PROMJENA KARIJERE // kako je DRAGANA napustila uredski posao i otvorila FOOD biznis

  Draganu znam godinama, ona je jedna od onih s kojima je uvijek apsolutno zabavno. Radila je kao beauty brand manager, nagledala se i naisprobavala prekrasnih make-up i skincare formula… No, kuhanje je oduvijek bila njezina najveća ljubav!

  - Znači, to ti je nešto najgenijalnije što se jednoj osobi može dogoditi... jer ne pričamo tu o promjeni posla, nego baš o temeljitoj promjeni karijere... s brend menadžeriranja na kuhanje. Dva različita pojma. Iz najmanje osmosatnog ureda i sjedenja za laptopom do nimalo ureda i minimalno sjedenja za laptopom – kreće Dragana Dilparić, koja odnedavno ima catering Darling & Shegrts. Naime, oduvijek je ekipa zove Darling.

   dragana dilparic
  Kuham oduvijek! To mi je bio neki bond s mamom koja kuha najfinije na svijetu i zna čudesa o kuhanju, iako je bila sasvim neke druge profesije. Ali njena generacija je to naprosto znala... Njeni kolači i njeni ručkovi su legenda. Tako sam muvajući se pored nje pokupila znanja, a kasnije kada me život odnio u dosta nekreativan posao, kuhanje mi je bio ispušni ventil. A i prilika da namamim ljude da mi dođu doma.

   

  - Sad sjedim koliko trebam napraviti potvrdu narudžbe ili napraviti fakturu... ma ludo! Iz malo kreative do nenormalno puno kreative. Još uvijek nisam baš potpuno svjesna što mi se događa i ne usudim se pomisliti da ću jednom biti uspješna kao i u prijašnjem poslovnom životu. Štrecam se nedjeljom navečer, jer postajem nervozna pred ponedjeljak... a onda se sjetim da ne trebam. Ipak je iza mene 25 godina rada u uredu i beauty industriji! Ali eto, taj sam život završila i upravo se ponovno rađam u poslovnom smislu – priča chefica.

   

   
   
   
   
   
  View this post on Instagram
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  A post shared by Dragana Dilparić (@darling.and.shegrts) on

   

  Ideju za promjenom kuhala je već dugo, a i vidjelo se po njezinim social aktivnostima da je kuhanje smjer u kojemu ide. Relativno nedavno Dragana je krenula objavljivati fotke svoje klope, jednu bolju od druge. Odmah se vidjelo da to nije samo biznis, već da je strast na prvom mjestu! Osim toga, veli mi da nije mogla zamisliti da radi isti posao do penzije

  Prije desetak godina upisala je prekvalifikaciju za slastičarku kako bi stekla znanje. Dakle, imala je odavno plan, ali vrijeme nije bilo povoljno… Čekala je trenutak da se, kako mi veli, poklope zvijezde i skupi neki kapital.

   

   
   
   
   
   
  View this post on Instagram

  A post shared by Dragana Dilparić (@darling.and.shegrts) on

  - Uvijek su svi zauzeti, imaju milijun obaveza i stalno nešto ne mogu, ali kad kažem "ovu nedjelju je ručak kod mene", otkazuju i transplantaciju bubrega ako treba. Pa sam shvatila da mi je to najjednostavniji način da ih vidim! - komično priča Dragana.

  Za oko dva mjeseca imat će otvorenje prvog Darling & Shegrts prostora u kojem će ekipa chillati uz torte, kolače, qicheve, pite, ali i davno zaboravljene deserte poput šnenokli, zljevanki...

  - Hej, kad si zadnji put jela domaći puding, skuhan bez praška i s najfinijom čokoladom? E, pa i takve deserte ćemo imati. Do tada radimo cateringe i uveseljavamo rođendane, krizme, godišnjice, korporativne evente, korporativne sastanke… - .

   

   
   
   
   
   
  View this post on Instagram
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  A post shared by Dragana Dilparić (@darling.and.shegrts) on

   

   

   - Darling & Shegrts je priča o meni i mojoj familiji. Imamo Master Shegrticu (moja mama ili popularno zvana Bax), moj nećak, moja sestra (koja je inače esteta neviđenih razmjera i ima oko za dekoraciju da ne možeš vjerovati), moja nećakinja, šogor (za kojeg jedva čekam da kaže tamo gdje radi "adiosamigos" i potpuno se preda radu u našem malom timu), moji klinci, bivši muževi... ima nas. Šegrta ko u priči - .

  Pitaš se koja joj je omiljena klopa? Baš sve, a zato i dobro kuham, veli i dodaje kako zato ima nekih 10 kila viška koje nikako da skine…

  - Sad se furam na to da nitko ne vjeruje mršavoj slastičarki! – smije se chefica. - Ali najomiljenija jela su mi mamin bolonjez ili buče na čušpajz... čuješ anđele dok ih jedeš - .

   

   
   
   
   
   
  View this post on Instagram
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  A post shared by Dragana Dilparić (@darling.and.shegrts) on

   


  Bitno joj je i da jelima pogodi nečije raspoloženje ili potrebu, da kod klijenata izazove gastro ugodu. – Kuhanjem diraš u najintimnije dijelove neke osobe i momentalno vidiš rezultat svoga rada – priča Dragana. – Nema čekanja, odmah vidiš jesi li dotaknula ono nešto… to mi je najveća nagrada! - .

  Što je to dobar catering? Odabir jela, analiza gostiju, njihove preference. Smjer u kojemu se ide – tradicionalno, modernije i slično. - Nakon toga ono najvažnije, odabir namirnica.

  – Ponekad mi treba i dan i pol da obiđem sve, toliko sam izbirljiva da šegrti dobivaju slomove živaca. Na primjer, oni spremni, počinje se s kuhanjem, a mene nema jer još tražim klice od rotkvica određenog proizvođača... Dobar catering znači i promišljanje o dekoracijama stola, jer za neke klijente baš osmišljavamo i nabavljamo razne dodatke kako bi stol bio efektniji. Sutra ćemo raditi hranu za jednog klijenta koji je naručio potajno kako bi iznenadio suprugu za rođendan, pa ćemo ubaciti i svijeće... - .