Što je to super-hrana?

    Svakodnevna briga o ljepoti i zdravlju ne može se odvojiti od pametnog planiranja prehrane, ma koliko god malo vremena za kuhanje imali. Naime, s godinama koža nam sve više otkriva eventualnu nebrigu odnosno odaje koliko je kvalitetna hrana koju konzumiramo. Zato smo se pozabavili nekim namirnicama koje surađuju s našim zdravljem, daju nam energiju na dnevnoj bazi i rade na očuvanju kože mladolikom i elastičnom. Možete pročitati kako se zdravo hraniti, ali i izgubiti višak kilograma. Tu smo nabrojali ujedno namirnice koje ne sadrže gluten, jer mnogi su upravo na njega alergični. Upoznajte maca prah, chia sjemenke, acai prah, kurkumu…


    sainsburyshome 97126r cr

    Maca prah se tradicionalno koristi kao izvor snage, a cijenjen je podjednako među muškarcima i ženama. Zbog svojeg djelovanja poznat je i kao «ginseng s Anda».  Korijen Maca praha sadrži visok postotak hranjivih tvari koje su neophodne za život: kalcij, magnezij, kalij, fosfor, željezo, cink, vitamine B1, B2, B12, C i E, riboflavin, tiamin, askorbinsku kiselinu i esencijalne masne kiseline. Poznato je da Maca naše tijelo brzo opskrbljuje energijom, povećava izdržljivost, ublažava kronični umor, ublažava menstrualne simptome, smanjuje hormonalne poremećaje tijekom menopauze, poboljšava pamćenje, daje koži mladenački izgled, te pridonosi zdravlju kostiju i zubi. Koristi se 1-3 čajne žličice dnevno. Preporučuje se piti sa sokom, vodom, ili u frapeima.


    2 cr

    Chia sjemenke su bogate masnim kiselinama (posebice omega-3), proteinima i vlaknima. Sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina koje predstavljaju 60% njihovih ukupnih masnoća. Od  ostalih srodnih namirnica razlikuju se i po stabilnosti masnih kiselina. Mogu puno dulje stajati izložene svjetlosti i višim temperaturama prije nego užegnu. Obiluju i prehrambenim vlaknima (više i od integralnih žitarica), koja imaju snažnu moć apsorpcije tekućine. Unos chia sjemenki olakšava gubitak tjelesne težine ubrzavanjem apsorpcije i razgradnjom masnoća, a također daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks. Idealan su dodatak prehrani za sportaše, jer osim hidratacije i ravnoteže elektrolita, omogućuju učinkovitu i brzu regeneraciju mišića i ostalih tkiva. Budući da ne sadrže gluten, također su pogodne za ljude koji su na njega alergični ili ga izbjegavaju. Chia sjemenke pomažu jačanju kose,  smanjenju razine lošeg kolesterola u krvi te ublažavaju poteškoće menopauze i  menstrualne probleme. Preporučuje se namočiti ih 10-tak minuta bez termičke obrade.

    marksandspencer 906 cr

    Prah konoplje  (55% proteina) je bogat izvor esencijalnih aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vlakana i bjelančevina. Prirodni je izvor kalcija, a bogat je i željezom. Vrlo je cijenjen kod rekreativaca kao i kod profesionalnih sportaša. Pomaže u mršavljenju, ali i u izgradnji i oblikovanju mišića. Također je važan za ljude koji su osjetljivi na gluten ili soju. Za opće poboljšanje općeg stanja organizma dovoljno je ako se uzima 2 žlice dnevno.

    Kakao prah i kakao zrno izvor su esencijalnih aminokiselina i bogati su magnezijem. Kakao se od davnina smatra dragocjenom namirnicom zbog čega je i nazvan hrana bogova. Kakao sadrži 300 različitih spojeva koji utječu na podizanje raspoloženja (hormoni sreće), kao što su serotonin, triptofan, anandamid, dopamin, feniletilamin i arganin. Kakao prah se može koristiti kao afrodizijak, za povećanje raspoloženja (anti-stres) i opuštanje. Zbog sadržaja magnezija pomaže snižavanju krvnog tlaka. U kakau se nalazi i feniletilamin, koji povećava sposobnost koncentracije i kapacitet memorije. Prah se koristi za pripremu čokolada, keksa, slastica, preljeva. Svježe smrvljena kakao zrna imaju blago gorak okus, pa su savršen spoj sa slatkim ili suhim voćem, orasima ili sjemenkama, u pahuljicama, jogurtu, frapeu, voćnim kupovima, svježim kolačima... Sadrži dvostruko više antioksidanta od crnog vina i tri puta više nego zeleni čaj. Antioksidanti su tvari koje usporavaju ili sprječavaju oksidaciju važnih staničnih komponenti - čime se poboljšava funkcioniranje imunološkog sustava, povećava sposobnost organizma u teškim i stresnim situacijama, a posebno može smanjiti rizik od raka, arterioskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti. Od vitamina dominira vitamin C, koji djeluje kao antioksidant. Kakao maslac je jedna od najstabilnijih prirodnih masnoća koja sadrži nezasićene masne kiseline. Zbog svoje kremaste strukture i bogatog čokoladnog mirisa koristi se kao sastojak u izradi  čokoladnih delicija, ali i u proizvodima za njegu kože (kreme/sapuni).


    3

    Acai prah se dobiva iz bobičastog voća i bogat je izvor vitamina C, omega-3 masnih kiselina i vlakana uz malu količinu prirodnih šećera.  Posebno je cijenjen zbog bogatstva vitaminima/hranjivih tvari. Organski acai prah bogat je i kalijem, vitaminima skupine B, vitaminom E, vlaknima i antioksidantima. Poboljšava probavu, jača imunološki sustav, poboljšava spavanje i pridonosi zdravlju kose, očiju i kože. Nezamjenjiv je za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava, pomaže reguliranju krvnog tlaka i smanjenju rizika od srčanog udara. U prehranu donosi i deficitarnu ljubičastu boju. Može se koristiti svaki dan, 1-2 čajne žličice, pomiješan u smoothie, sok ili voćne salate.


    marksandspencer 964021 cr

     

    Kurkuma je začin koji obnavlja stanice mozga i zbog toga može čak popraviti štetu na moždanom tkivu izazvanu moždanim udarom, tvrde znanstvenici. U ovom je indijskom začinu, naime, pronađena do sada neotkrivena molekula koja blagotvorno djeluje na mozak i rane na ljudskom tijelu. Djelovanje novootkrivene molekule nazvane CNB-001 nije samo preventivno, već svojim djelovanjem pomaže i u oporavku oštećenog tkiva, uzrokovanom slabim dotokom kisika i krvi u mozak, tvrdi voditelj istraživanja na neurološkom odjelu klinike u Los Angelesu. Kurkuma je najpoznatiji indijski začin, za koji se od davnina tvrdi da je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se otkrivala tijekom niza stoljeća, a najvažniji aktivni ljekoviti sastojak zove se curcumin. Do sada  je potvrđen blagotvoran učinak kurkume kod mnogih bolesti - pročišćava jetru na prirodan način, sprječava, čak i zaustavlja razvoj Alzheimerove bolesti, sprječava rast metastaza kod mnogo vrsta raka, prirodni je lijek protiv bolova, regulira metabolizam i pomaže u mršavljenju. U Kini se od davnina koristi kao lijek protiv depresije, zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume. Istražuje se djelovanje kurkume na rak štitnjače, a dosadašnji rezultati su odlični. Kurkuma ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu, potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože. Osim toga ovaj začin žute boje posjeduje antiseptička i antibakterijska svojstva pa se može koristiti za dezinfekciju rana. Kurkuma se u Indiji koristi već tisućama godina i kao prirodna boja, posebice za prehrambenu namjenu.

    marksandspencer 9

    Cimet nudi puno više od mirisnog začina za štrudle i kuhano vino. Stručnjaci smatraju kako je cimet jedna od najsvestranijih i najučinkovitijih biljaka s dugim popisom zdravstvenih dobrobiti, uključujući i iznimne djelotvornosti u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost inzulina. Richard Anderson, nutricionist i biokemičar pri istraživačkom centru Beltsville Human Nutrition Research Center u SAD-u istražuje cimet već gotovo dvadeset godina, te na osnovu bogatog znanstvenog iskustva zaključuje da ovaj začin potiče učinkovitost inzulina, ima antioksidacijska, antibakterijska, protuupalna kao i potencijalna anti-karcinogena svojstva. Uz to, može sniziti i krvni tlak, kolesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Richard Anderson vjeruje i kako bi cimet mogao pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti jer je u nedavno objavljenoj studiji opisao sposobnost ekstrakta cimeta da inhibira neke od toksičnih nakupina bjelančevina za koje se zna da se pojavljuju u mozgu oboljelih. Jeya Henry, znanstvenik sa Sveučilišta Oxford Brookes, cimet stavlja na treće mjesto svojeg tzv. "must have" popisa namirnica, odmah poslije češnjaka i kurkume. Ljekoviti se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, koja potječe sa Šri Lanke (cejlonski cimet). Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume, porijeklom iz Burme.

    Rogač je super-hrana svojstvena za naše podneblje. Tanini rogača djeluju inhibitorno na probavne enzime; inaktiviraju  coli bakterije i istovremeno podupiru vrlo dobar sastav crijevnih bakterija. Općenito djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu. Zato se koristi za ublažavanje mučnina i proljeva. Bogat je izvor vitamina i minerala (naročito kalcija), kao i nekih elemenata u tragovima. Novija istraživanja: pokusni štakori hranjeni s 15% karuba gume  iz rogača 2-6 tjedana izgubili su na težini u odnosu na kontrolnu grupu a istovremeno je došlo i do smanjenja razine glukoze u krvi, kolesterola u plazmi, te inzulina. Proizlazi da bi se karuba guma mogla primjenjivati kao dodatak hrani kod oboljelih od šećerne bolesti. Danas je brašno  rogača popularno u hrani za posebne potrebe te kao supstitut za kakao. U tu svrhu koriste se pržene mahune. Ekstrakt rogača upotrebljava se kao aroma u proizvodnji široke palete proizvoda te je i prehrambeni aditiv (E 410), koji se kao zgušnjivač i stabilizator koristi u recepturama raznih prehrambenih proizvoda. Samljeveni plodovi rogača dodaju se u razne čajeve protiv kašlja i za zaustavljanje proljeva, ali i u preparate za mršavljenje, „energetske» pločice, te surogate čokolade i kave. Prah je također pomoćno sredstvo kod dišnih i probavnih tegoba, naročito dijareje, pri čemu je nužno ukloniti sjemenke. Samo brašno rogača se koristi protiv dijareje kod beba i male djece.

     

    laredoutePametnom i planiranom prehranom možete održavati idealnu tjelesnu težinu

     

    Kokos
    Mnogi nutricionisti danas smatraju kokos pravim čudom. Mladi kokos je jedan od najboljih prirodnih izvora elektrolita. Elektroliti su ionizirane soli u našim stanicama, koje prenose energiju po cijelom tijelu. Kokosovo mlijeko je puno bolje piće od komercijalnih sportskih napitaka, koji su puni umjetnog šećera i boja. Molekularna struktura kokosovog mlijeka je identična ljudskoj krvnoj plazmi. Konzumiranje kokosovog mlijeka je poput mini-transfuzije krvi. Naime, tokom drugog svjetskog rata davanje kokosovog mlijeka ranjenim vojnicima bila je uobičajena praksa. Ulje kokosa je najbolje ulje koje možete pronaći u prirodi. Masne kiseline iz kokosovog ulja organizam šalje direktno u jetru, gdje se one odmah pretvaraju u energiju. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Ulje kokosa posjeduje anti-bakterijska, anti-virusna i anti-gljivična svojstva. Stanovnici tihooceanskih otoka smatraju ovo ulje darom prirode i lijekom za sve bolesti.

    Recept Fit for summer – kako steći i zadržati vitku liniju.
    1 žlica kokos maslaca
    1 žlica kakao praha
    1 žlica psyllium praha
    1 Oatly zobenog mlijeka vanilija
    = količina za 10 doza


    Recept Women's power – usmjeren na ženske probleme poput PMS-a, menopauze, promjena raspoloženja, umora…
    1 žličica Maca praha
    1 žličica Konoplja praha
    1 žličica Kokos maslaca
    1 L zobeno mlijeko vanilija
    = količina dovoljna za 10 doza


    Sve proizvode možete nabaviti u Bio&bio dućanima.

    Foto: prshots, Bio&Bio, La Redoute, Sainsbury Home, Marks & Spencer