Vinska promotorica MARIJA VUKELIĆ // od Sljemena i šetnje Maksimirom do vodećih hrvatskih eno-gastro projekata

    Ako imalo imate veze s hrvatskom vinskom scenom, kad-tad naletjet ćete na – Mariju Vukelić, prof. francuskog, talijanskog i književnosti. Ako vam je slučajno promakla, ispravit ću tu nepravdu, zamolila sam je za priču, o tome što voli i radi. Posebna je žena, inspirativna i kreativna na svom području te vrlo utjecajna. To će vam reći svatko tko sudjeluje u njezinim projektima ili ih posjećuje radi užitka, uživanja u vinima te je u potrazi za novim znanjima o okusima i kulturi vina.

    Ovo je njezina priča, kao i svi izvrsni projektima na kojima radi ili ih je osobno osmislila.

    Freedom 3.dan Korčula 35

    Piše: Marija Vukelić

    Vino je dio moga svakodnevnog proučavanja i učenja, čitanja, istraživanja - pa ono što ja naučim prenosim na druge putem radionica i posebnih ciljanih edukacija.

    Iznimno sam ponosna što sam osmislila video i zoom tečaj 'Francuski i vino', u kojemu obrađujem pojmove vezane uz vino abecednim redom, riječi iz francuskoga jezika, koji su kod nas, vrlo često krivo izgovaraju i krivo upotrebljavaju.

    Do vina su me doveli 'moji' jezici

    Gotovo je nemoguće voljeti francuski i talijanski jezik, a da, uz književnost i opću kulturu, ne dotakneš i kulturu stola, odnosno eno-gastronomsku priču. Tako je krenulo i kod mene.

    Uz francuski i talijanski jezik te književnost, na fakultetu su se otvarali novi pogledi na svijet, uslijedila su putovanja, upoznavanje s hranom i vinom dviju najvećih vinskih država na svijetu.

    Tako se formirao hobi - kušanje vina, čitanje o vinima, kupovanje knjižica, knjiga, vinskih enciklopedija, - i u jednom trenutku shvatiš da se time baviš puno vremena, i polako iz hobija - prijeđe u posao.

    Freedom 4.dan HVAR 333

    U slobodno vrijeme čitam i hodam

    Svaka nedjelja u Zagrebu počinje brzim hodanjem po Maksimiru, pa slijedi plac, pa kavica. Kad je više vremena, nedjeljom se ide na Sljeme. To su zagrebački nedjeljni rituali.

    Kad nisam u Zagrebu, onda najčešće hodam – po vinogradima, po Hrvatskoj. Obožavam glazbu, doma stalno svira radio, a i u autu, katkad malo i preglasno.

    Od klasike, preko glazbe 80-tih, do današnjih izvođača, mlađih koje upoznajem preko kćeri i starijih, koji se i dalje dobro drže. Sve može, samo ne cajke!

    Francuski jako volim i predajem ga i online i privatno

    Moj učenik je i najbolji hrvatski sommelier Ivan Jug, suvlasnik Noela, jedinog zagrebačkog restorana s Michelin zvjezdicom. Uči francuski jer zna koliko mu je bitan u profesionalnom napredovanju, a i za opću kulturu.

    Freedom 2. dan VIS 258

    Radim i 'Vinske srijede' u restoranu 'Trilogija Fino i vino' gdje predstavljam vinare ili radim sortne radionice – kušanje vina na slijepo, gdje se boca zamota da se ne vidi etiketa, kako bi se objektivno ocijenila kvaliteta vina, bez utjecaja imena vinarije.

    25.5. je na rasporedu vinska srijeda s vinarijom Poletti koja slavi 180 godina postojanja 

    Povremeno organiziram i manja ocjenjivanja vina naslijepo u naslijeđenom projektu 'Vinske zvijezde', s partnerom, enologom Sašom Zecom, na koje pozivamo renomirane, ali i mlade enologe i sommeliere kako bi imali priliku vježbati ono što su naučili (većinom) teoretski. Ovakva ocjenjivanja naslijepo idealan su pokazatelj kvalitete, a mi imamo sreću tako kušati više vina i upoznavati novitete na vinskoj sceni Hrvatske.

    CH Champagne 4

    Mnogo je većih i manjih vinskih događaja koje sam osmislila ili organizirala sama ili u suradnji s drugima, ali u zadnjih nekoliko godina prije svega pratim scenu izvornih hrvatskih sorti s jedne strane i - pjenušavih vina, s druge.

    Salon pjenušavih vina Zagreb nastao je po licenci slovenskoga 'Salona penečih vin', uz slovenske partnere, dr Ninu Levičnik, utemeljiteljicu mreže 'Salon of Sparkling wines' i moju prijateljicu.

    Ona je zamislila više salona tijekom godine, u glavnim gradovima regije, kojima bi se povezivali ljudi koji vole pjenušce. Nakon Ljubljane, Zagreb je krenuo 2017. sa središnjim događajem u siječnju, kako bi se svi ljubitelji pjenušca “ujedinili” na početku godine s mjehurićima u čaši, i umjereno uživali u pjenušcima tijekom cijele godine, a ne samo u doba slavlja - Nove godine i rođendani.

    Pjenušci vole hrane, pa smo tako osmislili i pod-projekt 'Sparkling Table': to su večere s prijateljima gdje sljubljujemo tematski hranu i vina.

    Freedom 3.dan Korčula 153

    U doba korone, čim smo mogli izaći iz svojih gradova u susjedne županije osmislila sam 'Pjenušavi doručak u vinogradu', mini pjenušavi događaj u jutarnjim satima na kojemu se gosti upoznaju s pjenušcima i vinarima jednoga kraja te tako upoznaju pjenušavu eno-gastro destinaciju.

    Tada je edukacija spontana, ljudi se zabavljaju, ali i puno nauče o regiji-domaćinu, te o raznim vrstama pjenušavih vina.

    Ove godine već je pet datuma rezervirano za doručke koji se organiziraju u suradnji s lokalnim i županijskim TZ: Međimurje bilo 14.5, Zagorje je 21.5., Plešivica 12.6, Ilok 2.7., Erdut 10.9.

    Nakon doručaka, tu su i važni projekti/suradnje s udrugom vinara otoka Hvara, u lipnju je festival 'Jelsa Wine, olive & Heritage', u kolovozu je veliko ocjenjivanje otočkih izvornih sorti (bogdanuša, bijele sorte, plavac mali ) Jelsa Summer wine tasting.

    Da mi jesen ne bi bila dosadna, osmislila sam i terroirsko krstarenje otocima - edukativno-promotivnu turu po otocima Visu, Hvaru, Korčuli s kušanjem autohtonih sorti i upoznavanjem vinara – Hedonist Terroir wine & dine Tour.

    A tijekom godine i učim - upisala sam Tečaj vinarstva i vinogradarstva na Agronomskom fakultetu u ZG u programu cjeloživotnog učenja. Jako je zanimljivo i veseli me biti ponovno u školskim klupama.

    Projekti se mogu pratiti na FB stranicama

    Salon of Sparkling wines
    ABeceda finih zalogaja
    Instagram je marijavukelic7

     5.SSW Zg 25