima čime je završni proizvod dobivao i misaonu dimenziju.


Svi arhitekti i dizajneri koji su djelovali u razdoblju od završetka Drugog svjetskog rata do danas radili su potpuno slobodno i nesputano. Projektiranje lampe, predmeta koji regulira nematerijalnu pojavu-svjetlost, omogućilo je ovoj grani dizajna da istražuje i izražava ne samo funkcionalnost, već i duboke aspekte ljudske prirode te povezanost čovjeka sa svijetom. U tom smislu, izložba o lampama predstavlja privilegirani pogled na talijanski dizajn i njegove teorijske postavke kroz tri ključna razdoblja.

1. Stilnovo model nepoznat 1950. 55. nepoznat dizajner dim. 40vx45 cm Medium
Arteluce Model 597,1961. Dizajner Gianfranco Frattini, dim. 42(v)x40 cm

 


U razdoblju od 1950. do 1965. razvija se područje rasvjetne tehnologije i njegova proizvodnja. Razdoblje je to prijelaza iz malobrojnih zanatskih tvrtki koje se bave proizvodnjom lampi izvan okvira povijesne tradicije prema podjeli tržišta modernog serijskog namještaja između malih i srednjih tvrtki.
Uzor je funkcionalizam koji dolazi iz Sjeverne Europe i koji predstavlja novi kulturalni background koji je suprotan nasljeđu tradicionalnih povijesnih stilova veoma prisutnih u Italiji nakon Drugog svjetskog rata.
Međutim, interpretacija predmeta te njihova funkcionalnost je od samog početka vrlo složena i razrađena.


Kriterij funkcionalnosti s jedne strane koristi se za prekidanje veza s oblicima naslijeđenima iz prošlosti, a s druge, on se suprotstavlja obrazovanju talijanskih dizajnera koji nakon Drugog svjetskog rata djeluju u Milanu, gradu koji vrvi idejama i suradnjama između umjetnika, arhitekata, književnika.

1. Stilnovo model nepoznat 1950. 55. nepoznat dizajner dim. 40vx45 cm Medium
Stilnovo, Model Spinnaker, Dizajneri Costantino Corsini i Giorgio Wiskemann, 1970. dim.60(v)x42 cm

 

 

U razdoblju od 1965. do 1980. dizajniranje rasvjetnih tijela nema za cilj samo rješenje tehničkog problema ispravnog osvjetljenja, već propitivanje funkcionalnih običaja kroz novi pogled na svijet, na društvo i na sudbinu samog dizajnerskog projektiranja. Oblik lampe i svjetlosni efekt koji ona daje poprimaju tako simboličku funkciju, izražavajući i nudeći jedan širi koncept.

Svjetlost time poprima novu vrijednost: ne samo da osvjetljava stvarne predmete, pobjeđujući mrak, već otkriva i približava složene nematerijalne stvarnosti.

Ova duboka promjena u području dizajna tih se godina razvija u raznim teorijskim smjerovima, čiji se temelji mogu svesti na konceptualni i kritički dizajn (E. Sottsass Jr., Archizoom i Superstudio) pop matrica u mediteranskom kulturnom kontekstu (lampa „Chiara“ Marija Bellinija i „Profiterole“ Sergia Astija), te naposljetku, znanstveni i eksperimentalni pristup vezan uz pokrete Arte Programmata (Gruppo Dam, Grupa ARDITI, New Lamp Marija Venta).

 Tekst i foto: MUO1. Stilnovo model nepoznat 1950. 55. nepoznat dizajner dim. 40vx45 cm Medium
Flos, Model Gatto, 1960. Dizajneri Achille Castiglioni i Pier Giacomo Castiglioni, dim.56(v)x34 cm

1. Stilnovo model nepoznat 1950. 55. nepoznat dizajner dim. 40vx45 cm Medium
Valenti, Model Medusa, Dizajner Olaf Von Bohr, 1968. dim.65(v)x35 cm

1. Stilnovo model nepoznat 1950. 55. nepoznat dizajner dim. 40vx45 cm Medium
Alchimia, Model Sinerpica, Dizajner Michele De Lucchi, 1979. dim.75(v)x17 cm

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location