Zdrava strana pizze!

  Već i sama pomisao na pizzu, to iznimno popularno jelo, podsjeti nas na višak kalorija, no ta talijanska kreacija ne treba uvijek biti nepoželjan element kad je riječ o tjelesnoj težini. Naime, postoje brojne zdravije varijante koje su itekako dobrodošle i to ne samo kao odabir u restoranu, već i kao super obrok kod kuće. Držite se naših isprobanih pravila i neće vas peći savjest kad na tanjuru ostanu samo mrvice! Naravno, nećete je jesti svakog dana, no na primjer vikendom ili u trenucima kad baš želite posložiti svoje omiljene sastojke na tijesto, ona postaje super fina opcija.

  tshirtstore


  1
  Kao prvo morate znati da jedan trokut pizze koji možemo kupiti na svakom uglu sadrži oko 300 kalorija, no kod kuće ta brojka može biti i niža, na način da regulirate količinu i kvalitetu sastojaka. I vani si možete pomoći: odaberite komad s manje slanih i masnih sastojaka i na taj način pošteno uštedite na unosu kalorija.

  2
  Najzdravija će zasigurno biti ona pizza koju sami složite jer samo ćete onda biti sto posto sigurni što se nalazi u njoj. Na primjer, koristite manje masne sireve jer oni nose mnogo kalorija, a i možete odabrati jednu, a ne četiri vrste sira…

  3
  Koristite mnogo povrća: bilo da je pečeno ili svježe uz krišku pizze, povrće je poželjan sastojak svakog obroka. Možete ga napraviti kao salatu ili poslagati na svježe pripremljeno tijesto: tu su tikvice, patliđani, paprika, poriluk, luk, kukuruz… Popularna je na gotovoj pizzi i svježa rikula, no stavite je kad se pizza malo ohladi, kako se lišće ne bi odmah sasušilo. Uvijek začinite omiljenim začinima, a mi predlažemo vlasac kao super fini touch… 

   

  333

  4
  Sol. Ne možemo bez nje, a moramo paziti na unos. Sol je veliki neprijatelj u većim količinama, no naravno da hrana ne mora biti bezukusna. Pazite na količinu soli koju koristite i pri izradi pizze, valja imati na umu da je sir obično dosta slan pa ne treba pretjerivati. Ako slučajno volite malo pršuta ili šunke dodati na pizzu, oni također znaju biti jako slani.

  5
  Tijesto neka bude integralno: možete ga kupiti gotovog ili sami zamijesiti. Integralno je brašno bogato vlaknima koja donose i osjećaj sitosti, te su izuzetno važna za normalno funkcioniranje probavnog sustava.

  6
  Umak od rajčice je vrlo zdrav, stavite ga više, kako bi okus bio bolji i sočniji. Uostalom, rajčica je velik izvor likopena, antioksidansa koji prevenira mnoge bolesti. 

   

  povrce
  Ne zaboravite na povrće: može i u obliku salate, bitno je da bude svaki dan na rasporedu! A komadići slanine? Jaaako slani, no na pizzi fantastični!

   Foto: prshots / Tshirt store, House of Bath, Dunnes Stores