Urbani vrt kod Arena centra

  - Arena Centar Zagreb prvi je trgovački centar s vlastitim urbanim vrtom koji je dao na korištenje svojim sugrađanima. Zelenu površinu ispred centra u zagrebačkom Laništu odlučili su iskoristiti i besplatno ponuditi dvjema obiteljima te udruzi 3L koja brine o djeci s posebnim zdravstvenim potrebama. Ovog proljeća obitelj Brkić iz susjedstva Arena Centra i mlada studentica krajobrazne arhitekture Filipa Raić uređivat će svoje gredice na zelenoj površini, a sav materijal potreban za sadnju donirao im je sam Centar. U trećoj gredici, koju će uređivati članovi udruge 3L, prvu biljku svečano je posadio uspješni paraolimpijac Mihovil Španja - objavio je Arena Centar Zagreb.

   

  07 Urbani vrt Mobilni vrt zadruge Martinov plašt

   

  Obitelji su mjesto u urbanom vrtu dobile na natječaju na kojem su morali uvjeriti stručni žiri da će upravo oni najbolje skrbiti za zelene gredice. „Mi bismo trebali osvojiti vrtnu gredicu na besplatno korištenje, jer volimo zemlju, volimo biljke i djeci želimo u nasljeđe ostaviti potrebu da sama svojim rukama stvore, daju, njeguju i poštuju život koji nas hrani i usrećuje. I zato jer stvarno želimo pravu gredicu“, tim je riječima obitelj Brkić osvojila žiri.

  Filipa Raić, studentica krajobrazne arhitekture u Zagrebu osvojila je također jako željenu vrtnu gredicu. „S obzirom na to da je roditeljima teško odvojiti dovoljno novaca, moje sestre i ja moramo paziti na svaku lipu iako se hranimo u studenskoj menzi. Rado bismo si uzgojile povrće na gredici i pojele nešto svoje i zdravo iz vlastite kuhinje“.

  Udruga za skrb djece s posebnim zdravstvenim potrebama 3L treći je korisnik vrtne gredice u urbanom vrtu Arena Centra. Vrt će koristiti za edukativne radionice sa svojim štićenicima jer poznato je da vrtlarenje ima i terapeutski učinak.

   

  06 Kornelija Benyovski Šoštarić

  Za sve korisnike vrta i zainteresirane građane, Arena Centar je organizirao edukativnu radionicu s poznatom vrtlaricom Kornelijom Benyovski Šoštarić. Zajedno su zasadili krastavce, rajčicu, tikvice i mahune koji će se uz pravilnu brigu i održavanje uskoro naći na njihovim tanjurima.


  Cijeli projekt obilježila je i humanitarna akcija koju predvodi zadruga Martinov plašt koja skrbi o ranjivim kategorijama društva i kojoj je cilj podići kvalitetu njihovog svakodnevnog života. Članovi zadruge postavili su unutar Arena Centra mobilni povrtnjak posebno prilagođen za osobe s invaliditetom. Sredstva prikupljena prodajom uskrsnih artikala s proljetnim sadnicama namijenjena su izradi mobilnog povrtnjaka za obitelj Marušić iz susjedstva Arena Centra koja ima dijete s posebnim zdravstvenim potrebama.

   

  05 Urbani vrt Arena centra