Prvo hrvatsko ekološko imanje Zrno

  Ekoimanje Zrno u Habijanovcu kod Vrbovca najstarije je hrvatsko ekološko imanje koje djeluje od 1988. godine. Prostire se na 20 ha, a od 2010. godine je u vlasništvu Biovege. Na njemu se uzgaja 50-ak kultura; žitarice, mahunarke, ljekovite gljive, začini te voće i povrće koje se koristi kao sirovina za pripremu svježeg programa i preradu.

  piraz
   Piraž - kruh za zdrave gurmanske užitke u ekskluzivnoj ponudi bio&bio trgovina

  Ekološki beskvasni kruh sa Zrna, nastao prema ideji Zlatka Pejića, proizvodi se od domaćih ekoloških žitarica sa samog imanja koje ovdje prolaze cijeli proces: od uzgoja, mljevenja u malom mlinu do proizvodnje u pekarskom pogonu po uzoru na artisan bakery. U svijetu se ovakav kruh popularno naziva Sourdough bread, a kod nas beskvasni kruh ili kruh na bazi kiselog tijesta. Osim uobičajenih sastojaka, kao što su brašno i sol, značajni dio kruha čini i voda. Za proizvodnju kruha s imanja Zrno voda se crpi s dubine od 120 metara i nije kemijski tretirana. Svakako vrijedi naglasiti i posebnost samog postupka proizvodnje, korištenje fermentirane baze tj. startera umjesto kvasca.

  kruhovi

  Piraž, najnoviji beskvasni kruh, namijenjen je osobama koje vole kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena, kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu. Dok pir sadrži bogatstvo hranjivih sastojaka, raž svojim orašastim okusom daje posebnu teksturu ovom unikatnom kruhu, a svojim biljnim vlaknima, koja dobro upijaju tekućinu, pridonosi optimalnim probavnim aktivnostima. Kruh je kiselkastog okusa zbog dulje fermentacije i može se usporediti s pekarskim proizvodima zapadne Europe. Odličan je uz sva jela, od variva do sendviča.  

  zacinski vrt

  Među novostima sa Zrna su Ogledni vrt sa začinskim biljem i Uzgoj shiitake gljiva u oblicama. Vrt je podijeljen na 4 dijela, ovisno o stranama svijeta, sa čime su usklađeni i smjerovi sadnje; sjever-jug; istok-zapad. Na južnom dijelu dominantno je plodovito povrće i mediteransko bilje, dok sjevernim dijelom dominiraju korjenasto bilje i kontinentalni začini. U središtu je kamenjar sa 20-ak vrsta začinskog bilja, dok su na južnoj strani zastupljeni dalmatinski kamen i mediteranski začini.

  oblice
  Shiitake gljive uzgajaju se na oblicama. Takvim načinom uzgoja gljivama se stvara ambijent najsličniji njihovom prirodnom okolišu, a kroz koji mjesec se očekuje i prva berba  

  zlatko kruh

  Zlatko Pejić, uz suprugu Jadranku Boban Pejić vlasnik i voditelj imanja, ističe da je imanje Zrno realizacija njihove davne želje da se okrenu proizvodnji. Iako su uzgoj i prerada još na razini mikro-proizvodnje, ne očekuje se preveliki rast imanja niti velika industrijska proizvodnja. Prioritet je zadržati spori rast kako bi se sačuvala kvaliteta proizvoda, jer svaki veći tehnološki napredak može značiti žrtvovanje kvalitete. Na Zrnu se slijede principi održivog razvoja, a konačni je cilj formirati 3E farmu  gdje se poštuju i slijede 3 glavna elementa: okoliš, efikasnost i energija.

  Zlatko i Jadranka, pioniri su u bavljenju eko-proizvodnjom, te vlasnici trgovačkog poduzeća Biovega, nakladničke kuće Planetopije i edukacijske ustanove o zdravim stilovima življenja Makronove, te se više od 25 godina bave projektima održivog razvoja i prirodnom prehranom. Misija imanja je zero-waste i održivost, a u tom smjeru nudi edukaciju i zanimljive sadržaje na području ekološke poljoprivrede i održivih stilova življenja, te kao takvo predstavlja primjer za budućnost ekološke proizvodnje u Hrvatskoj.